Risico op Duitse recessie stijgt tot 74%

Het risico op een recessie in Duitsland is opnieuw toegenomen volgens een recente studie. Tussen september en november 2023 wordt de kans op een economische neergang geschat op maar liefst 74%. Dit cijfer is gestegen ten opzichte van de eerdere 71,5% in augustus. Deze ontwikkeling is zorgwekkend en heeft verstrekkende gevolgen voor de Duitse economie en de rest van Europa. In dit artikel duiken we dieper in op de oorzaken en gevolgen van deze dreigende recessie.

Risico op Recessie Stijgt: Het risico op een recessie in Duitsland is duidelijk in beeld gebracht door het Instituut voor Makro-economie en Conjunctuuronderzoek (IMK). Hun indicator, die economische gegevens analyseert, blijft “rood” tonen, wat wijst op een acute dreiging van een recessie. IMK-expert Peter Hohlfeld legt uit: “De Duitse economie heeft dringend behoefte aan stimulans, maar er zijn nog steeds tegenwinden vanuit bijna alle richtingen.”

Vertraagde Herstelverwachting: De voortdurende dreiging van een recessie suggereert dat de verwachte heropleving, gebaseerd op consumentenbestedingen, vertraging oploopt en waarschijnlijk pas aan het einde van het jaar zal beginnen. Hoewel de lonen in het tweede kwartaal van 2023 de inflatiecompensatie bereikten, blijft de reële loongroei beperkt vanwege de langzame afname van de inflatie. Dit heeft geleid tot een aarzelend herstel van de particuliere consumptie.

Impact op Industrie en Bouwsector: Tegelijkertijd lijdt de productie in energie-intensieve industrieën onder voortdurend hoge energieprijzen. Hohlfeld benadrukt ook de toenemende problemen in de bouwsector na verdere renteverhogingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgende financieringskosten voor bouwbedrijven.

Conclusie: De stijging van het risico op een recessie in Duitsland heeft verontrustende gevolgen en vraagt om aandacht. Het herstel van de Duitse economie wordt vertraagd door verschillende factoren, en de impact kan zich uitstrekken tot in de rest van Europa. Het is essentieel om de ontwikkelingen in de gaten te houden en te zien welke maatregelen worden genomen om de economische stabiliteit te waarborgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.