Hedge Funds stappen massaal in koffie

Volgens cijfers van CFTC (Commodity Futures Trading Commission), de Amerikaanse waakhond voor de termijnhandel, hebben hedge funds hun nettopposities in koffie fors verhoogd. Ze hebben dit gedaan vanwege het aanhoudende extreem droge en warme weer in Brazilië. Dit land is goed is goed voor 36,8% van de wereldwijde productie van koffiebonen.

Eén (1) cent fluctuatie heeft een waarde van $ 375 bij een margin van $ 5000 per contract. Met een stijging van 71 cent maal 375 had een investeerder in koffiefutures al $ 26.625,- kunnen verdienen.

Koffie ontpopt zich als de absolute topper van dit jaar. De afgelopen drie maanden bedroeg de prijsstijging meer dan 60%. INVINCO rekent erop dat een correctie in de maak is. Daarna zal de stijging echter opnieuw doorzetten. Een niveau van $2,00 per Lbs (453 gram)is daarbij zeker haalbaar. We blijven bullish.

Invinco heeft u de afgelopen weken en maanden al meerdere malen gewezen op deze opportuniteit.

Hoe werkt dat? Klik voor meer info.

Koffie is een van de belangrijkste en meest gevraagde grondstoffen ter wereld. Na aardolie is het zelfs de meest gebruikte grondstof
Koffie is na water de meest gedronken drank in de wereld.

De koffiestruik groeit alleen maar in tropische gebieden met een overvloedige regenval. Het duurt vijf jaren voordat de koffiestruik de eerste bonen voortbrengt. Een struik produceert ongeveer 15 jaar voldoende bonen voor 1 tot 1 1/2 pond gebrande koffie per jaar.

De twee belangrijkste soorten koffiebonen zijn Arabica en Robusta. Arabica is goed is voor ongeveer 70% van de totale productie. De belangrijkste producerende landen zijn Brazilië en Colombia. Arabica koffie wordt voornamelijk verhandeld op de ICE Futures US (ICE) beurs. De sterkste boon is de Robusta die verbouwd wordt in Indonesië, West-Afrika, Brazilië en Vietnam. Robusta wordt vooral verhandeld op NYSE Liffe-beurs in Londen.

Brazilië is ’s werelds grootste koffieproducent. In 2011-12 bedroeg het wereldwijde marktaandeel 36,8%. Koffieprijzen hebben de neiging omhoog te gaan in juni, juli en augustus. Dan bestaat het gevaar, dat de oogst in Brazilië bevriest. De Braziliaanse koffieoogst wordt vanaf mei binnen gehaald. De oogsttijd kan voortduren tot in de wintermaanden. Ongeveer eens in de vijf jaar bevriest een deel van de Braziliaanse oogst.

Grote delen van de wereld hebben te kampen met extreem weer. Het oosten en het middenwesten van de Verenigde Staten zuchten al maanden onder extreme vorst. Temperaturen van -20°zijn geen uitzondering. In Californië en in grote delen van Zuid Amerika is het te droog en te warm voor de tijd van het jaar. In Indonesië daarentegen regent het weer teveel!

De aanhoudende vorst pakt waarschijnlijk verkeerd uit voor de ingezaaide tarwe in de Verenigde Staten, terwijl in Brazilië de jonge aanplant van Soja en koffie steeds meer te lijden heeft onder het hete, droge weer. Dit land is de grootste exporteur van beide gewassen. In Indonesië verdrinkt de cacaoplant in het teveel aan water.

Uit een recent rapport van de Rabobank spreekt, dat de belangrijkste koffiestreken van Brazilië, zoals Minas Gerais in decennia niet zo weinig regen hebben gehad. De schaarse regen die viel, kwam niet in deze regio’s terecht. En het ziet er niet naar uit, dat er spoedig een einde aan de regen komt. Voor de maand februari waren en zijn de vooruitzichten niet goed. Als er al regen valt, dan is het te weinig om koffiebonen te vormen. Het ziet er daarom slecht uit voor zowel de kwaliteit als kwantiteit van bijvoorbeeld de arabica-oogst. Brazilië produceert ongeveer een derde van alle koffie in de wereld en is na de VS de grootste exporteur.

De vraag is hoe groot de schade kan zijn? Schattingen zijn tot nu toe gematigd. Ging men aanvankelijk uit van een oogst van 57 – 60 miljoen balen, nu lijkt een oogst van 50 – 51 miljoen balen meer waarschijnlijk te zijn. Dat is iets meer dan 10%. Meer pessimistische geluiden voorzien al een daling van zeker 20% en misschien wel 30% als het nog lang heet blijft. Een land als Brazilië heeft een oogst van ongeveer 52 miljoen balen nodig om aan zowel de exportvraag als de binnenlandse vraag te voldoen.


Figuur 3 Droogte neemt rampzalige vormen aan

Veel beleggers, waaronder hedge funds, hebben met meer dan gemiddelde interesse kennis genomen van de gevolgen van de negatieve weersomstandigheden. Ze hebben sinds het einde van de maand januari hun zogeheten netto short posities in maar liefst 11 landbouwgewassen ingeruild voor long posities. Volgens de US Commodity Futures Trading Commission (CFTC) verdrievoudigden beleggers in februari hun long positie in arabica koffie. De hernieuwde belangstelling komt tot uiting in forse prijsstijgingen. Arabica koffie steeg in de laatste week van februari met maar liefst 19% in prijs naar een niveau van $ 1.775 per pond. In november 2013, toen de oogst nog overvloedig leek, was het niveau gedaald naar $ 1.0095 per pond. Zolang er geen of te weinig regen valt, zullen prijsstijgingen aanhouden. Dat geldt ook voor de oogst van 2015. Door de droogte en de hitte kan vooral jonge aanplant maar moeilijk tot wasdom komen.

INVINCO

In 2013 heeft INVINCO beleggers met grote regelmaat gewezen op de kansen en bedreigingen voor de belegger, die de markt voor soft commodities biedt. Daar gaan we in 2014 onverminderd mee door. Geheel tegen de verwachtingen in biedt die in 2014 beleggers opnieuw grote kansen. Als u daar als particuliere belegger gebruik van wenst te maken, dan is het niet onverstandig kennis te maken met INVINCO.

Wij hebben een jarenlange ervaring en expertise in de wereld van de grondstoffen en valuta’s
Ingeschreven in het register van de AFM te Amsterdam en van de FSMA te Brussel
Uw effectenrekening op eigen naam bij gerenommeerde banken
Een vaste acountmager voor al uw beleggingszaken
Liquide investering

Gratis nieuwsbrief

INVINCO biedt wekelijks tips voor beleggers. Schrijf u nu vrijblijvend in op hun gratis nieuwsbrief.

Dit is een opinie van Invinco GmbH en het mag niet worden opgevat als beleggingsadvies of uitnodiging om te gaan beleggen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.