Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers breidden uit in ASML, Nvidia, Netflix, Twitter en Shell

Elke maand publiceert eToro een overzicht van de posities die worden aangehouden door Nederlandse eToro-gebruikers. Ondanks de grote volatiliteit van de koersen bleef de top 10 stabiel. eToro-gebruikers houden vast aan hun posities en beleggen met name voor de lange termijn in gevestigde internationale techbedrijven en de elektrificatie van de auto-industrie. Het aantal beleggers in ASML, Nvidia, Netflix en Twitter nam toe in april. Het meme-aandeel Gamestop werd per saldo van de hand gedaan.

 

Meest aangehouden aandelen onder eToro-gebruikers in Nederland eind april 2022
Ranking
eind april
Aandeel Ranking eind maart  

Delta

1 Tesla Motors, Inc. 1 3%
2 Nio Inc. 2 0%
3 Apple 3 3%
4 Amazon.com Inc 4 3%
5 Alibaba 5 1%
6 ASML Holding NV ▲ 7 3%
7 Meta Platforms Inc ▼ 6 1%
8 Microsoft 8 3%
9 GameStop Corp. 9 -3%
10 NVIDIA Corporation 10 7%

 

ASML van 7 naar 6

Nederlandse eToro-beleggers hebben in het algemeen een sterke voorkeur voor Amerikaanse aandelen. Dat is mede te verklaren door de enorme economische stimulering door de Amerikaanse overheid tijdens de coronacrisis en de stijging van de US dollar ten opzichte van de euro door de grotere vraag naar Amerikaans olie en gas. ASML is op dit moment het enige Nederlandse aandeel in de top 10, en steeg van plek 7 naar plek 6. Analisten en ook beleggers blijven enthousiast over het bedrijf uit Veldhoven, dat door het negatieve beursklimaat inmiddels meer dan 30% onder de hoogste koers noteert. 

Nvidia, Netflix en Twitter

Opvallende stijgers in de posities van Nederlandse eToro-beleggers in de maand april waren Nvidia, Netflix en Twitter. Net als ASML worden Nvidia en Netflix gezien als kwaliteitsaandelen voor de lange termijn, die op dit moment tegen een veel lagere prijs worden verhandeld dan een half jaar geleden. Nvidia noteert 43% en Netflix noteert maar liefst 72% onder hoogste historische koers. Twitter werd gekocht na de aankondiging dat Tesla-baas Elon Musk een bod had uitgebracht op het bedrijf.

Shell

De laatste opvallende stijger die we bespreken is Shell. De energiesector liet als enige sector in de maand april positieve rendementen zien door de aanhoudend hoge olie- en gasprijzen. Voor wat betreft het aantal Nederlandse eToro-beleggers met een positie in het aandeel, vinden we Shell terug op plaats 37. Procentueel gezien was de toename van het aantal beleggers in Shell goed voor een top 5 positie. Het aantal Nederlandse beleggers dat Shell in de portefeuille houdt steeg in de maand april met meer dan 10%.

Gamestop

Van de top 10 posities zag alleen Gamestop het aantal beleggers teruglopen. In het vorige kalenderjaar werden aandelen van de Amerikaanse uitbater van gaming-winkels razend populair na een reeks van aanbevelingen op social media platform Reddit. Gamestop kwam halverwege maart met bedrijfscijfers die niet aan de (te hooggespannen) verwachtingen konden voldoen. Anders dan bij bijvoorbeeld ASML, Nvidia en Netflix werd deze daling niet gezien als koopkans en werd het aandeel door Nederlandse eToro-beleggers per saldo van de hand gedaan.

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *