ASML is een monopolist

ASML is misschien wel het mooiste bedrijf dat Nederland in de laatste halve eeuw heeft voortgebracht. En dus moeten we aandacht aan de resultaten besteden.

Die waren over het 3de kwartaal grotendeels in lijn met de verwachtingen. Niets bijzonders dus, maar het is vooral de ontwikkeling van de orderportefeuille die de belegger enthousiast moet maken.

Die is nu gegroeid naar Euro 5,1 miljard en dat in een moeilijke markt. Dat is te danken aan de technologische voorsprong van het bedrijf. Zijn EUV technologie heeft ASML een bijna monopoliepositie bezorgd op de markt voor lithografie. Er zijn maar liefst 23 bestellingen voor deze reusachtige apparaten binnen gekomen. Die kosten per stuk pakweg Euro 120 miljoen.

Dankzij de EUV technologie kunnen chips steeds kleiner, steeds krachtiger en ook nog eens energiezuiniger worden. Zodoende zijn ze onmisbaar voor 5G apparaten en bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie.

Het is bijna allemaal te mooi om waar te zijn en toch daalde de koers na het bekend worden van al dit mooie nieuws met ruim 4%. Dat is niet zo vreemd, als je bedenkt dat de koers dit jaar alleen al met meer dan 70% gestegen is. Het aandeel is nu gewoon duur.

En misschien is de hemel niet totaal onbewolkt. Zo stokt ontwikkeling van de zelfrijdende auto en ook the Internet of Things lost zijn belofte nog steeds niet in. Daar staat tegenover dat ASML met zijn EUV-technologie een ijzersterke marktpositie heeft, zeg maar een monopoliepositie. Met een researchbudget dat ongeveer 14% van de omzet opeet, werkt ASML ook hard om die positie in stand te houden en misschien wel verder uit te bouwen. Groei lijkt voorlopig gegarandeerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.