Apple wordt nieuwe Tesla!?

Dit is alweer de laatste column van 2022! Ik ga het vandaag kort en beknopt houden, heb immers in vorige columns de globale strategie wel duidelijk gemaakt ook. In het kort komt het erop neer dat de Technische Visie rekening houdt met dalende koersen komende maanden. In de eerste jaarhelft vermoed ik een low, die gekocht kan worden. Vorige week gaf ik mijn favoriete tijdzone aan maar dat is niet in beton gegoten natuurlijk. Over de kracht en lengte van verwachte herstel kan nog weinig vermeld worden, eerst zal de diepte van de correctie duidelijk moeten worden. Stap voor stap dus!

Is Apple ook aan glijpartij begonnen zoals Tesla doet?

TSLA-Week 29122022
TSLA-Week 29122022

 

AAPL-Week 29122022
AAPL-Week 29122022

Ik ga me niet verdiepen in hoeverre Apple en Tesla eigenlijk als bedrijf te vergelijken zijn, dat doen de micro-analisten maar.

Wat mij als technisch analist meer interesseert is of en in hoeverre psychologische patronen opduiken waar ik mee kan rekenen.

En laat dat nu net het geval zijn tussen deze twee, zijnde kopschouder toppatronen. Over Tesla heb ik eerder al aandacht besteed en heeft inmiddels zelfs het koersdoel van USD 115 reeds gehaald. De volgende horde ligt rond USD 88 ~ 92, vervolgens 82 en 67! Ik had ook 23 genoemd voor in het achterhoofd te houden maar ga er van uit dat …als we dat al halen….er toch eerst een stevige bounce verwacht mag worden. De vraag alleen is, vanaf welk nivo? Rond 82 ligt een koersgat (gap) die als magneet aanzuigend werkt en een paniekspike richting 67 zou mijn voorkeur hebben om es wat in te slaan zoals ik het nu inschat. Als dat dan ook in de eerdergenoemde tijdzone gebeurt word ik helemaal blij.

Apple heeft een nagenoeg identiek koerspatroon gemaakt maar nu komt het…..loopt qua ontwikkeling neerwaartse trend fors achter op Tesla…en denk dat zij het koersbeeld uiteindelijk achternagaat van Tesla! Daar geeft het patroon nu ook bevestiging van!

Nogmaals, ik houd me niet bezig met balansverhoudingen, ander bedrijf, beter management etc maar focus op patronen, die de toets der tijd hebben doorstaan en nu ook een duidelijk signaal afgeven. U ziet in de grafiek twee ellipsvormige cirkels. De bovenste is de koersrange tussen top en neklijn en de onderste is dan een kopie van de bovenste die het (minimale) koersdoel aangeeft.

Leidt de ‘generaal’ Apple de gehele markt naar de paniekfase?

De ‘generaal’ van de VS zakt dus duidelijk door haar knieën nu. En hoewel een herstel elk moment kan starten tot globaal 140 is het risico t.o.v. verwachte rendement nu te slecht. De kans is namelijk levensgroot dat we binnen enkele maanden de onderkant van de onderste ellips gaan opzoeken rond USD 90. Hoe interessant het dus ook lijkt, NIET kopen en al helemaal geen vallende messen! Rond 90 ga ik me opnieuw bezinnen of ik wil kopen, niet eerder.

AEX vergeleken met SP500 en Nasdaq 100

AEX dagbasis 29122022
AEX dagbasis 29122022
SP500 op dagbasis 29122022
SP500 op dagbasis 29122022
NDX100 op dagbasis 29122022
NDX100 op dagbasis 29122022

Ik zou zeggen, zoek de verschillen!

Waar de AEX netjes op de ‘mean’ stuitert en klaar is voor de volgende bull-fase denken de SP500 en Nasdaq in bijzonder daar heel anders over.

Mijn idee: De AEX volgt de VS-beurzen en niet andersom maar de toekomst zal het uitwijzen.

Rest mij u een heel fijne jaarwisseling te wensen en tot volgend jaar. Stay safe en vooral gezond.

Succes!

@marketwizard16

2 gedachten over “Apple wordt nieuwe Tesla!?”

  1. ik vind uw ta en toelichting zeer goed,komt erg veel overeen met mijn mening maar ik zie dit graag ook weergegeven door anderen met een goede visie,ga zo door en de beste wensen voor 2023 bas

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.