Verdien geld aan insider trading

Opnieuw is een nieuw insider selling record neergezet. Afgelopen week werd volgens Insiderscore.com voor 2.8 miljard US$ aan aandelen, deel uitmakend van de S&P 500, verkocht door insiders (door aan de onderneming verbonden bestuurders). Dit bedrag was ruim vier keer zo hoog dan de week daarvoor en niet eerder vertoond.

Insiders profiteren van de hoogste koersen in 2 jaar en verkopen hun aandelen in een vaste markt met voldoende liquiditeit. Daarnaast bestaat er onzekerheid over het terugdraaien door Obama van door Bush ingevoerde belastingverlagingen over de vermogenswinst (capital gains).

Niettemin lijken bovenstaande redenen onvoldoende om de niet eerder vertoonde verkopen door insiders te verklaren. De afgelopen week hebben bestuurders van 125 ondernemingen die deel uitmaken van de S&P 500 aandelen in de onderneming verkocht. De ratio verkopers vs kopers was meer dan 12 tegen 1.

Argumenten voor insiders om hun aandelen te verkopen kunnen legio zijn.  Er is echter maar 1 reden waarom insiders aandelen kopen: ze denken dat de koers gaat stijgen.

De enige positieve uitzondering deze week was Coca-Cola. Een lid van de raad van bestuur, Barry Diller, kocht afgelopen week voor maar liefst 7.4 miljoen US$ aan aandelen.

Aan de verkoop kant zijn het in Amerika nog steeds de technologie ondernemingen waar insider selling het hoogst is. Microsoft steekt er met kop en schouders boven uit. De afgelopen week werd voor het ongelofelijke bedrag van 1.4 miljard US$ door insiders aan aandelen verkocht. Het leeuwendeel was afkomstig van CEO Steven Ballmer, gemiddelde verkoopprijs US$27.07, die tot deze week in 7 jaar tijd geen aandelen had verkocht… Overigens heeft hij nog 358.91 miljoen aandelen over en is het te hopen voor Microsoft aandeelhouders dat hij klaar is met zijn verkopen.

Andere aandelen met veel insider selling waren: Google, verkopen voor US$ 167 miljoen op een gemiddelde prijs van $615.97, Amazon.com, verkopen voor US$152.8 miljoen op een gemiddelde prijs van $163.27, en Oracle, verkopen voor uS$ 146.6 miljoen op een gemiddelde prijs van $29.32. Voor een overzicht van de top 20 insider selling van S&P 500 ondernemingen: http://stockpickr.com/roberto-p/portfolio/top-20-stocks-with-large-selling-11-15-2010/

Het lijkt verstandig om waarde te hechten aan de handelingen van die personen die beter dan wie dan ook kunnen beoordelen hoe de onderneming ervoor staat. Op basis van de insider selling gegevens moet men zeer uitkijken met grote Amerikaanse technologie ondernemingen. Door de koersontwikkelingen van de Nasdaq de afgelopen maanden lijkt er ook genoeg ruimte te zijn om winst te nemen. Een positie innemen in coca cola lijkt daarentegen verantwoord aangezien de CEO himself voor miljoenen aandelen heeft gekocht de afgelopen  week. Of, in de woorden van Theo Maassen, Coca Cola, onthoudt die naam:

Jasper Pool

www.beleggingsdoel.nl

2 gedachten over “Verdien geld aan insider trading”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.