Lula gaat Braziliaanse beurs laten swingen

Na de verkiezingsnederlaag van Jair Bolsonaro maken sommige investeerders zich zorgen over anti-bedrijfshervormingen. Maar de kans is groot dat de Braziliaanse aandelenmarkt blijft stijgen.

Brazilië heeft gestemd: de linkse Luiz Inácio Lula da Silva kreeg 50,9 procent van de stemmen in een zeer nauwe tweede ronde. De extreemrechtse zittende Jair Bolsonaro kreeg 49,1 procent. Gelukkig vreesden velen dat Bolsonaro zijn voorbeeld zou volgen van zijn bondgenoot in de VS. De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft, tegen alle bewijzen in, gesproken over verkiezingsfraude sinds zijn verkiezingsnederlaag in 2020. Ook ex-militair Bolsonaro zette vooraf vraagtekens bij het Braziliaanse kiesstelsel. Intussen verscheen hij echter, na een zenuwslopende periode van bezinning, voor de camera’s met de boodschap dat hij de grondwet wilde ‘respecteren’ en de ambtsoverdracht aan Silva ‘goedkeurde’.

Er is nu grote spanning over hoe de voormalige vakbondsman zijn economisch en sociaal beleid zal vormgeven. In tal van publicaties wordt een verschuiving naar links genoemd. Wat enerzijds goed is voor de verzorgingsstaat en de bescherming van het Amazone-regenwoud maakt investeerders anderzijds nerveus. Velen van hen hadden liever het meer zakenvriendelijke Bolsonaro gehad. De overwinning van Lula bouwt echter voort op een brede politieke alliantie met partners die duidelijk rechts van hem staan, zoals Geraldo Alckmin, de verkozen vice-president van de conservatieve PSDB. Daarnaast is er een duidelijke meerderheid voor economisch liberale, conservatieve en rechtse partijen in het Congres. Dus Lula zal meer allianties en compromissen moeten sluiten.

Lula’s supporters wijzen op zijn positieve internationale imago en succesvolle eerste termijn. De 77-jarige regeerde Brazilië van begin 2003 tot eind 2010. Toen was er een controversieel corruptieschandaal rond het semi-staatsoliebedrijf Petrobras. Hoe dan ook, Lula’s ambtstermijn werd gekenmerkt door robuuste economische groei, gevolgd door een stabiele valuta en stijgende aandelenkoersen.

Braziliaanse aandelen zijn goedkoop
Er zijn in ieder geval goede startvoorwaarden voor een nieuwe editie van dit succesverhaal: niet alleen zijn de groeivooruitzichten van de grootste economie van Zuid-Amerika de afgelopen maanden gestaag naar boven bijgesteld, ook de real is fors gestegen ten opzichte van de dollar. Braziliaanse aandelen waren dit jaar ook de verrassende sterren van de markt. Terwijl de S&P 500 dit jaar meer dan 22 procent is gedaald, is de belangrijke Bovespa-index van Brazilië met 11 procent gestegen. Na de overwinning van Lula ging het met ongeveer één procent omhoog.

 
Vale BRVALEACNOR0 4 20,20 € 10,23 € 13,37 €
Petrobras BRPETRACNOR9 3 8,40 € 4,09 € 6,55 €
Itau Unibanco US4655621062 9 6,04 $ 3,60 $ 5,89 $
Banco Bradesco BRBBDCACNPR8 7 4,68 € 2,58 € 3,72 €
Ambev US02319V1035 19 3,31 $ 2,43 $ 3,07 $

Bron: capital.de

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.