Circa 2,1 miljard mensen oftewel 29% van de wereldbevolking had in 2013 een probleem met overgewicht of is obees. Wat verrassend is dat daarvan 2/3 leeft in ontwikkelingslanden. Dat blijkt uit een recente uitgebreide studie.uit cijfers van 188 landen. Het aantal personen met overgewicht is gestegen 857 miljoen in 1980 naar 2,1 miljard. Het aantal volwassen met overwicht steeg met 28% en het aantal te zware kinderen nam zelfs met 47% toe. “De toename in overgewicht en obestitas is aanzien, wijdverspreid en is in korte tijd gestegen”, aldus de studie. Circa 36,9% van de mannen is te zwaar en 38% van de vrouwen kampt met overgewicht.
“Geen enkele land heeft een daling van van de obesitas in die periode gezien”, aldus Christopher Murray, directeur van “Het feit dat geen enkele land een belangrijke afname in die tijdsperiode heeft gezien is een verrassing. Het toont aan dat beleid gericht op het stoppen van de epidemie nog geen effect heeft gesorteerd.
Opkomst dikheid in ontwikkelingslanden
Vaak wordt gedacht dat overgewicht een welvaartsziekte is. De Verenigde Staten is een van de landen waar de zwaarste mensen ter wereld wonen. Circa 13% van de obese mensen woont in Amerika. Obesitas cijfers zijn het hoogste in de rijke landen. Wat verrassend is dat ook ontwikkelingslanden te maken hebben met een toename in het aantal mensen met overgewicht. Terwijl Noord-Amerika en Europa in 1980 te boek stonden met de hoogste aantal zwaarlijvigen is de stijging sinds 2006 gedaald. Daartegen stijgt het aantal mensen met overgewicht in andere delen van de wereld dramatisch. Een voorbeeld is Zuid-Afrika, waarvan 42% van de vrouwen te dik is.
Meer dan 50% van de 671 miljoen obese personen wonen slechts in tien landen. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten. Voorts volgen China, India, Rusland, Brazilie, Mexico, Egypte, Duitsland, Pakistan en Indonesië.
Beleggen in dikheid
Door de snelle toename van mensen met overgewicht, stijgt ook het aantal mensen met diabetes (suikerziekte in de volksmond genoemd). Er is wereldwijd sprake van een diabetes epidemie. Na kanker is diabetes de snelst groeiende ziekte. Nu al heeft 8,3% van de volwassenen deze ziekte en elke 10 seconden komen er drie nieuwe gevallen bij. Het aantal diabetes-patiënten stijgt van 382 miljoen in 2013 (194 mln in 2003) met 55% naar 592 miljoen in 2035. Het treft vooral de groep tussen 40-59 jaar. Er wordt $ 548 mrd, ofwel 11% van de jaarlijkse wereldwijde gezondheidskosten aan diabetes besteed. Er zijn een beperkt aantal farmaceutische bedrijven die goed kunnen inspelen op deze trend. Het Deense Novo Nordisk heeft de meest vooraanstaande positie. Klik hier voor het artikel over Novo Nordisk.