Alzheimer: de volgende grote kans

De ziekte van Alzheimer is een van de grootste medische mysteries van onze tijd. Het is een ongeneeslijke aandoening die het geheugen, het denken en het gedrag van miljoenen mensen aantast. Maar er is hoop. In de afgelopen jaren hebben farmaceutische en biotechnologiebedrijven grote vooruitgang geboekt in het onderzoek naar nieuwe medicijnen die de ziekte kunnen vertragen, stoppen of zelfs genezen. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen, de kansen en de uitdagingen voor beleggers die willen investeren in deze veelbelovende markt.

Waarom is Alzheimer zo moeilijk te behandelen?

De cijfers laten zien hoe moeilijk de situatie nog steeds is. Sinds 2004 is slechts 2 procent van de echte Alzheimer-onderzoeken (fase 2 en 3) geslaagd, terwijl maar liefst 98 procent is mislukt. Het gaat meestal om medicijnen die bedoeld zijn om het verloop van de ziekte te verbeteren, bijvoorbeeld door plaquevorming in de hersenen te verminderen. Andere medicijnen proberen daarentegen de symptomen te verlichten.

Een van de redenen waarom Alzheimer zo moeilijk te behandelen is, is dat de oorzaak en het mechanisme van de ziekte nog niet volledig begrepen zijn. Er zijn verschillende theorieën en hypothesen, maar geen definitief antwoord. Bovendien zijn er verschillende vormen en stadia van Alzheimer, die elk een andere aanpak kunnen vereisen. Ten slotte is het diagnosticeren van Alzheimer ook een uitdaging, omdat er geen eenvoudige test bestaat en de symptomen vaak pas laat verschijnen.

Hoe reageert de markt op Alzheimer-nieuws?

De reacties op de aandelenmarkt zijn soms enorm, in beide richtingen. Vooral kleine bedrijven zijn hier gevoelig voor, omdat zij vaak maar één project hebben. Een blik op de afgelopen tien jaar laat zien hoeveel invloed dit kan hebben op de aandelenkoers: kleinere biotechbedrijven zoals Cortexyme en Medivation verloren tot 77 procent van hun marktwaarde op een ‘slechte dag’. Bij industriereus Eli Lilly , momenteel het meest waardevolle gezondheidszorgbedrijf ter wereld, waren zulke dagen veel milder.

Beleggers moeten zich bewust zijn van de hoge volatiliteit en het risico dat gepaard gaat met Alzheimer-aandelen. Het succes of falen van een klinische studie kan een enorme impact hebben op de waarde van een bedrijf. Bovendien kunnen er ook regelgevende obstakels en controverses zijn die de goedkeuring en het gebruik van een medicijn kunnen beïnvloeden.

Welke recente ontwikkelingen zijn veelbelovend?

Maar er is ook positief nieuws, ook dit jaar. Een voorbeeld: Eli Lilly presenteerde in mei 2023 een groot onderzoek (fase 3) naar een therapie die bedoeld is om mentale achteruitgang in een vroeg stadium met 35 procent te verminderen. Dit medicijn, genaamd Donanemab, richt zich op een specifiek type plaque in de hersenen dat amyloïd-beta wordt genoemd. Het wordt momenteel beoordeeld door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor een versnelde goedkeuring .

Terugkijkend maakte het vrij kleine Amerikaanse biotechbedrijf Biogen een achtbaanrit mee. Biogen staakte in 2019 aanvankelijk alle onderzoeken naar zijn gehoopte Alzheimer-innovatie Aduhelm, wat resulteerde in een scherpe daling van de aandelenkoersen. Toen bleek uit nieuwe analyses dat het medicijn werkte en schoot de prijs omhoog. Zorgen van de FDA leidden vervolgens weer tot een prijsdaling. In 2021 volgde een versnelde goedkeuring. Het medicijn is nog niet wijdverbreid in de praktijk en is in Europa nog niet eens op de markt gekomen. Aduhelm richt zich ook op amyloïd-beta, maar op een andere manier dan Donanemab.

Biogen heeft een veelzijdige aanpak. In juli 2023 werd in de VS een ander nieuw Alzheimer-medicijn, Lequembi, goedgekeurd, waarbij ook het Japanse farmaceutische bedrijf Eisai betrokken was. Dit medicijn richt zich op een ander eiwit in de hersenen dat tau wordt genoemd. Tau vormt ook plaques die de hersencellen beschadigen. Als Lequembi werkt, zou het het eerste medicijn zijn dat de progressie van de ziekte in een vroeg stadium vertraagt. Het zou in 2024 ook in Duitsland verkrijgbaar kunnen zijn.

Hoe kunt u slim investeren in Alzheimer-aandelen?

Het analyseren van Alzheimer-studies is geen gemakkelijke taak. Voordat u investeert, moet u precies begrijpen wat de werkingsmechanismen, onderzoeksontwerpen en slagingskansen zijn, en hoeveel patiënten hiervan kunnen profiteren.

Er zijn drie kritische punten: ten eerste duurt de ontwikkeling erg lang en kost deze soms twee keer zoveel als andere medicijnen. Kleinere bedrijven moeten daarop letten en mogelijk prestatieafhankelijke vergoedingen invoeren. En ten derde zijn er soms zeer ernstige bijwerkingen.

Desondanks blijft de ziekte van Alzheimer een belangrijk onderwerp voor onderzoek en de aandelenmarkt. Dit kan ook de investering verrijken. In dit geval moet u zich richten op grotere bedrijven die het financiële risico kunnen dragen. Voor andere zorgsectoren zijn echter ook kleinere en middelgrote bedrijven zeer interessant.

Conclusie

De ziekte van Alzheimer is een van de grootste uitdagingen voor de gezondheidszorg en de wetenschap. Het is ook een van de meest veelbelovende gebieden voor innovatie en investering. Hoewel er nog veel obstakels en onzekerheden zijn, zijn er ook veel kansen en successen. Beleggers die willen profiteren van deze markt moeten goed geïnformeerd zijn, geduldig zijn en een langetermijnvisie hebben. De ziekte van Alzheimer kan een tragedie zijn, maar ook een kans.

Bron: Kai Brüning

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.