Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

ING: 2011 wordt goed jaar voor aandelen

Het is weer zover. Het vooruitzichtenseizoen is begonnen. De glazen bollen worden uit de kast gehaald. Als eerste van de grote financiële instellingen trapt ING af. U kunt alle vooruitzichten voor het komend jaar teruglezen met het sleutelwoord: vooruitzichten 2011. Ook is het interessant om te kijken wat beursvorsers voor dit jaar hadden voorzien: vooruitzichten 2010.

Voor 2011 ziet het beursklimaat er echter een stuk zonniger uit. Dat stelt ING Investment Management in een outlook voor het komend jaar.

Volgens Pieter Wind, directeur Beleggingsstrategie bij ING Investment Management, komt de schuldenproblematiek in het nieuwe jaar nog wel regelmatig bovendrijven, maar hij gaat er van uit dat de wereldwijde economische groei toch doorzet. “Dat betekent dat de bedrijfswinsten ook verder gaan aantrekken. Per saldo voorzien we voor 2011 een rendement op aandelen van 10 tot 11%, al moeten beleggers wel voorbereid zijn op een hobbelige rit. ”

Zijn optimisme over het komende beursjaar is mede gebaseerd op het toenemend vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in de VS, die een belangrijke rol spelen bij het creëren van banen. ” Eén zwaluw maakt natuurlijk nog geen zomer, maar de eerste signalen zijn bemoedigend.”

Daarnaast wijst hij op het verwachte positieve effect van de voorgenomen extra monetaire verruiming door de Amerikaanse Centrale Bank, die maar liefst $600 miljard in de economie gaat pompen door het opkopen van staatsobligaties . ”Het aanzetten van de geldpers zal via leningen een stimulans zijn voor de investeringen.”

Ook de vrees voor een sterke groeivertraging in China is in zijn ogen overdreven.”De Chinese overheid trapt op de rem, omdat de groei zo hard gaat. Ik verwacht echter niet dat de Chinese economie sterk gaat afkoelen. ”

Zijn voorkeur gaat uit naar bedrijven die profiteren van de aanhoudende sterke groei in de opkomende landen. Ook ziet hij brood in hoge dividendaandelen zoals farma en vastgoed.

Fondsen, die vroeg in de economische cyclus zitten, zijn voor hem minder gewild. “Deze aandelen hebben al een flinke rit omhoog gehad, ik denk dat daar de meeste rek wel uit is. ”

Zijn collega Ad van Tiggelen stelt:

De lage rente op obligaties maakt aandelen relatief aantrekkelijk. Wij verwachten dat wereldwijde aandelen in 2011 een rendement (inclusief dividend) van ongeveer 10% laten zien, in overeenstemming met de verwachte winstgroei. Het rendement op de opkomende markten zou hoger moeten kunnen liggen, maar daar staat een enigszins hoger risico tegenover. Aangezien de dynamiek in de aantrekkende productiesector waarschijnlijk vertraagt, denken wij dat industriële ondernemingen te maken krijgen met winstnemingen, terwijl kwalitatief goede bedrijven in sectoren zoals farma, technologie, telecom en olie aantrekkelijker worden.

Het is interessant om te kijken wat zij voor dit jaar hadden verwacht. Kijk en oordeel zelf: http://www.ingtfi.pl/NL/MarketCommentary/Columns/IWG_054558.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “ING: 2011 wordt goed jaar voor aandelen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *