Tech-reuzen onderuit door cijfers

Voor de aandelenmarkten begon de week tamelijk rustig. Beleggers leken het negatieve sentiment wat van zich af te schudden. Hetgeen was veroorzaakt door geopolitieke spanningen, onzekerheid over rentebeleid van centrale banken en economische onzekerheden. Maar dat bleek stilte voor de storm.

Tegenvallende berichten uit technologiesector

Door tegenvallende berichten uit de technologiesector gingen de aandelenmarkten halverwege de week onderuit. Vooral de sterk op technologie leunende Nasdaq Index stond onder druk. De door Amerikaanse halfgeleiderfabrikant Texas Instruments afgegeven sombere vooruitzichten voor het vierde kwartaal en het nieuws dat machines van ASML gebruikt zijn om een geavanceerde Huawei-chip mee te maken, hadden een negatief effect op het sentiment rond halfgeleiders. Verder stelde Alphabet (de moedermaatschappij van Google en onderdeel van de zogenoemde Magnificent Seven-aandelen die het dit jaar beter hebben gedaan dan de bredere markt) beleggers teleur met een geringer dan verwachte winstontwikkeling in de cloud-activiteiten. De koers van Alphabet daalde vervolgens bijna 10%. Dat was de grootste daling van dit aandeel in ruim drie jaar.

Teleurstellende resultaten Meta

Voor wat betreft het resultatenseizoen zorgde Meta voor een andere uitschieter die de markt in beroering bracht. Het voormalige Facebook kwam weliswaar met redelijke resultaten, maar de kwartaalvooruitzichten waren terughoudend; dat wijst niet op een duurzaam economisch herstel.

Bedrukt economische klimaat

Het bedrukte economische klimaat in Europa en China was eveneens zichtbaar in de resultaten van industriële automatiseerder Schneider Electric, ook al werden de verwachtingen voor het hele jaar gehandhaafd en profiteerde de onderneming van een sterk orderboek. Nadat Amerikaanse energiereus Chevron eerder in de week de overname van Hess Corp had aangekondigd, was TotalEnergies aan de beurt om de resultaten te publiceren. De winst van TotalEnergies steeg dankzij de hogere olieprijs. Maar beleggers leken na de sterke koersrally van de afgelopen maanden niet erg onder de indruk.

Richting van de lange rente

Een belangrijke aanjager voor de toekomstige aandelenrendementen is de richting waarin de lange rente zich ontwikkelt. Blijft het verhaal ‘higher for longer’? Oftewel, blijft de rente voor langere tijd hoog, onder invloed van een veerkrachtige economie in de VS (en houdt dus ook de opwaartse druk op de lange rente aan)? Of betekent een minder soepel beleid van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) uiteindelijk toch dat de economie vertraagt? Dat laatste zou pleiten voor een soepeler monetair beleid later in 2024 (ons basisscenario). Een lagere rente kan steun bieden voor de waarderingsratio’s van de technologiesector; we kiezen momenteel voor een overweging van IT. De sector gezondheidszorg vinden we eveneens interessant, vanwege de defensieve aard ervan. Minder positief zijn we momenteel over de meer cyclische sectoren financiële instellingen, industrie en luxegoederen & diensten.

Bron: ABN Amro

Conclusie

De tegenvallende resultaten uit de technologiesector zijn een waarschuwing voor de economie. Ze suggereren dat de groei van de economie afneemt, waardoor de winstgevendheid van bedrijven in alle sectoren onder druk kan komen te staan.

De komende weken zullen meer bedrijven hun resultaten publiceren. Dit zal meer duidelijkheid geven over de staat van de economie. Als de tegenvallende resultaten uit de technologiesector worden gevolgd door tegenvallende resultaten uit andere sectoren, kan dit leiden tot een verdere daling van de aandelenmarkten en een recessie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.