Cheniere Energy profiteert optimaal van Europese vraag naar gas

The Cheniere team continued to fire on all cylinders”, schreef Jack Fusco, CEO van Cheniere Energy, vandaag in zijn persbericht naar aanleiding van de cijfers over het derde kwartaal. Cheniere Energy (met de aansprekende beursticker LNG) is een Amerikaanse gasproducent, die volop garen spint bij de Europese beslissing om nagenoeg geen Russisch gas meer af te nemen. 

Het geld klotst tegen de plinten

Het bedrijf boekte in de eerste negen maanden van 2022 een omzet van $24 miljard en een winst van $8,5 miljard, respectievelijk 162% en 140% meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Fusco verhoogde bij de Q2 cijfers de vooruitzichten voor heel 2022 en kon nu bevestigen daaraan vast te houden. Dat is deze ronde van kwartaalcijfers maar heel weinig bedrijven gegeven. Het aandeel Cheniere Energy is dit jaar met 75% gestegen en bereikte gisteren op de beurs van New York een all-time high van $182,35. 

Niet zonder risico

Wie denkt dat Cheniere Energy ‘gratis geld’ verdient heeft het mis. Jarenlang heeft het bedrijf geïnvesteerd in uitbreiding van de productie, als onderdeel van het Amerikaanse plan uit 2010 om onafhankelijk te worden op het gebied van energievoorziening. Dat betaalt zich nu uit. Door te investeren voor de lange termijn nemen grondstoffenproducenten een groot risico, dat ze graag afdekken in de termijnmarkt met behulp van derivaten. Als gevolg van de torenhoge gasprijzen liep voor Cheniere Energy het verlies op deze derivatencontracten in het derde kwartaal ook op met 140%. Onderaan de streep blijft er echter meer dan voldoende over voor de aandeelhouders. 

Europese vraag naar gas houdt aan

Zoals we vanochtend al schreven heeft Europa tot op dit moment nog geen ander alternatief voor de gasvoorziening gevonden. Ondanks dat sommige energie-intensieve bedrijven de productie hebben afgeschaald blijft de vraag onverminderd hoog. Als er niets verandert zal dit de komende jaren ook zo blijven, is de verwachting in de markt.

Verondersteld wordt ook dat binnen afzienbare tijd de Chinese president Xi Jinping zal besluiten om het jarenlange ‘zero covid’-beleid in zijn land te versoepelen. Dat gaat de vraag naar gas alleen maar verder doen toenemen, waarbij verdere prijsstijgingen niet kunnen worden uitgesloten. En dat is dan weer in het belang van Cheniere Energy en zijn aandeelhouders.

Koersontwikkeling aandeel Cheniere Energy (ticker: LNG) in 2022

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.