AEX: herstel op laatste benen

Er is inmiddels sprake van een meerdaagse doorbraak door de sinds juli vorig jaar dalende toppenlijn in de AEX. Technisch analist Bas Heijink van ING acht de kans echter groot dat dit herstel op zijn laatste benen loopt.

De huidige herstelbeweging is zeer krachtig en duurt inmiddels al ruim een maand. Dit herstel startte bij de bodem van eind december bij 472,20 en zorgt daarmee voor een stijging van ruim 50 punten tot op heden. Hiermee is ook het grootste deel van de forse decembercorrectie ingelopen. Deze decembercorrectie zorgde voor een daling van bijna 60 punten vanaf de 530-top van begin december. De neerwaartse doorbraak eind december onder de dalende bodemlijn van het neerwaarts gerichte trendkanaal leek een startsignaal voor een verdere neerwaartse versteiling. Deze doorbraak bleek echter vals en werd binnen enkele dagen weer opgeheven. Hierna werd de dalende toppenlijn van een sinds begin december in vorming zijnde dalende wig opwaarts gebroken. Dit was destijds het startsignaal van de huidige herstelbeweging.

Euforie onder beleggers sterk toegenomen

Tijdens deze herstelbeweging zien we de euforie onder beleggers weer fors toenemen. De herstelbeweging gaat in een zeer steil opgaande beweging zonder tussentijdse terugvallen. Het aantal ‘rode’ candlesticks dit jaar (lager slot ten opzichte van de opening) is zeer beperkt. Een eerste verzwakking treedt op zodra de AEX onder de vanaf de 472,20 stijgende bodemlijn weet te breken. Deze bodemlijn loopt dagelijks ruim 1,5 punt op en is vandaag alweer bij de 517,50 te vinden. Zolang deze steil opgaande steunlijn niet neerwaarts wordt gebroken, blijft de huidige kracht in het kortetermijnbeeld aanwezig en is een verder vervolg richting de belangrijke toppenzone bij 530 – 534,20 mogelijk. Hier liggen de toppen van november en december vorig jaar. Een doorbraak daarboven zou een verdere verbetering opleveren in het middellangetermijnbeeld en de kans verkleinen dat de AEX in het komende halfjaar zijn bodem bij 472,20 verder zal verlagen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.