BRIC’s doen de belegger goed

De cijfers over het derde kwartaal van 2010 zijn nagenoeg allemaal bekend en dus is het tijd voor een evaluatie. De verwachtingen voor het afgelopen kwartaal waren niet hoog gespannen. De Europese economie was op zijn best kwakkelend, de werkloosheid was en bleef hoog en de meeste bedrijven hadden al driftig gereorganiseerd en in de kosten gesneden. Waar zou de groei vandaan moeten komen?

Meevallend cijfer

Als er zoveel pessimisme heerst, dan kunnen cijfers eigenlijk al niet meer tegenvallen En dat is ook gebeurd. Volgens Plombeer vielen de Europese winstcijfers gemiddeld 2,4% hoger uit dan de consensusschattingen. Bijna de helft van de bedrijven lieten cijfers zien die minmaal 5% hoger uitvielen dan verwacht en ‘slechts’ 30% deed het 5% slechter dan gehoopt. De ‘betere’ winstcijfers waren niet alleen te danken aan margeverbeteringen, maar ook aan een sterker dan verachte omzetgroei. Die viel gemiddeld bijna 2% hoger uit dan de consensusschattingen. Regionaal gesproken deden bedrijven in de VS en in Azië het best. Europa bleef wat achter, maar dat valt deels te verklaren uit de talrijke bijstellingen van de winstverachtingen sinds juli 2010. In de VS waren in die periode opwaartse bijstellingen schaars. Het best presteerden bedrijven met grote belangen in de BRIC’s. 56% van deze bedrijven deden het beter dan de markt en met 12,7% vielen de verrassingen ook aanzienlijk hoger uit dan het marktgemiddelde van 2,4%. Als we over teleurstellingen hebben, dan moeten we naar Europa kijken en in het bijzonder naar de perifere landen. Fors minder dan 47% van de bedrijven kwam met verrassend goede cijfers en meer dan 35% kwam met teleurstellingen naar buiten.

Sectorthema’s

Niet alleen de omzet- en winstcijfers vielen mee over het derde kwartaal, ook het aantal sectoren dat bijdroeg aan de groei was geruststellend groot. Een groter economisch draagvlak stelt gerust voor de uitkomsten over het lopende kwartaal.

Goed presterende sectoren en aansprekende thema’s in het derde kwartaal waren onder meer:

  • Cyclicals. Vooral bedrijven die zich richtten op Reizen en Vrije Tijd presteerden goed. Belangrijk in dezen was en is de terugkeer van de zakelijke reiziger.
  • Technologie. Bedrijven die software en diensten leveren aan industriële ondernemingen, kenden een goed kwartaal. Ook producenten van telecomapparatuur hadden de wind mee.
  • Industriële ondernemingen bleven goed presteren, alhoewel de groei geleidelijk afvlakte.
  • De sector telecom zag de groei in lijn met de verwachtingen toenemen, waarbij bedrijven met groei in mobiele data positieve uitschieters waren.
  • Banken deden het gemiddeld genomen slecht, maar de uitersten zijn hier groot. Zwak waren vooral banken in Spanje, Italië en Zwitserland, terwijl de Franse en Noordse banken aan de andere kant van het spectrum zaten.
  • De Gezondheidszorg deed het op het eerste gezicht redelijk, maar in tweede instantie blijken uitkomsten volledig gebaseerd op het snijden in de kosten.
  • De Oliemaatschappijen hadden zonder meer een sterk kwartaal, waarbij de uitschieters te danken waren aan het downstream bedrijf en de gasproductie.
  • De verzekeraars hadden het moeilijk en dat was voor een deel te wijten aan onzekerheid over komende regelgeving. De zwakke huizenmarkt smoorde de verkoop van hypotheken.
  • De Media deden het redelijk goed en dat was vooral te danken aan het herstel van de advertentiemarkt voor tv.
  • De Nutsbedrijven leverden weinig opzienbarende resultaten. Het beste nieuws was, dat de sector de kosten over de kortlopende schulden goed in de hand heeft gehouden.

De eindejaarsverwachtingen

Wat zit er voor beleggers in 2010 nog in het vat? Bij Goldman Sachs (Strategy matters. November 2010) hebben ze er wel vertrouwen in. Waar de markt uitgaat van een winstgroei van de Euro STOXX 600 van 34%, zien zij een groei van 38%. Ondanks de geruststellende cijfers over het derde kwartaal, is het aantal opwaartse bijstelling erg beperkt gebleven, vinden de Amerikanen. Daar zal waarschijnlijk wel verandering in komen, denken ze. Waarderingen zijn nog steeds laag met 2011 P/E voor de Euro STOXX 600 van 11X.

De twijfelende belegger raden ze aan zijn geld te steken in bedrijven die in het 3de kwartaal zowel een omzet- als winstgroei lieten zien. Die werden het best beloond door de markt. Het is misschien een open deur, maar het is ook goed om het te weten.

Dr. C.A.M. Wijtvliet
corwijtvliet@dekritischebelegger.nl

De auteur is zelfstandig gevestigd analist. Hij schrijft over uiteenlopende onderwerpen die de beleggingswereld raken. Daarnaast geeft hij lezingen en presentaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.