Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beurzen: er kan nog meer bij

De stijging die de aandelen ondergaan kan nog wat verder gaan, daarmee moeten we waarschijnlijk de conclusie trekken dat het proces van topvorming nog even aanhoudt.

De beurzen sporen niet

De beurzen sporen niet, dat is een opmerking van een collega die deze term gebruikt om aan te geven dat er op de aandelenbeurzen koersbewegingen zijn die op grond van een normaal gedrag niet te verklaren zijn.  Zo is het opmerkelijk dat de AEX maar ook de Franse CAC 40 het zo slecht doen t.o.v bijvoorbeeld de S&P 500 en de DAX. De laatste twee indices noteren rond de toppen van 2007 en 2000 terwijl de AEX bijvoorbeeld nog steeds onder de helft van de all time high staat.

De samenstelling is een belangrijke verklaring en het relatieve belang van de financiële waarden maar waarschijnlijk speelt ook de internationale interesse ons parten of desinteresse. Voor lezers een aardig onderwerp om tijdens de vakantie eens bij stil te staan.

Nog weer een nieuwe top

In mijn perceptie hadden we in de S&P 500 afgelopen mei de top geplaatst en zijn we nu bezig met een herstel op de daling sinds mei. Omdat dit herstel vrij fors is uitgevallen dienen we er rekening mee te houden dat de bull’s de komende weken nog een poging ondernemen om de top van mei aan te scherpen. Maar let op, indien de S&P 500 de komende dagen rond 1350-1360 de kop weer stoot en vervolgens een daling inzet onder 1315 dan is de kans klein dat we nog hogere koersen gaan zien en moeten we concluderen dat een grotere daling is aangevangen, waarbij er bij een daling onder 1300 meer bevestiging komt.

TA S&P 500 26 juli 2011 grafiek 1
TA S&P 500 26 juli 2011

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

De AEX

Over deze index heb ik de laatste tijd niet veel geschreven anders dan dat deze een sterke afwijking vertoonde met andere indices. Het is een zwak verhaal. Medio mei dit jaar is de opgaande trend gebroken  en de daling sinds de top in februari dit jaar heeft kenmerken van een puls. Daarmee mogen we stellen dat de hoofdtrend weer dalend is. Indien de aandelen de komende tijd nog meer kracht laten zien, mogelijk door een schuldenakkoord in de VS, dan zie ik voor de AEX hooguit een stijging tot ongeveer 348, ongeveer 50% herstel van de daling sinds februari dit jaar. Zodra dit herstel klaar is dan kan de daling in de AEX aanzienlijk zijn zeker wanneer tegen die tijd ook het proces van topvorming in de S&P500 is afgerond.

TA AEX 26 juli 2011
TA AEX 26 juli 2011

Conclusie.

Mogelijk dat we de komende dagen/weken nog een nieuwe top gaan zien in de S&P 500. De stijging sinds de bodem op 23 juni is wat ver gegaan en geeft aan dat er nog kracht in de markt zit. Of de markt krachtig genoeg is om ook nog een nieuwe top te maken is op dit moment niet duidelijk maar we moeten er wel rekening mee houden. De gehanteerde telling wordt dan iets anders waarbij we nu in golf 5 zitten. Voor de middellange termijn hoeft deze wijziging geen gevolgen te hebben anders dan dat de versnelling van de daling nog even op zich laat wachten. Als we echter de komende dagen al een daling inzetten tot onder 1315 en vervolgens onder 1300 zakken, dan is in mijn ogen de kans op een hogere top verkeken en is de huidige stijging slechts een herstel gebleken.

Voor de AEX is het beeld zwak. Voor deze index is mijn verwachting dat we slechts een stuk van de daling sinds februari dit jaar herstelen. Ik denk dan ook dat dit herstel in het gebied rond 348 zal stoppen om vervolgens de weg richting  dalende koersen in te zetten.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “Beurzen: er kan nog meer bij”

 1. Avatar

  Jan,

  Ik houd er rekening mee dat de AEX nog een terugtest (pullback) dient te maken naar de door jou in de grafiek ingetekende langlopende steunlijn onder de opwaartse beweging die sinds maart 2009 is ingezet, maar waar we in juni 2011 zijn doorgevallen. Hoe langer momenteel wordt aangemodderd en getalmd, hoe hoger ze oploopt om ze opnieuw te pakken te krijgen.

  Ik ga er dan ook van uit dat de AEX nog een opwaartse beweging tot het gebied 370-400 te goed heeft, te behalen ergens tussen eind augustus tot begin oktober 2011 afhankelijk van de steilte van de pullback.

  En daarna … DE daling.

 2. Avatar

  Overal rekening mee te houden maar als er een situatie van paniek aan het ontstaan is draaien ze gewoon de knop om en is er geen handel mogelijk.
  Een “technische storing” heet het dan en iedereen slikt het ook nog.
  Afgelopen vrijdag-middag was het weer zover.
  Over vrije-handel gesproken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *