Is online beleggen gokken of toch Russisch roulette?

Als je veel beursgoeroe’s die je op televisie of het internet ziet mag geloven is dit totaal niet het geval. Je leest wat boeken, doet een cursusje hier, en je bent binnen een jaar multi-miljonair. Maar is dit wel het geval? Kun je wel binnen een korte tijd zoveel informatie tot je nemen dat je precies weet wat er moet gebeuren of is dat fictie? En als je dan zoveel weet over alle markten kun je dan wel de goede keuzes maken waardoor je in een zeer korte tijd enorm veel geld kunt verdienen?

Als je een beetje gaat surfen dan zie je al dat er veel “programma’s” zijn die je snel rijk kunnen maken, althans dat beweren ze. Je betaald dan een bedrag van soms honderden Euro’s en daarna krijg je thuis een dvd-box opgestuurd met daarin het gouden programma. Maar als die programma’s zouden werken zou iedereen rijk zijn. Je kunt dan net zo goed gaan gokken via een website als onlinegokken.nl. Daarvan weet je dat het een gok is en dat je net zo hard kunt verliezen als winnen.

Als we dan ook nog eens gaan kijken naar de nieuwe rijken in de Quote 500 (voor de volwassen miljonairs onder ons) of de Junior editie, dan komen we tot de conclusie dat er niet veel nieuwe rijken of nouveau riche als beurshandelaar erin staan. Dat wil wellicht toch wel duidelijk maken dat er wellicht geen wondermiddel of software is die jou flink rijk maakt.

Wellicht zijn er sceptici die nu denken dat het wel degelijk te voorspellen valt. Als dat zo was, waren er wel meer mensen dan Warren Buffet die even ter verduidelijking via een ander systeem werkt, maar daarover straks meer. Wie de AEX de afgelopen 5 jaar in de gaten heeft gehouden weet nu dat hij sinds midden 2005 bijna is verdubbeld. Zo stond hij rond eind mei 2009 op 245 en op het moment van schrijven (juni 2014) op 408 punten. Als je dan je geld daarin had gezet had je het kunnen verdubbelen. Hieronder zie je de grafiek van de afgelopen 5 jaar.

AEX vanaf 2009
AEX vanaf 2009

Er zijn meer dan genoeg mensen die hun geld op de AEX hebben ingezet en hebben gegokt (want het blijft toch gokken) dat het omhoog zou gaan. En hoewel je het nooit  100% zeker kunt weten is het wel logisch dat er altijd een stijgende lijn is. Aangezien we al klappen hebben gehad in de recessie is het logisch dat de AEX omhoog gaat bij herstel. En het is ook logisch want de markt groeit altijd. Nederland is een export land dus we zullen altijd dingen blijven exporteren, met andere woorden. De markt zal het altijd goed blijven doen en altijd groeien.

Ook is het logisch omdat er nu eenmaal meer geld op de wereld komt. De Amerikanen blijven geld drukken en de ECB is ook niet al te zuinig met het geld bijmaken. Dus het is logisch dat de beurzen omhoog gaan. De bedrijven doen het beter en beter, en zo zie je in de grafiek hierboven dat ondanks de recessie de markt gewoon omhoog gaat.

Er is maar 1 iemand op deze wereld die dat in de gaten heeft en dat is toch wel Warren Buffet. Deze man, een simpele man die in zijn eerste huis in Omaha woont is miljarden waard met zijn bedrijf Berkshire Hathaway. Persoonlijk heeft hij volgens de cijfers van Forbes (2012) 44 miljard Dollar waard. Hij heeft een speciale visie waarop hij het beleggen juist niet als de Wall Street mensen als gokken ziet maar als een lange termijn visie en investering. Hij investeert dus niet in de aandelen maar in het bedrijf zelf. Dat wil dus zeggen dat de aandelen die hij koopt ook moeten voldoen aan bepaalde vereisten.  En dat is ook te merken aan zijn aandeel in 1991 op $ 8.100 stond en nu op $ 192.000.

Berkshire Hathaway sinds 1991
Berkshire Hathaway sinds 1991

Klik op grafiek voor een grotere figuur (opent in nieuw venster)

Zo zie je dus dat je wel degelijk  heel erg rijk kunt worden met online beleggen. Maar in een korte termijn is het onmogelijk, of je moet enorm veel geluk hebben, en keihard gokken net zoals in een online casino. Een goede regel van Warren Buffet is dat je het bedrijf moet kennen voordat je erin moet investeren. Dat wil dus zeggen dat je alleen moet investeren in bedrijven waar je alles vanaf weet of van het product of dienst wat ze verkopen. Ook kijkt hij naar het bedrijf of het een monopolie positie heeft of niet. Een goed voorbeeld is zijn investering in Coca Cola (er is er maar 1 Coca Cola), Gillette, American Express (er is er maar 1 want MasterCard en Visa zijn samenwerkingen met banken) en ga zo maar door.

Conclusie van het verhaal is dat beleggen, of het nu online of via de telefoon met je bank of beleggingsadviseur is, is levensgevaarlijk als je op de korte termijn mikt en puur gaat gokken. Ga je kijken naar de lange termijn dan heb je een bepaalde strategie nodig, en die zal je wel op weg helpen.

2 gedachten over “Is online beleggen gokken of toch Russisch roulette?”

  1. Houdt ik het voorlopig maar bij gewoon roulette. Lijkt me een stuk verstandiger in deze tijden. Leuk artikel trouwens 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.