Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Zijn we terug in 1999?

Zijn we anno 2021 terug in 1999, terug in de tijden van de dotcom gekte. Het lijkt er wel op. Aan de vooravond van de big bust in 2000 was de Nasdaq met 90%. Nu is dat minder, maar de afgelopen twee jaar leek de opmars van de Nasdaq opnieuw onstuitbaar.

Net als toen zien we beleggers opnieuw massaal investeren in bedrijven met onduidelijke businessmodellen. De aandacht gaat louter uit naar de belofte van innovatie op terreinen als healthcare, robotica en Artificial Intelligence.

Net als toen lopen waarderingen snel op. De harde les van toen is dat een premie betalen voor een onduidelijke innovatie tot langdurige financiële pijn kan leiden.

Er zijn gelukkig ook verschillen. De grote technamen van vandaag genieten sterke inkomstenstromen op basis van software abonnementen en een snelle groei van de digitale dienstverlening. Ze hebben ook nog eens profijt van een aanhoudend lage rente.

Dat laatste houdt ook een risico in. De praktijk heeft al laten zien, dat ze daarmee ook erg gevoelig zijn voor rentestijgingen. Hier ligt een mooie opdracht voor centrale banken. De rente mag niet te snel stijgen om de techbubbel niet te snel leeg te laten lopen zoals in 2000 gebeurde.

Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Ook dat leert 2000. Als de paniek toeslaat, is er geen houden meer aan

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *