De cijferregen over het 2de kwartaal was gewoon fantastisch. Maar liefst 85% van de bedrijven in de S&P500 leverde lieten een veel hogere winst zien dan verwacht. De operationele marge kwam uit op 13,1%. Ook dat percentage is bepaald niet te versmaden.
Ondanks deze juichende cijferregen deed de koers van de meeste bedrijven amper iets. In het geval van bijvoorbeeld Apple (+ 28%) ging de koers zelfs licht achteruit. Op een mediane basis bedroeg de outperformance van de S&P500 slechts 10 basispunten. Dat is heel weinig. Over de periode 2011 – 2019 bedroeg de outperformance 66 basispunten.
Wat is er aan de hand? Sommige analisten wijzen op de toch wat magere verwachtingen voor het 3de en 4de kwartaal. Andere wijzen erop dat de markt al heel ver is doorgelopen. De rek lijkt er een beetje uit.
Misschien hebben beleggers er gewoon geen vertrouwen meer in dat het huidige niveau van winstgroei vastgehouden kan worden. Dat betekent dat marges een veer moeten laten. Bedrijven krijgen het moeilijker om prijsstijgingen door te geven aan de klant. Ook moet er eindelijk weer eens geïnvesteerd worden door bedrijven. Tsja en zoiets kost geld en dat vindt de hebberige belegger niet leuk.
Terzijde: het nieuwe IPCCrapport zal de oliemaatschappijen de komende jaren voor grote problemen stellen.
Start met Automatisch Beleggen
Het gold decennialang als een effectieve strategie: koop small-caps en leun achterover. Je zult er rijkelijk voor beloond worden.
Niet goud, niet bitcoin, maar aandelen van energiebedrijven zoals Shell boden beleggers in het eerste kwartaal van 2022 bescherming tegen inflatie.
De wateroverlast in Limburg, België en Duitsland houdt aan breidt zich uit naar het noorden. De minister-president van de Duitse deelstaat heeft de storm omschreven als „een vloed van historische prop...
Wegens de coronapandemie moesten bedrijven versneld digitaliseren om de wereldwijde concurrentie met succes aan te kunnen.