Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggers vertrouwen het niet

In februari stegen de aandelenmarkten in de VS en Europa meer dan 3 procent. Niettemin bleven veel beleggers sceptisch. Waarom? In de huidige marktomgeving lijkt het volgens Felix Herrmann, Capital Markets Strategist bij Blackrock. aan de ene kant verstandig om de veerkracht van breed gediversifieerde portefeuilles te vergroten door zich te richten op effecten met een lager risico, zoals veilige staatsobligaties. Aan de andere kant moeten beleggers selectief beleggen in het riskantere deel van het spectrum, zoals aandelen van opkomende markten.

Goud en Duitse staatsobligaties zijn gestegen

Beleggers die ingezet hebben op een dergelijke strategie kunnen dit jaar tevreden zijn. Laag-risico beleggingscategorieën, zoals goud en Duitse staatsobligaties deden het goed evenals riskante geselecteerde aandelen en obligaties uit opkomende markten.

Bovendien stegen de beurzen in de VS en Europa in februari opnieuw met 3 procent. Sinds het begin van het jaar handelen daarom wereldwijde aandelen al meer dan 10 procent in de plus. Reden voor de stijgende lijn zijn de stijgende waarderingen.

De daling van de winstverwachtingen, die ontstond tegen de achtergrond van een verzwakkende economie, had een dempend effect op aandelen, maar werd gecompenseerd door de waarderingen. Interessant genoeg is er voor het jaar 2019 een weerspiegeling van het jaar 2018 waarin de ondernemerswinsten zijn gestegen en de waarderingen zijn gedaald.

De reden voor de correctie in de beoordelingen zijn naar zijn mening twee dingen. Ten eerste heeft de aanpak van het handelsgeschil tussen China en de VS de afgelopen weken de bereidheid van investeerders om zich naar aandelen te keren vergroot, zelfs bij hogere waarderingen. Ten tweede heeft de pauze van renteverhogingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) de neiging om te resulteren in lagere rentetarieven en daarmee een hogere contante waarde van toekomstige winsten. Als gevolg hiervan stijgen de aandelenkoersen.

De stijging van de waarderingen aan het begin van het jaar was echter alleen mogelijk omdat de meerderheid van de beleggers nog steeds duidelijk aanneemt dat de economie niet aanzienlijk zal verslechteren. Naar zijn mening is een recessie in 2019 en 2020 onwaarschijnlijk.

Beleggers reageren op risico’s in Europa

Niettemin blijft een zekere voorzichtigheid geboden. De volatiliteit zal zeker niet zo laag blijven als aan het eind van het jaar. Vooral met het oog op Europa moeten beleggers waakzaam blijven.

Naast het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU), lijden Europeanen ook aan mogelijke hogere importtarieven voor auto’s door de Verenigde Staten. Het Amerikaanse ministerie van Handel ziet de nationale veiligheid in de VS bedreigd door geïmporteerde auto’s uit Europa. President Donald Trump zou op eigen kracht hogere tarieven kunnen vaststellen, ten koste van Europa.

Beleggers hebben al kapitaal onttrokken aan aandelenfondsen die in ontwikkelde landen beleggen. Voor Felix Herrmann weerspiegelt dat een zekere terughoudendheid. Over het algemeen is het echter belangrijk om op lange termijn te beleggen. Het roept alleen de vraag van de juiste strategie op het juiste moment op.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *