Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Februari: dit moet u weten!

De eerste maand van het jaar is alweer achter de rug. Hoogtepunten waren de dalende olieprijs en de loskoppeling van de Zwitserse frank met de euro. Ook de Grieken steelden wederom de show en de Europese eenheidsmunt moest flink inleveren.

De Europese beurzen sloten met een mooie winst maar Amerikaanse aandelen waren zwak met een verlies voor de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 van 3,1%.

“Zo januari gaat, zo gaat het jaar”. Dit is een aloude wijsheidvan de New York Stock Exchange die voor het eerst in 1972 door Yale Hirsch genoemd werd in zijn publicatie van de “The Stock Traders’ Almanac”.

Volgens die publicatie heeft deze januari-barometer een nauwkeurigheid van 87,8%. Bij slechts acht belangrijke jaren werd de plank misgeslagen vanwege grote gebeurtenissen zoals de Vietnam oorlog tussen 1966 en 1968. In augustus 1982 begon een nieuwe periode van opleving op de beurzen. De indicator zat in 2001 er naast vanwege de renteverlaging en de aanslag op 11 september. In januari 2003 kwam de markt in de greep vanwege de anticipatie op de militaire actie tegen Irak.

Voor dit jaar is de indicator voor de tweede opvolgende jaar negatief. De januari-barometer wees in de afgelopen acht jaar, vijf maal op een dalende markt. Sinds het begin van de grote dalende beweging in 2000 is januari zevenmaal negatief geweest met een gemiddeld verlies van 1,2% op de S&P 500 en de Dow Jones. Vijf van de acht foute signalen werden in deze periode gegeven. Het belang van deze indicator lijkt dus af te nemen. Maar dit jaar kon het wel anders uitpakken omdat de beurzen al een flinke opmars gemaakt hebben en de aandelenmarkt met tegenslagen te maken hebben.

Er is een andere indicator die minder bekend is maar waar beleggers naar kunnen kijken. Het is ontwikkeld door analist Lucien Hooper, columnist bij Forbes. Hij stelt dat er een waarschuwingssignaal optreedt als de Dow-Jones in het eerste kwartaal lager sluit dan het dieptepunt in december, 17068,87 punten.

Traditioneel is februari een goede beursmaand. De bredere markt steeg gemiddeld met 3,1% in de afgelopen vijf jaar. Elf aandelen in de beursgraadmeter S&P 500 hebben in die periode beter dan de markt gepresteerd. Het is dus zaak om goed te kijken naar individuele aandelen.

Januari was een heel goede maand voor technologiefondsen zoals Apple die de hoogste winst ooit meldde. Mogelijk zal het goede nieuws uit deze sector aanhouden.

Gratis nieuwsbrief

Rendabel Beleggen biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *