Dividendbeleggers in het nauw

Veel bedrijven hebben de afgelopen maanden in hun dividenduitkering gesneden om te besparen. Vooral Europese bedrijven namen hun toevlucht hiertoe. Hier daalden de uitkeringen met 40%.

In de VS was de daling met 0,1% amper noemenswaardig. Dat was voor een deel te danken aan de coulante houding van de Fed. Waar de ECB de banken verbood dividend uit te keren, gingen de Amerikanen niet zover.

Het verschil in beleid heeft te maken met het belang van het dividend. Dat is in de VS kleiner dan in Europa. De Amerikanen kozen ervoor om geheel of gedeeltelijk te stoppen met terugkoop van eigen aandelen. Dat proces is nagenoeg gehalveerd.

Europese bedrijven lijken nu geneigd om het Amerikaanse voorbeeld te volgen. Dit proces biedt hen iets meer flexibiliteit.

Voorlopig is de belegger het haasje, nu en morgen. De verwachting is immers dat het dividendrendement van gemiddeld 5% gaat dalen naar amper 3%. En bedrijfsobligaties bieden ook al amper rendement door de extreem lage rente. Het is nu aan de bedrijven om de belegger toch enigszins tevreden te houden om te voorkomen dat die afhaakt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.