Een paling aan zijn staart

Ondanks de mooie dagen in het midden van de week, toen de beurzen fors reageerden / vooruitliepen op het nieuws uit Brussel (de AEX steeg bijna 10 punten), kunnen wij nog niet enthousiast worden. Op de daggrafieken treft men op vele markten een (negatieve) Evening Star in wording aan. Hiermede is nog niets gezegd. Pas maandag kan men meer zekerheid verkrijgen over dit patroon. Een lagere opening is dan een slechte inleiding van de week. Toch zijn de indicatoren in het algemeen positief. Men vindt ook duidelijke koopsignalen, maar omdat er ook tegenstrijdige berichten zijn, moet men zeer voorzichtig blijven.

De DAX Index op weekbasis

DAX Index op weekbasis
DAX Index op weekbasis

In de figuur hierboven vindt u de weekgrafiek van de DAX. Twee weken geleden werd een bodem gezet, die net boven de vorige bodem bleef steken (6.996 versus 6.992) Daarmee is de weekgrafiek nog altijd niet definitief in een dalende trend gezet. Het antwoord was een forse witte candle deze week, waardoor er een Piercing Line ontstond. Dit is een duidelijk bullish candle. De koers kwam tegelijkertijd boven zijn 30-weeks Voortschrijdend Gemiddelde en kwam ook boven de (hier niet getekende) lange termijn weerstandlijn op 7.231. In navolging van de MACD die het vorige week liet afweten daalde de Oscillator,  maar de MACD kwam op zijn schreden terug (de MACD reageert doorgaans sneller), en zolang de twee elkaar niet bevestigen geldt de voorgaande positie. De Momentum Analyse is dus stijgend en bevestigt hiermede een opgaande (korte termijn) trend.

Van een doorbraak van de positieve middellange termijn trend in een negatieve is in Amerika ook nog geen sprake. De Nasdaq 100 zette zelfs een nieuwe top. Het is de maand die in alle markten nog steeds zeer negatief is ook al is een doorbraak naar beneden nog nergens het geval. Ondanks dus een aantal goede indicaties blijven wij het gevoel houden dat we met deze beurs een paling aan zijn staart houden.

De Rente

Het was de afgelopen week weer duidelijk dat een positieve beurs nog steeds gepaard gaat aan een stijgende rente (de standaardwaarden – dalende rente is stijgende beurs – worden in zwakke tot negatieve beurzen omgedraaid). Maar voorlopig staan de indicatoren nog op min en men mag dus verwachten dat de rente opnieuw gaat dalen als de beurs omlaag zou gaan (waar wij dus van uitgaan).

De Amerikaanse Dollar

Ook de dollar lijdt aan de omgedraaide ziekte. U zult zich herinneren dat in goede tijden een positieve beurs vergezeld werd door een stijgende dollar. Niets is vandaag de dag minder waar. De dollar daalde deze week, toen de beurs per saldo fors steeg. Op korte termijn gezien bevindt de dollar zich in een langzaam stijgend kanaal. Wij blijven bij onze reeds vaak herhaalde uitspraak dat de dollar omhoog zal gaan. Opnieuw een negatief argument voor de beurs, zolang althans de huidige (omgekeerde) wetmatigheden in takt blijven.

De Edele Metalen

De omkering van causale verbanden lijkt niet te gelden voor het goud want men heeft in de afgelopen week kunnen constateren dat de stijging van de beurs een hapering ten gevolge had in het prijsverloop van de edele Metalen. Op dagbasis gezien is de prijs van een troy ounce goud gaan stagneren. Er heeft zich een vlaggetje gevormd en dit is meestal een teken van een rustpauze halverwege de stijging. Dit beeld wijst dus opnieuw op een daling van de aandelenkoersen. Op weekbasis gezien is het goud uit zijn horizontale kanaal gebroken. De toekomst ziet er daarmede voor het goud zonnig uit.

De Olie

Ondanks de negatieve invloed van de maand is de prijs van een vat Brentolie uit zijn dalende kanaal getreden. Zowel op dagbasis als op weekbasis zijn er voldoende argumenten te vinden om te veronderstellen dat de stijging zich doorzet. De maandgrafiek vormt de natuurlijke rem en derhalve moet men ervan uitgaan dat een eventuele verdere stijging toch beperkt zal blijven.

Onze Strategie

Wij konden de puts die wij hadden aangeschaft ter bescherming van de portefeuilles mooi op tijd verkopen. Callopties werden verkocht en er zullen er deze week nog meer volgen. De 4% Nederlandse Staat per 15 januari 2037 (een zeer langlopende obligatie) werd aangekocht op aantrekkelijke prijzen. Hier en daar zullen er nog meerdere aankopen van deze lening volgen. Wij sluiten niet uit dat we op korte termijn opnieuw bescherming van de portefeuilles gaan zoeken. De portefeuilles zijn zeer liquide.

Stand van de AEX Index op het moment van schrijven (2011-07-24) 338,6.

Gijsbrecht K. van Dommelen
Vladeracken BV
www.vladeracken.nl

Disclaimer

De auteur is verantwoordelijk voor het beleggingsbeleid van Vladeracken BV, een vermogensbeheerder met vergunning van de AFM. Dit stuk is geen beleggingsadvies. Wie conform bovenstaande ideeën belegt of wenst te beleggen doet dat voor eigen rekening en risico. In dit kader wijzen de auteur en Vladeracken BV alle verantwoordelijkheid voor de inhoud van dit stuk van de hand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.