Eerst geen reactie op de hoge inflatie, dan wilde renteverhogingen: de centrale banken hebben al sinds 1949 de grootste crash op de obligatiemarkt veroorzaakt, zegt de Bank of America. Dat belooft weinig goeds voor de beurs.
De afgelopen week stond opnieuw in het teken van de centrale banken. Zoals verwacht verhoogde de Amerikaanse Federal Reserve de beleidsrente met 75 basispunten en gaf aan dat de rente tot het einde van het jaar en daarna sterk zou blijven stijgen. Ook in Zwitserland, Groot-Brittannië en Zweden hebben de centrale banken de afgelopen week de rente fors aangescherpt.
Gezien de hoge inflatie is het niet langer een verrassing dat de rente moet stijgen en stijgen. De heftigheid waarmee de centrale banken zich nu richten op het verkrappen van het monetaire beleid is nogal verrassend.
Op de obligatiemarkt hebben de centrale banken met hun verkrapping van het monetaire beleid al de grootste crash sinds 1949 veroorzaakt, zei de Bank of America (BofA) vorige week in een onderzoek. “De obligatiecrash van de afgelopen weken betekent dat de hoogtepunten in creditspreads en de dieptepunten in aandelen nog niet zijn gekomen”, schreef Michael Hartnett van BofA.
Een blik op het rendement op de tweejarige Amerikaanse staatslening laat zien hoe snel de marktrentes de afgelopen weken en maanden zijn gestegen. Het rendement is gestegen van iets meer dan 0% een jaar geleden tot ongeveer 4,3% recentelijk. Het rendement ligt daarmee ook ruim boven het rendement op de tienjarige Amerikaanse staatslening (laatst 3,75%). De omgekeerde rentecurve is van oudsher een uitstekende indicator dat de economie op een recessie afstevent.
Als gevolg hiervan ontvluchten beleggers praktisch alle activa, vooral aandelen en vooral risicovolle en rentegevoelige activa zoals aandelen in groei- en technologiebedrijven. Maar grondstoffen zijn niet langer de veilige haven die ze aan het begin van het jaar leken te zijn. In plaats daarvan is contant geld koning. Maar geen contant geld, alleen de dollar: investeerders en speculanten vluchten halsoverkop het dollargebied in.
Er is ook een risico op een ineenstorting van ongekende proporties in de reële economie. In Duitsland daalde het Ifo-bedrijfsklimaat in september tot het laagste niveau sinds mei 2020. Exploderende energieprijzen, stijgende rentetarieven en hoge inflatie wogen in september al meer dan verwacht op de stemming in de Duitse economie. In tegenstelling tot eerdere crises zullen de centrale banken in tijden van nood waarschijnlijk niet de verlosser spelen en een einde maken aan de recessie.
Het is nauwelijks te verwachten dat de marktbewegingen die de laatste tijd de overhand hebben gehad, in de nabije toekomst zullen veranderen. Belangrijke afspraken blijven schaars in de nieuwe week. Alleen de voorlopige inflatiegegevens voor september in Duitsland (donderdag) en de eurozone (vrijdag) hebben waarschijnlijk het potentieel voor grotere marktbewegingen. Van de kant van het bedrijf zou de focus op de Duitse aandelenmarkt de beursgang van de sportwagenfabrikant Porsche in de nieuwe week moeten zijn. De inschrijvingsperiode eindigt op woensdag en de eerste handelsdag staat gepland op donderdag.
Ondertussen blijven ook de politieke risico’s groot: de oorlog in Oekraïne zou kunnen worden verergerd door schijnreferenda in door Rusland bezette gebieden (die tot dinsdag duren), de extreemrechtse alliantie van Italië won de parlementsverkiezingen en de geruchten van China zijn wijdverbreid op sociale media, staatshoofd en partij leider Xi Jinping is verdwenen en mogelijk afgezet door het leger in een staatsgreep. Beleggers kunnen er waarschijnlijk beter aan vast te houden.
Bron: Oliver Baron, expert in beleggingen
Geld verdienen in elke markt
Geld verdienen in elke markt
Wij hebben een systeem ontwikkeld die zowel op een stijging als een daling van de beurs kan inspelen. Wilt u ook profiteren van een mooie winst en tegelijkertijd niets hoeven te doen ? Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.