Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Heeft Pieterman een kat in de zak?

Het beeld voor de AEX is meer van het zelfde, pappen en nat houden. Al maanden fluctueert deze hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs tussen 320 en 345. De Amerikaanse S&P 500 heeft zich aanmerkelijk beter gedragen evenals de Duitse DAX. Dit paar lijkt op dit moment bezig met een correctie op de recente stijging. Is dit ook voor de AEX reden om nog een forse stap terug te doen?

Troosteloos

Dat is het beeld dat ik krijg van de bewegingen van de AEX. Al maanden zit deze index gevangen binnen een bandbreedte van 20-30 punten. De pogingen om uit te breken lopen elke keer weer spaak. Aantrekkelijke stijgingen die we in andere markten zien gaan aan de Amsterdamse AEX  voorbij. Volgens mij is dit een signaal dat onze beurs, internationaal gezien, aan attractiviteit heeft verloren. Waarschijnlijk is dit een teken dat ook onze economie de komende jaren parten zal gaan spelen. Is er voor Nederland geen plaats meer in de eredivisie? Waarschijnlijk zal dit lot ook voor andere ontwikkelde landen gaan gelden.

Een correctie in de S&P 500

De Amerikaanse S&P 500  is bezig met een correctiefase. Deze correctie zal een deel van de koersen afsnoepen. Vorige week was het uitgangspunt dat deze index ongeveer 90 punten zou kunnen dalen vanaf de top. Waarom 90 punten dalen? Mijn uitgangspunt is dat we in de S&P bezig zijn met een correctie in golf 4. In veel gevallen is deze golf gelijk aan golf 2. Voor de S&P is op basis van deze veronderstelling een daling te verwachten tot ongeveer 1140. Na deze daling mogen we dus nog minimaal één stijging verwachten, golf 5. Hoewel dit prematuur is verwacht ik een stijging tot globaal 1350. Voor het idee heb ik op dit punt een C geplaatst. Deze golf C kan mogelijk de laatste stijging zijn sinds bodem van maart 2009 en kan een zeer belangrijke top gaan vormen.

Let wel dit zijn verwachtingen op basis van de op dit moment beschikbare informatie. Het toekomstige koersverloop zal een bevestiging moeten geven voor dit scenario.

S&P 500 23 november 2010
Technische Analyse S&P 500 23 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Hoe kan de AEX varen

Hoewel de stijging van de AEX niet kan overtuigen, blijven dalingen beperkt. Het koersverloop bevindt zich nog binnen de grenzen van een opgaande wig. In de meeste gevallen zal de koers in neerwaartse richting uitbreken bij een dergelijk patroon. Mede gezien de verwachting dat de S&P 500 in een correctiefase is aangekomen zou een daling voor de AEX niet verbazen.

De stijging gisteren kan het einde markeren van een wig, maar duidelijk is het allemaal niet. Wel is duidelijk dat een eventuele verdere daling in de S&P 500 ook voor de AEX negatieve gevolgen zal hebben. Ik ga er vanuit dat een daling in de S&P tot 1140 voor de AEX een daling tot 320-325 kan inhouden.

AEX 23 november 2010
Technische Analyse AEX 23 november 2010

Klik met de muis op de grafiek voor een vergroting (opent in nieuw venster)

Conclusie

De komende periode lijkt een correctie op het menu te staan. Na een daling en vervolgens een herstel zal waarschijnlijk de komende dagen in het teken staan van een snelle dalingsbeweging.

Voor de S&P 500 is een daling te voorzien tot circa 1140 punten. Voor de AEX is in dat geval een daling tot 325 mogelijk 320 te verwachten. Omdat deze correctie keurig past in het beeld van een golf 4 voor de S&P 500 is de verwachting dat zodra deze correctie over is we nog een aantrekkelijke stijging mogen verwachten.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.