Na Meta, Microsoft en Google kondigde gisterenavond ook Amazon aan opnieuw miljarden dollars te investeren om in de toekomst de omzet en winst te laten stijgen door AI. Een groot deel van de investeringen gaat naar datacenters over de hele wereld. Om die optimaal te laten draaien zijn tientallen miljoenen processoren nodig, het liefst met de grootste mogelijke rekenkracht. Die worden geleverd door marktleider NVIDIA, dat de vraag niet aankan. Sectorgenoot AMD heeft de beste papieren om in het gat te springen. Zover is het echter nog niet, blijkt uit de cijfers die het gisteren publiceerde. Het aandeel beleeft geen “NVIDIA-moment”: de koers sprong niet omhoog, maar daalde 7%. Vooralsnog is AMD nog steeds beter te vergelijken met Intel dan met NVIDIA.
Datacenterdivisie boekt 80% meer omzet
Met de MI300 chip heeft AMD een concurrent in huis voor de veelgevraagde H100 en H200 chips van NVIDIA. Dat het een volwaardig alternatief is blijkt uit de omzet van de datacenterdivisie van AMD. Die steeg in het eerste kwartaal met 80% van $1,3 naar $2,3 miljard. Dat had meer kunnen zijn, maar ook AMD kampt met tekorten aan bouwstenen. “De vraag is er”, bevestigde AMD CEO Lisa Su. “We doen ons best om meer te kunnen leveren.” De omzetverwachting voor het hele jaar werd daarom door haar verhoogd van $3,5 naar $4,0 miljard. Analisten hadden gehoopt hier gemiddeld een getal van $5 miljard te horen, met een enkeling die dacht aan zelfs $8 miljard.
Gamingdivisie ziet omzet met 48% dalen
Vooralsnog genereert AMD meer dan 50% van de omzet nog steeds uit traditionele chiptoepassingen zoals desktopcomputers, laptops, hardware voor gamers en auto-onderdelen. Zoals al eerder in dit kwartaalcijferseizoen te zien was bij bijvoorbeeld Intel, Microsoft en NXP Semiconductors viel de vraag in dit segment enorm tegen. In de markt voor personal computers lijkt het dieptepunt te zijn bereikt. Bij AMD viel met name de daling van 48% bij de gamingdivisie op. Daar worden chips gemaakt voor de Xbox en Playstation consoles. Alle omzetten bij elkaar opgeteld deden de traditionele bedrijfsonderdelen van AMD de grote winst van de datacenterdivisie voor het grootste gedeelte teniet. Wel steeg door de veranderde productmix de bruto winstmarge naar 53%, maar dat alleen was te weinig om beleggers te bekoren.
Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden