De nieuwe strategie voor 2019

De markt verslaan met een eenvoudige beursstrategie? Met “Dogs of the Dow” zou dat mogelijk moeten zijn. Maar er is nog een betere strategie, zegt een Forbes-analist.

“The Dogs of the Dow” is een populaire investeringsstrategie die velen aan het begin van het jaar volgen. Beleggers kopen de tien aandelen in de Dow Jones die de meeste dividenden uitkeren.

Forbes-analist Michael Cannivet zegt dat deze aanpak prima is , maar gelooft dat er een betere manier is: de Doberman-strategie. De strategie is gemakkelijk toe te passen en levert meer rendement op in vergelijking met de traditionele “Dogs of the Dow”.

In de afgelopen 19 jaar heeft de Doberman-strategie het beter gedaan dan de Dow, met gemiddeld 4,2 procent meer rendement per jaar. In dezelfde periode deden de Dobermans het ook drie keer per jaar beter dan de Dogs of the Dow.

Hoe werkt het?

“De Dobermans van de Dow zijn beter omdat ze dynamischer zijn”, zegt de Forbes-analist. Om de lijst met Dobermans op te stellen, gaat Cannivet als volgt te werk:

Stap 1: Rangschik de aandelen van Dow op basis van het rendement op eigen vermogen en maak een top 20.

Stap 2: Filter deze bedrijven op basis van de vrije kasstroom

Stap 3: De top 10 zijn de Dobermans.

Dobermans deed het beter dan de andere honden

Zowel de Dogs of the Dow- als de Doberman-strategie profiteerden in 2018 van onder andere Pfizer en Cisco. Een zwarte schaap was General Electric (GE). GE is in 2018 met 55 procent gedaald.

Het dividendrendement van GE steeg tot meer dan vier procent tegen het einde van 2017 en kwalificeerde zich voor de “Dogs of the Dow” in 2018. GE’s winstproblemen leidden tot een negatief rendement op het eigen vermogen (ROE), maar de aandelen bereikten niet de Doberman lijst. “Dividenden zijn belangrijk, maar ze kunnen bedrieglijk zijn ,” zei de Forbes-analist.

De grote verliezen leidden er uiteindelijk toe dat General Electric uit zijn al lang bestaande plaats in de Dow Jones werd geslagen. GE was tot die tijd het laatst overgebleven stichtende lid van de leidende index van 1896. Medio 2018 werd General Electric vervangen door de Walgreens Boots Alliance.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.