Beleggers ontvangen meer dan $ 1.000 miljard

Volgens Henderson Global Investors hebben in 2013 de grootste beursgenoteerde ondernemingen een bedrag van $1.027 biljoen aan dividenden uitgekeerd. Dat is ruim $ 300 miljard meer dan in 2009.

Bedrijven zijn de afgelopen jaren steeds meer gaan inspelen op de behoefte van de belegger naar stabiele en regelmatige inkomsten. In 2014 zal waarschijnlijk meer dan 80% van alle bedrijven in de S&P 500 dividend gaan uitkeren. Kiezen voor dividendaandelen heeft beleggers de afgelopen jaren geen windeieren gelegd. De zogeheten S&P 500 Dividend Aristocrats genereerde in 20134 een total return van 32,2%. In 2012 bedroeg de total return nog slechts 17%.


Figuur 1 aandelen met een aantrekkelijk rendement

Niet alleen gaan steeds meer bedrijven dividend uitkeren. Steeds meer bedrijven gaan ook een steeds hoger percentage van de vrije kasstromen uitkeren. dividend. Dat is een gigantische stijging sinds 2009. Toen keerden bedrijven wereldwijd $ 310 miljard uit.

Bedrijven in de VS zijn het gulst voor hun beleggers. Over de afgelopen vijf jaar hebben Amerikaanse bedrijven hun pay out met maar liefst 49% verhoogd. In 2013 keerden Amerikaanse bedrijven in totaal $ 301,9 miljard uit aan beleggers.

Maar ook Europese bedrijven zijn niet gierig als het om dividenduitkeringen gaat. Afgelopen jaar ging het om een bedrag van $ $ 199,8 miljard. Dat vertegenwoordigt een stijging van 8%.

De stijging van de dividenduitkering is niet alleen een inspelen op de wensen van de belegger, maar is ook de uitkomst van een gewijzigd beleid van bedrijven. Volgens het Financiële Dagblad zijn Nederlandse beursgenoteerde bedrijven sinds het begin van deze eeuw gaan beknibbelen op hun investeringen. De crisis van de afgelopen vijf jaren heeft die trend allen nog maar versterkt. Tegelijkertijd zijn de dividenduitkeringen en de programma’s voor inkoop van eigen aandelen geïntensiveerd.

Het ziet er niet naar uit, dat Nederlandse bedrijven in 2014 dit gedrag wezenlijk gaan veranderen. Dat betekent, dat ook in dit jaar de kaspositie van veel bedrijven alleen nog maar groter zal worden. Die bedroeg ultimo 2013 bijna €40 miljard. Als de voortekenen niet bedriegen, dan wordt 2014 weer een mooi dividendjaar. Niet alleen Nederlandse bedrijven zitten op stapels liquiditeiten, dat geldt eveneens in Europees verband. In 2013 hadden volgens Goldman Sachs de 600 grootste Europese bedrijven een bedrag van € 1000 miljard in kas. Met een beetje geluk kan daar de komende periode nog eens een bedrag van $ 400 miljard aan toegevoegd worden, zo denken de bankiers.

Hoewel steeds meer bedrijven uit steeds meer sectoren de wereldwijde dividendenpot vullen, zijn banken nog steeds kampioen dividend uitkeren. Die hebben er nog een schepje bovenop gedaan, sinds ze zich aan de crisis hebben ontworsteld. Dat geldt dus niet voor Europese banken. De snelste stijger als het gaat om het verhogen van de pay-out is de technologiesector. Een bedrijf als Apple zal in 2014 naar schatting $ 11,8 miljard aan beleggers teruggeven. Dat is een stijging van bijna 15% ten opzichte van een jaar eerder en in absolute termen het hoogste bedrag dat uitgekeerd wordt. Microsoft gaat daar met een stijging van ruim 20% tot een bedrag van $ 8,9 miljard royaal overheen.

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.