Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Vijf punten waarop beleggers moeten letten

De huidige financiële markt houdt het gevaar in van een nieuwe liquiditeitscrises. Vermogensbeheerders en beleggers moeten daarom hun portefeuilles aandachtig bekijken voor mogelijke liquiditeitsvallen, maar ook nadenken over de kansen op een liquiditeitsschok. Volgens Pascal Blanqué, chief investment strateeg bij Amundi, moeten beleggers zich bewust zijn van de volgende trends.

Obligaties: de liquiditeit verslechtert

Staatsobligaties van grote emittenten zijn nog steeds extreem liquide. In individuele gevallen kunnen zich echter knelpunten voordoen op overigens sterk liquide markten, zoals vorig jaar het geval was met Italiaanse obligaties tijdens de discussie over het begrotingstekort. Met het aanscherpen van de regelgeving zijn er steeds minder actieve handelaren, terwijl tegelijkertijd de obligatiemarkt enorm is gegroeid. Tussen 2009 en 2018 waren er bijvoorbeeld 69 procent meer obligatie-emissies in de Verenigde Staten in vergelijking met de tien jaar vóór het begin van de financiële crisis – met hoogrentende obligaties zo hoog als 180 procent. En in Europa is de deze trend vergelijkbaar.

Voor obligatiebeleggers wordt liquiditeit dus steeds meer een beslissende factor waarmee rekening moet worden gehouden bij het samenstellen van een portefeuille. Goedkopere aandelen kunnen ook minder aantrekkelijk worden vanwege onvoldoende liquiditeit in de markt. Liquiditeitsschommelingen kunnen echter ook nieuwe kansen bieden als de algemene onzekerheid en risicoaversie investeerders een extra premie biedt. Dit was bijvoorbeeld het geval met nieuwe uitgiften van Europese obligaties van beleggingskwaliteit rond de jaarwisseling 2018/2019.

Opkomende markten: wijd verspreid tussen afhankelijkheid en eigen kracht

De meeste opkomende economieën zijn nog steeds afhankelijk van buitenlandse investeringen. Elke aanscherping van de financieringsvoorwaarden – bijvoorbeeld een sterke Amerikaanse dollar – kan daarom leiden tot marktstress en een verslechtering van de liquiditeit. De verschillen binnen deze activaklasse zijn echter groot. Een aantal landen heeft nu een solide binnenlandse beleggersbasis die kan helpen een liquiditeitscrisis te compenseren, zoals Maleisië, Chili of Zuid-Afrika. Daarom is een goed begrip van het financiële en liquiditeitsprofiel van elk land van cruciaal belang om risicogebieden en kansen te kunnen identificeren.

Aandelen: kwetsbare stemming aan het einde van de cyclus

Aan het einde van een conjunctuurcyclus beginnen financiële markten doorgaans het risico op een recessie te verkleinen, en het marktsentiment wordt kwetsbaarder in het licht van de groeiende onzekerheid over bedrijfswinsten en rentetarieven. We ervaren momenteel deze situatie, verergerd door de vele politieke onzekerheden. Dit maakt de financiële markten volatieler en vermindert de beschikbare liquiditeit, zoals in februari 2018, toen zelfs een van de meest liquide termijnmarkten wereldwijd – de E-mini S & P 500 Future – aanzienlijk verslechterde. Dit is ook te wijten aan de groei van kwantitatieve strategieën en bepaalde risicobeheerbenaderingen, die kunnen leiden tot gedwongen verkoop in geval van toenemende volatiliteit, waardoor marktfluctuaties worden verergerd.

Valuta’s: zorgen over lagere liquiditeit in 2019

De afgelopen jaren heeft de elektronische handel zich enorm ontwikkeld, terwijl de eigen handel van banken is teruggeschroefd. Dit heeft ook invloed op de situatie op de zeer liquide valutamarkten. Op dit moment nemen de zorgen toe dat liquiditeit plotseling en snel kan verslechteren, wat leidt tot flash-crash-episodes op de markt. Recente onderzoeken hebben aangetoond dat de beschikbaarheid van liquiditeit nu een belangrijke uitdaging is voor 2019 voor nu 40 procent van de marktdeelnemers, vergeleken met 29 procent een jaar geleden.

Conclusie: beleggers moeten ook hun eigen liquiditeitsrisico evalueren

Beleggers moeten zich ervan bewust zijn dat een normaal niveau van liquiditeit mogelijk niet voor altijd standhoudt en zich voorbereiden op periodes van lagere liquiditeit op de markt. Dit omvat een grondige analyse en evaluatie van uw eigen liquiditeitsrisico met de volgende componenten:

1. Liquiditeitsoverwegingen zouden al een rol moeten spelen bij de activaspreiding. Het aandeel hoogwaardige obligaties als liquiditeitsbuffer moet indien nodig worden verhoogd.

2. Concentratie in de meest populaire overvolle transacties moet worden vermeden door beleggers en hun liquiditeit bij het selecteren van beleggingsideeën.

3. Investeringen met buitensporige leverage moeten ook worden vermeden omdat ze mogelijk meer blootgesteld zijn aan liquiditeitsrisico’s.

4. Beleggers moeten het risicobeheer van fondsmanagers beoordelen in termen van liquiditeit.

5. Voor alle risico’s mag men niet voorbijgaan aan de kansen om significante liquiditeitspremies te gebruiken wanneer deze zich voordoen.

Bron: Dasinvestment.com

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *