Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Belegger richt u op deze 5 megatrends

Tijdens de BlackRock Megatrends Convention 2022 leerden webinar bezoekers veel over thematisch beleggen. Hierbij de belangrijkste punten.

Technologische doorbraak, snelle verstedelijking, demografische en sociale veranderingen, klimaatverandering en schaarste aan hulpbronnen, wereldwijde groeimarkten: dit zijn de vijf megatrends die BlackRock als bijzonder veelomvattend en opwindend beschouwt. Om beleggers in staat te stellen te investeren in de wereldwijde krachten van verandering, heeft ’s werelds grootste vermogensbeheerder 21 themafondsen gelanceerd, waaronder ETF’s en actief beheerde producten.

Gemodereerd door Alice Hübener, op de meest recente BlackRock Megatrends Convention 2022, werd in vier artikelen binnen 90 minuten veel interessante informatie over megatrends gerapporteerd. De gastbijdrage van trendonderzoeker en futuroloog Tristan Horx gaf de aftrap. “In tegenstelling tot mode en hypes, beïnvloeden megatrends ook producten, maar ze strekken zich wereldwijd uit over markten en de samenleving, hebben een levensduur van 50 jaar en kunnen op alle gebieden van het leven worden gemeten”, aldus Horx. Dit zijn “revoluties in slow motion”.

Terwijl Corona megatrends heeft versneld en verdeeld, geeft de oorlog in Oekraïne de megatrend op veiligheidsgebied een boost. Horx liet een kaart zien die eruitzag als een lokale OV-kaart. “De metro is de megatrend, waar ons toekomstige instituut in totaal twaalf termen voor telt, waaronder individualisering, verstedelijking, connectiviteit, gezondheid en mobiliteit. De afzonderlijke stations zijn kleinere trends die zijn afgeleid van de megatrends.”

Connectiviteit, beveiliging, nieuw werk
De trendscout ging dieper in op drie megatrends: De coronacrisis heeft geleid tot een versnelling van connectiviteit . Dit omvat ook kunstmatige intelligentie, die in de toekomst een aanzienlijke impact zal hebben op de productie van goederen, landbouw en handel. Op het gebied van kunst, bouw, onderwijs en onderwijs daarentegen zal het waarschijnlijk een veel kleinere rol spelen.

Het vroeg signaleren van een trend kan bij beleggen leiden tot veel meer winst. Zo biedt 6G enorme kansen. Wij hebben 5 namen van bedrijven geselecteerd die kunnen profiteren van de volgende telecommunicatie standaard.

Met het oog op de tweede belangrijke megatrend ging Horx in op cybersecurity. Studies tonen aan dat dit vooral het risico loopt door menselijke fouten, malware en Trojaanse paarden. Omdat de problematiek van cybercriminaliteit door de toenemende digitalisering groter wordt, nemen ook de digitale beveiligingsbehoeften toe.

Over het algemeen is daarom de megatrend beveiliging steeds belangrijker; zowel in fysieke als digitale zin. “Vertrouwen is de valuta van de toekomst”, benadrukte Horx en gaf ook hier inzicht in de onderzoeksresultaten: een online winkel is vertrouwd als deze bekend en gerenommeerd is, als vrienden en kennissen het aanbevelen en als het niet alleen online is maar ook in het geven van zaken aan de echte wereld. “De zoekmachinelijst daarentegen is niet zo belangrijk”, verwees Horx naar de onderzoeksresultaten.

De trendonderzoeker van Generatie Y identificeerde het Nieuwe Werken als de derde bijzonder belangrijke megatrend. Jaren geleden suggereerden vooral jonge professionals een nieuwe wereld van werk, met de modewoorden economie van zingeving en balans tussen werk en privé. De pandemie heeft verandering afgedwongen. “Nu komt er een combinatie van werk en privéleven aan,” zei Horx, verwijzend naar een onderzoeksresultaat: “Het aandeel 16- tot 34-jarigen dat zou verhuizen als er een permanente optie voor een thuiskantoor was, is maar liefst 23 procent.” Zijn conclusie : thuiskantoor wordt belangrijk. Onderdeel van de werkmix van morgen, want er zijn natuurlijk veel redenen voor het kantoor: “Het werk is in principe niet geschikt voor thuiskantoor, persoonlijk contact is belangrijk, velen scheiden werk en privé liever leven: Dit zijn de belangrijkste redenen om de werkplek te bezoeken”, legt Horx uit.

Metaverse wordt een belangrijke nieuwe trend
Rob Powell, Head of Strategy for Thematic and Sector Funds bij BlackRock, nam vanuit Londen deel aan het gesprek. “We lanceerden het eerste themafonds, het Sustainable Energy Fund, in 2001”, herinnert hij zich. “15 jaar later, in 2016, kwam het echt op gang met de megatrendanalyse en ons megatrends-programma, in 2018 gevolgd door een bijbehorende denktank gewijd aan de vraag hoe goede ideeën kunnen worden overgebracht naar het portfolio.”

Powell onderstreepte dat lanceringen van ETF’s voortdurend en consequent worden herzien om nieuwe ideeën op te nemen naarmate de markt evolueert en de samenstelling van de ETF dienovereenkomstig te wijzigen.

De expert noemde als voorbeeld thema-ETF’s met een duurzame oriëntatie. “We kijken naar: hoe doen bedrijven het in de ETF? Hebben ze echt vooruitgang geboekt op het gebied van duurzaamheid? Powell ging ook in op de vraag van veel beleggers of themafondsen nog wel een geschikte belegging zijn gezien de toenemende onzekerheden op de markten. “In de afgelopen zes jaar is thematisch beleggen steeds belangrijker geworden. We zien steeds hogere kapitaalvolumes in de fondsen”, zo omschreef de themafondsspecialist de ontwikkeling, met nadruk op dat zowel cyclische marktfasen als langetermijntrends goed in kaart kunnen worden gebracht met themafondsen.

Hij noemde klimaatverandering, inflatie en cyclische thema’s, waaronder technologie, als aandachtspunten voor beleggers op dit moment. Powell gaf ook een vooruitblik: “In de toekomst zal de metaverse aan belang winnen, namelijk het samensmelten van virtuele werelden, augmented reality en internet.”

Als Kritische Belegger zijn wij opzoek naar groeiaandelen. Bedrijven waarvan het Metaverse dusdanig afhankelijk van gaat worden dat ze onlosmakend verbonden zullen zijn. Big-tech zal blijven groeien en het Metaverse is the next big thing binnen de big-tech. Bereid je beter voor op wat komen gaat, vul het formulier in om direct het gratis rapport van De Kritische Belegger te ontvangen.

Indexspecialist Schon verwacht dat aanhoudende verstoringen op de grondstoffen- en arbeidsmarkten de inflatie hoog zullen houden. Vastgoed- en infrastructuurinvesteringen, waarvan de inkomsten de neiging hebben om mee te stijgen met het algemene prijspeil, zijn daarom bijzonder interessant voor beleggers. “In deze context biedt het gebied van Smart City Infrastructure ook bescherming tegen stijgende prijzen en de mogelijkheid om te profiteren van de transitie naar een circulaire economie met duurzame energieopwekking en duurzaam afvalbeheer door recycling.” alle levensgebieden vergroten de behoefte voor cyberbeveiliging.

Twee op de drie beleggers vertrouwen op thema-investeringen
Aan het einde van BlackRock’s Megatrends-webinar zei Dr. Stephanie Lang, hoofd portefeuillestrategie bij BlackRock, en productspecialist Nicolas Werbach voor portefeuilleconstructie en -analyse. Ze spraken het publiek interactief aan – “Welk percentage van uw aandelenallocatie is themabeleggen?” – en het bleek dat meer dan 60 procent van de aanwezigen thematische thema’s hebben die tot 30 procent van hun portefeuilles uitmaken. Een ontwikkeling die de twee portfoliostrategen ook zien in de door BlackRock geanalyseerde portfolio’s.

Lang en Werbach kwamen tot de conclusie dat de klassieke regionale of puur sectorale allocatiebenadering achterhaald lijkt. Een Duits autoconcern wordt bijvoorbeeld geclassificeerd als een “Duits bedrijf” en “autofabrikant”. Maar voor een prudente allocatie zou men met de “themabril” meer naar de eigen portefeuille moeten kijken en precies nagaan in welke landen het bedrijf zijn inkomsten genereert en op welke gebieden. Als het bedrijf al een hoog rendement haalt uit hightech-gebieden (zoals autonoom rijden), dan heeft het zeker een voorsprong op een bedrijf dat traditioneel gericht is op het assembleren van auto-onderdelen.

Volgens Lang en Werbach is dit holistische en brede perspectief op portefeuilleallocatie belangrijker dan ooit in onze geglobaliseerde wereld om kansen en risico’s beter te kunnen inschatten. Dankzij de “Aladdin”-risicotool van BlackRock kunnen klantenportefeuilles dienovereenkomstig worden geanalyseerd. De conclusie van de twee: “Het dynamisch gebruik van thema’s bemoeilijkt de opbouw van de portefeuille, maar vergroot de kans op rendement.” En nog een laatste zeer belangrijke zin: “Portfolio’s worden bij BlackRock altijd gebouwd vanuit een risicoperspectief.”

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *