Goudmijnbedrijven richten zich strategisch

De goudkoers sloot in maart op recordhoogte; een gedisciplineerde, voorzichtige en consistente benadering van acquisities kan veel goeds voorspellen voor goudaandelen. Maandelijkse goudmarkt- en economische inzichten van Imaru Casanova, portefeuillemanager, met haar unieke kijk op mijnbouw.

Goudkoers bereikt nieuwe recordhoogtes

Na verschillende mislukte pogingen in de afgelopen drie jaar slaagde goud er eindelijk in om het hoogste punt van augustus 2020 van $2.075 per ounce te doorbreken. Deze keer was deze uitbraak doorslaggevend en de goudkoers sloot in maart elke week op een nieuwe recordhoogte. De sterke koersstijging bracht goud op 28 maart naar een slot van $2.229,87 per ounce, een maandelijkse winst van maar liefst 9,08% ($185,56 per ounce). Goud bleef in de eerste paar dagen van april nieuwe hoogtepunten bereiken. Terwijl de openstaande posities in COMEX-goud en de netto long-posities in maart toenamen, bleef het exchange traded fund voor fysiek goud dalen, na een paar dagen van netto instroom.

We hebben de steeds groter wordende waarderingskloof tussen goud en goudaandelen benadrukt. In maart toonden goudaandelen eindelijk hun hefboomwerking op de goudprijs. Dit zou het begin kunnen markeren van een langverwachte trendomkering voor goudmijnaandelen. Na jaren van underperformance ten opzichte van het edelmetaal, presteerden de NYSE Arca Gold Miners Index (GDMNTR)1en de MVIS Global Juniors Gold Miners Index (MVGDXJTR)2 in de maand maart aanzienlijk beter dan goud.

Hoe nu verder?

Wij geloven dat goud mogelijk het potentieel heeft om in 2024 op een hoger prijsniveau te worden verhandeld – boven het niveau van $2.000 per ounce. De afgelopen jaren werden sterke koersstijgingen, zoals die van goud de afgelopen maand, vaak gevolgd door periodes van consolidatie rond een gevestigd, hoger niveau, waarbij het edelmetaal zijwaarts beweegt totdat er een nieuwe katalysator opduikt die de prijzen nog hoger drijft. De terugkeer van de investeringsvraag, zoals blijkt uit de instroom in mondiale ETFs voor fysiek goud, zou naar onze mening die katalysator kunnen zijn, met het potentieel om goud boven de $2.500 per ounce te stuwen.

Voor mijnbouwbedrijven gaat het om meer dan alleen de goudprijs…

Een omgeving van een stijgende goudprijs gaat historisch gezien gepaard met sterk rendement van goudaandelen. De outperformers in de sector moeten ook aantonen dat ze fundamenteel gepositioneerd zijn en een gezonde strategie hebben die hogere goudprijzen zal vertalen in een betere cashflow en hogere rendementen, wat voor groei zal zorgen. Organische groei is niet eenvoudig in de goudsector. Het vinden van nieuwe goudvoorraden, of het definiëren/uitbreiden van bestaande, is een moeilijk, langdurig en kapitaalintensief proces. De meeste grote en middelgrote bedrijven hebben moeite om simpelweg hun jaarlijkse productie te vervangen. Om hun uitgeputte reserves en grondstoffenbasis aanzienlijk uit te breiden, moeten bedrijven over het algemeen andere bedrijven overnemen of activa verwerven. Hoe geavanceerder een project is, hoe hoger de waardering ervan en hoe sneller het bedrijf groei kan realiseren.

Maar het verwerven van de juiste projecten is ook niet eenvoudig. Bedrijven moeten een aanvaardbaar evenwicht bereiken tussen de betaalde prijs en het risiconiveau dat aan het project is verbonden, en zij moeten aan de markten aantonen dat zij in staat zijn aantrekkelijke rendementen te behalen. Er zijn veel slechte overnames gedaan in voorgaande goudhaussemarkten, toen bedrijven halsoverkop hun productie wilden verhogen en tegen elke prijs. Goudaandelen werden ervoor gestraft, bedrijven leerden ervan en vandaag de dag zijn de sectorleiders gedisciplineerde en voorzichtige kopers.

Alamos + Argonaut: Een blauwdruk voor transacties

Vorige maand maakte Alamos Gold bekend dat het een definitieve overeenkomst was aangegaan om alle uitgegeven en uitstaande aandelen van Argonaut Gold te verwerven. Er zijn verschillende aspecten van deze transactie die de moeite waard zijn om te benadrukken:

  • Alamos heeft een goed trackrecord op het gebied van acquisities. Tegenwoordig overtreft de netto contante waarde van de verworven activa volgens de consensus ruimschoots de acquisitiekosten, wat waardecreatie aantoont. De markt beloonde die succesvolle transactiegeschiedenis met een koersstijging van 7% op de dag dat de deal werd aangekondigd (27 maart), ondanks dat het een all-share deal was die resulteerde in de uitgifte van aandelen die ongeveer 5% van de marktkapitalisatie van het bedrijf vertegenwoordigde.
  • Alamos verwacht onmiddellijke synergieën te realiseren door het gebruik van gedeelde infrastructuur, wat in combinatie met operationele, inkoop- en belastingbesparingen zou moeten leiden tot meer dan $515 miljoen aan synergieën.

Alamos: aantonen van gezonde waardecreatie via doordachte acquisitie

Acquisitiebesparingen en synergieën

Alamos: Acquisitiebesparingen en synergieën

1 Synergieën vóór belastingen en niet-verdisconteerd gedurende de levensduur van de mijn; de verdisconteerde waarde van de synergieën na belastingen bedraagt $ 250 miljoen

Geschatte NPV en FCF per project

Alamos: Geschatte NPV en FCF per project

Bron: Alamos Gold. Gegevens per maart 2024.

1 Gebaseerd op de consensus van analisten over de netto contante waarde (NPV).

2 Cumulatieve vrije kasstroom (FCF) gegenereerd sinds de overname vanaf het vierde kwartaal van 2023. Raadpleeg de waarschuwing over niet-GAAP-maatregelen en aanvullende GAAP-maatregelen

3 Aankoopkosten gebaseerd op de waarde van Richmont Mines bij sluiting ($627 miljoen), na aftrek van $58 miljoen in contanten op de balans. De terugkoop van royalty’s en NPI’s bedroeg in totaal € 71 miljoen

  • De voorgestelde transactie omvat de overdracht van de niet-kernactiva van Argonaut aan de bestaande aandeelhouders als een nieuw opgerichte junior goudproducent. De bestaande aandeelhouders van Alamos hoeven zich geen zorgen te maken over de integratie van deze activa in de portefeuille van Alamos.
  • Onder de voorgestelde transactie zal Alamos de Magino-mijn van Argonaut verwerven, die grenst aan de Island Gold-mijn in Ontario, Canada, wat deze combinatie zeer logisch maakt. De integratie van deze twee operaties is daardoor aanzienlijk minder risicovol en zal een van de grootste en goedkoopste goudmijnen in Canada creëren.
  • Met de toevoeging van Magino zullen de activa van Alamos in Canada meer dan 85% van de consensus intrinsieke waarde van het bedrijf vertegenwoordigen, wat mogelijk kan leiden tot hogere waarderingsmultiples voor het bedrijf als weerspiegeling van een verbeterd geopolitiek risicoprofiel.
  • De Magino-mijn bereikte commerciële productie in november 2023, dus de verworven belegging levert Alamos onmiddellijke productie- (en cashflow-)groei op, met een geschatte levensduur van de mijn van 19 jaar en het potentieel voor verlenging van de levensduur van de mijn vanuit een grote minerale bron.

Gedisciplineerde en consistente aanpak

Het management van Alamos heeft het proces om deze groei te realiseren zorgvuldig uitgevoerd. Het is al geruime tijd in een positie om overnames te doen, gezien zijn sterke balans en kasstroomgeneratie. Ze waren echter geduldig en kozen ervoor kapitaal in te zetten om de bestaande mijnen te vergroten en uit te breiden, totdat de juiste gelegenheid zich voordeed. Deze overname is een schot in de roos gebleken. Een logische zet, zoals blijkt uit de bovenstaande punten. Alamos moet de markten opnieuw laten zien dat het de beloofde waarde uit deze combinatie kan halen. Deze gedisciplineerde en consistente aanpak heeft het bedrijf een hoge waardering opgeleverd ten opzichte van zijn sectorgenoten en zou kunnen leiden tot aanhoudende bovengemiddelde prestaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.