ApplemaniA en Telecomisere

Neurowetenschappers hebben aangetoond dat bij Apple fans, na het zien van een afbeelding van het merk Apple, dezelfde delen van de hersens gestimuleerd worden als bij gelovige mensen die naar religieuze afbeeldingen kijken:

Deze emotie wordt opgewekt door een bedrijf dat zich binnen een decennium, dankzij continue revolutionaire innovaties, heeft opgewerkt van een niche computermaker tot het meest bewonderde bedrijf ter wereld, voor het vierde achtereenvolgende jaar.

Apple bijna de grootste

Ipod, Iphone en Ipad hebben de consumentenelektronicamarkt voorgoed veranderd. Apple is op weg om Exxon Mobil op te volgen als onderneming met de grootste marktkapitalisatie in de wereld. Apple is nu $360 miljard waard terwijl de omzet van Exxon Mobil toch 4 keer zo groot is. En dat voor een bedrijf dat werkzaam is in een sector waar de trendgevoeligheid hoog is en de marges van oudsher laag. Om die redenen heeft Philips (uitvinder van onder meer de taperecorder, videorecorder en CD speler) zich teruggetrokken uit de consumentenelektronicamarkt. Oppervlakkig gezien lijkt dit alle trekken van een zeepbel te hebben.

De dinsdag bekend gemaakte cijfers geven de “gelovigen”echter bevestiging. In een kwartaal zonder nieuwe producten steeg de omzet jaar op jaar met 82% naar $28.6 miljard. De winst steeg zelfs met 125%(!) naar $7.3 miljard. In een kwartaal. De bruto winstmarge steeg naar monopolistische hoogte: 41.7%. Concurrenten als Research in Motion, maker van de Blackberry, en Nokia, onderkant van de markt zijn het afgelopen  jaar op de beurs finaal onderuit gegaan. Beleggers verwachten kennelijk niet dat zij op korte termijn een bedreiging voor Apple kunnen vormen. Formidabele concurrenten als Microsoft en Google liggen op de loer maar staan voorlopig nog in de startblokken. Samsung, met de Android software van Google, is met haar Galaxylijn, en haar grote aanwezigheid in China, voorlopig de grootste concurrent. Met het vooruitzicht van de introductie van de verbeterde Iphone 5 volgend kwartaal is het onvermijdelijk dat Apple voor het 22ste achtereenvolgende kwartaal een winstgroei zal laten zien.

De basis van het succes van de Apple Iphone ligt hem in de superieure technologie waarmee mobiele telefoons met snel internet zijn uitgerust. Applicaties kunnen altijd worden gedownload en alle sociale media zijn binnen (mobiel) handbereik. Snel mobiel internet maakt ook onze eigen TomTom overbodig en verklaart haar spectaculaire winstwaarschuwing van vrijdagochtend.

KPN: achterhoedegevecht

De evolutie waardoor snel internet mogelijk is gemaakt wordt nu echter gedeeltelijk teruggedraaid. Om te beginnen door KPN: tegelijk met de invoering van datalimieten voert KPN een snelheidsverlaging door. De download snelheid voor mobiel internet gaat van 3,6 naar 2 Mbps (megabit per seconde) en de uploadsnelheid gaat zelfs enorm omlaag: van 2 naar 0,1 Mbps.

En ja, van zo’n achterhoedegevecht krijg je toch een nare smaak in je mond. Telecom: de sector van de bedroevende dienstverlening, onderliggende prijsafspraken en ondoorzichtige tarieven voor buitenland internet & bellen.

Afgelopen maand heeft Neelie Kroes maxima opgelegd voor bellen binnen Europa omdat de in rekening gebrachte belkosten paal en perk te buiten gingen. Nu mag nog maximaal 0.79 cent per gesprek + maximaal 0.19 cent per minuut in rekening gebracht worden. ALLE providers brengen nu dit toegestane maximum tarief in rekening. Niemand concurreert en Neelie Kroes bezint zich op nieuwe maatregelen. Toevallig moest ik bij Vodafone 2 weken terug telefonisch een internet buitenland bundel aanvragen. Ik belde het nummer dat op de brochure van Vodafone vermeld stond. Na 3 keuze menu’s doorgeworsteld te hebben werd mij een ander nummer doorgegeven. Voor 0,45 cent kreeg ik een callcenter medewerkster aan de lijn die het gesprek eerst traineerde door te melden (opgelezen van een beeldscherm) dat bij Vodafone klanten op de 1ste plaats komen. Om die reden hadden ze besloten de kosten voor bellen in het buitenland te verlagen! Ja, ja, met het mes van Neelie Kroes op de keel.

Deze visionaire sector had het eind vorige eeuw goed gezien: er zou in de toekomst veel geld te verdienen zijn met mobiele telefonie. Helaas niet door telecom providers. Voordat dit inzicht doordrong hadden ze miljarden betaald voor UMTS frequenties waardoor de telecommers bijna kopje onder gingen en de aandeelhouders vrijwel al hun geld zagen verdampen: http://www.deaandeelhouder.nl/stock/detail/aex-kpn_kon/ (selecteer de grafiek op de maximale periode).

Nederland smartphone kampioen

Wereldwijd is nergens het percentage smartphones zo hoog als in Nederland: ruim de helft van de nieuwe toestellen valt onder die categorie. Door de “subsidie”(lees: sigaar uit eigen doos) wisselen Nederlanders erg vaak van toestel en hebben ze het nieuwste van het nieuwste. Dit geeft overigens ook de nog bestaande groeipotentie voor smartphones aan. Bedenk dat China’s grootste operator voor het eerst de Iphone (5) gaat leveren. China heeft 910 miljoen mobiele aansluitingen. De al bijna onvoorstelbare winst van Apple in het vorige kwartaal kwam onder meer tot stand door de verkoop van 20,4 miljoen Iphones & 9.25 miljoen Ipads….

Als lemmingen

KPN wil helemaal niet dat je mobiel internet  gebruikt op je (r)evolutionaire smartphone. Anders surf je naar Skype en bel je gratis. Of je surft naar Facebook en laat een bericht achter in plaats van een SMS te sturen. Om die reden gaat KPN per 1 september de snelheid van internet afknijpen. Vervolgens mag je 5 euro per trage 250 megabyte per maand extra bij betalen als je over de limiet heen gaat. Hoeveel je verbruikt vereist hogere wiskunde. Een App downloaden kan er al toe leiden dat je over je limiet heen gaat. Nu KPN over de brug is gekomen zullen de concurrenten als lemmingen volgen. Traag internet doet de charme van je smartphone verbleken en zelfs de gedateerde, maar zeer goedkope, mobieltjes van Nokia worden weer interessant.

Geld als water

Ondertussen verdient Apple nog steeds geld als water. Wall Street eist doorgaans dat overtollige liquiditeiten aangewend worden om eigen aandelen in te kopen, dividend uit te keren of een overname te doen. Hier trekt Apple zich niets van aan. Eind dit jaar staat er $80 miljard op haar spaarrekening. Apple doet niet aan winstvooruitzichten en analisten schatten de winst continue te laag in, maar het is waarschijnlijk dat alleen al in 2012 tussen de $30 en $40 miljard op de bankrekening wordt bijgeschreven.

De marktkapitalisatie van, zeg, Deutsche Telekom, is nu $65 miljard. Een overname in contanten is op de huidige koers geen enkel probleem. Nou wil ook nog eens het toeval dat Apple Telekom de meeste consumenten sympathieker in de oren klinkt dan Deutsche Telekom. Zeker als bij een abonnement gratis internet wordt aangeboden. Gratis en snel internet is tevens de levensader van de Iphone en kan, in ieder geval de komende jaren, de exorbitante winsten van Apple waarborgen. Los van de inkomsten van de Ipad, Macbook, Itunes & App store.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

1 gedachte over “ApplemaniA en Telecomisere”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.