Dividendjaar 2022 is de moeite waard voor beleggers

Investeringsmaatschappij Janus Henderson verhoogt zijn prognose voor dit jaar met $30 miljard. De dividenduitkeringen stegen in het derde kwartaal, met name in de energiesector, dankzij recordwinsten. Dat brengt de totale dividenden voor 2022 op $ 1,56 biljoen, een stijging van bijna 9 procent op jaarbasis.

In het derde kwartaal resulteerden stijgende dividenden in de oliesector in recorduitbetalingen van $ 415 miljard – een stijging van ongeveer 10 procent. In totaal heeft volgens het onderzoek 90 procent van de bedrijven hun dividend verhoogd of constant gehouden.

De grootste dividendbetaler in het derde kwartaal was China Construction Bank. $ 13,2 miljard werd uitgekeerd aan de aandeelhouders. Daarna volgde het Australische mijnbouwconcern BHP, dat 12,7 miljard dollar uitkeerde. Het Amerikaanse bedrijf met de hoogste dividendbetalingen was Microsoft met 4,6 miljard dollar op de zesde plaats. Apple betaalde zijn aandeelhouders $ 3,7 miljard, waarmee het op de elfde plaats kwam te staan.

Olie-industrie redt groei
Van de bedrijven met de meeste uitkeringen was het voor aandeelhouders belangrijke dividendrendement met 31,8 procent het hoogst voor de Braziliaanse oliemaatschappij Petrobras. Daarna volgt de Taiwanese containerschipeigenaar Evergreen Marine met een dividendrendement van 30,8 procent. Laatstgenoemde is bekend van de meerdaagse blokkade van het Suezkanaal door het containerschip Ever Given in maart 2021.

Dat de dividendbetalingen in het derde kwartaal bleven stijgen, was vooral te danken aan de olie-industrie. De bedrijven vierden recordwinsten. Deze werden ook uitgedeeld aan de aandeelhouders. Er waren ook eenmalige bijzondere betalingen ter waarde van 21,2 miljard dollar. Ook de sectoren transport, halfgeleiders, banken en chemie droegen bij aan de groei. Daarentegen waren de uitkeringen in de mijnbouw- en vastgoedsector lager.

In Europa vertraagde de groei. De meeste dividenden hier worden echter in het tweede kwartaal uitbetaald. Om deze reden zijn er geen Duitse bedrijven vertegenwoordigd in het onderzoek. Zoals verwacht was het derde kwartaal dan ook zwakker. Bovendien is het herstel van de economische sector na de pandemie in Europa bijna voltooid, zo stelt de studie.

Bron: Businessinsider

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.