Eurozone stort in 2023 in ernstige recessie

Gezien de aanhoudende stijging van de energieprijzen en de inflatie hebben de analisten van Deutsche Bank hun prognose voor de Europese economische ruimte fors naar beneden bijgesteld. Hoe erg is de crash?

De hoge inflatie en stijgende energieprijzen – vooral voor gas – leiden tot beperkte groeivooruitzichten voor de afzonderlijke economieën in heel Europa. Een breed gedragen recessiescenario wordt steeds waarschijnlijker en wordt door een aantal economen uiterlijk volgend jaar verwacht.

De analisten van onder meer Deutsche Bank (DB) hebben hun schattingen voor het bruto binnenlands product (bbp) in de eurozone in 2023 naar beneden bijgesteld – en nogal wat. In plaats van een min van 0,3 procent, die de experts van DB Research onlangs hadden voorspeld, verwachten ze nu een daling tot 2,2 procent binnen de eurozone.

De stijging van de gasprijzen en knelpunten in de bevoorrading zouden ook hun sporen nalaten in Italië, terwijl Frankrijk en Spanje er minder last van hebben. Het is duidelijk dat de afzonderlijke nationale economieën in de nabije toekomst de broekriem aanhalen en rekening moeten houden met een neergang. Het is ook duidelijk dat de wereldeconomie per se aan momentum verliest, wat tot uiting komt in veel marktindicatoren.

Het valt nog te bezien hoe hard de crisis de afzonderlijke landen zal treffen. De DB-experts bieden in ieder geval een sprankje hoop voor het eurogebied tegen de achtergrond dat recessies een niet-lineaire dynamiek hebben. Volgens de studie kan “een opwaartse trend zich voordoen als het fiscale schild zeer effectief blijkt te zijn of als de gasprijzen in 2023 aanzienlijk dalen.”

1 gedachte over “Eurozone stort in 2023 in ernstige recessie”

  1. dit is einde van dollar en euro dynastie verozaakt door westerse elite en overheden en EU gelukkig nieuve jaar en honger en kou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.