Het contrast tussen de Verenigde Staten en Europa werd in de afgelopen dagen weer pijnlijk duidelijk bij de kwartaalcijfers. ExxonMobil boekte een winst van $19,6 miljard, bijna net zoveel als Apple. DSM daarentegen, dat fuseert met het Zwitserse Firmenich, heeft een prachtige, op de toekomst gerichte strategie, maar moest de vooruitzichten verlagen door de hoge grondstofprijzen. De Verenigde Staten is zelfvoorzienend in energie, Europa in het geheel niet.
Goedkope grondstoffen als belangrijk concurrentievoordeel
Het bedrijf dat toegang heeft tot de goedkoopste energie heeft een kostenvoordeel. Op dit moment ligt het kostenvoordeel bij landen als China en India, die wel Russische olie importeren en daar waar nodig de kolencentrales op volle toeren laten draaien. De Europese strategie is gericht op het ontwikkelen van duurzame energie. Dat is op lange termijn veel goedkoper dan fossiele brandstof: de zon schijnt en de wind waait nou eenmaal gratis.
Wat te weinig wordt benadrukt is dat voor het ontwikkelen van voldoende duurzame energie grondstoffen nodig zijn. Heel veel grondstoffen. Ook hier kan Europa niet om landen als China, India en Rusland heen, of het wil of niet. Bovendien gaat de ontwikkeling nog vele jaren duren. Er moet een oplossing komen om op korte termijn concurrerend te blijven.
Scholz op handelsmissie naar China
Tegen de zin van Europa en zelfs leden van zijn eigen regering gaat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz aanstaande vrijdag op handelsmissie naar Beijing. In zijn reisgezelschap bevinden zich onder andere de bestuursvoorzitters van Volkswagen, Siemens en BASF. Dat is logisch, want de toekomst van de Duitse industrie staat op het spel. Als er geen oplossing komt voor Europa’s tekort aan betaalbare energie is voor veel producenten een verhuizing naar het buitenland wellicht de enige manier om te overleven.
Beleggen in oude of nieuwe energie?
Voor beleggers is het een lastige situatie. Het lijdt geen twijfel dat zij het liefst beleggen in een duurzame toekomst. Maar ze beleggen ook om minimaal de inflatie voor te blijven. In dit kalenderjaar is een ETF die de grootste oliemaatschappijen ter wereld volgt met 60% gestegen[1]. Een ETF die duurzame energiebedrijven volgt staat nagenoeg onveranderd[2]. Ondanks de daling van de gasprijzen in de afgelopen weken ziet het er naar uit dat ook volgend jaar energie in Europa duur betaald wordt.
[1] iShares Oil & Gas Exploration & Production UCITS ETF
[2] iShares Clean Energy UCITS ETF
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden
De Kritische Belegger heeft vijf bedrijven geselecteerd die kansrijk zijn om dit probleem op te lossen. De energietransitie in Europa biedt ongekende investeringsmogelijkheden. Wij hebben een uitgebreid rapport opgesteld met aandelen die kunnen profiteren van de energietransitie. Dit allemaal met concrete koersdoelen. Vraag het rapport ter waarde van EUR 250 gratis hier aan.