Vertrouwen beleggers stort In

De ING Beleggersbarometer is voor het eerst sinds februari van dit jaar onder de 100 punten gedaald, naar een score van 91. Vorige maand stond de barometer nog zo goed als neutraal op 101. Een oorzaak voor de daling is de negatievere kijk van beleggers op de algemene economische situatie in Nederland, zowel van de afgelopen drie maanden als de komende drie maanden. Ook is het oordeel over de waarde van de eigen beleggingsportefeuille in de afgelopen maand én in de afgelopen twaalf maanden negatiever. Bovendien verwachten minder beleggers een waardegroei van de beleggingsportefeuille in de komende drie maanden.

 Bob Homan, hoofd ING Investment Office: “Volgens 30% van de beleggers heeft de geopolitieke situatie nu weer de sterkste invloed op de beurs. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van vorige maand. En dat is goed uit te leggen, gegeven de situatie in het Midden-Oosten, waar een eventueel verdere escalatie via de olieprijs flinke invloed kan hebben op het beursklimaat.”

In juli voorspelden de beleggers dat de stand van de AEX deze maand op 762 zou staan. Deze voorspelling is hoger dan de daadwerkelijke AEX-stand. Tijdens de onderzoeksperiode lag de AEX deze maand namelijk tussen de 720 en 742. De beleggers verwachten dat de AEX-stand komende januari 724 is. Dit is lager dan wat zij vorige maand voorspelden voor de maand december (745).

Rendement en kansen op de beurs

Bijna een derde van alle beleggers (31%) had afgelopen maand een negatief rendement: dat is een forse groei ten opzichte van voorgaande maanden. In augustus was dat bijvoorbeeld nog 11%. Het gemiddelde verliespercentage bleef desondanks onveranderd (5,33%). Daarentegen daalde het gemiddelde winstpercentage significant ten opzichte van september van 5,41% naar 3,82%. Homan: “Ruim een derde (37%) van de beleggers wist de afgelopen maand nog winst te maken en dat is best knap in een dalende beurs.”

Wederom verwachten de beleggers de meeste kansen bij ASML (15%). Shell (8%) en ING Groep (4%) maken de top drie compleet. Vier op de tien beleggers weten niet in welke regio zij de komende drie maanden de meeste beleggingskansen zien (38%). Wanneer wel een regio wordt aangegeven, blijft Nederland de regio met de grootste beurskansen volgens de beleggers (25%). Dit is meer dan in juli van dit jaar (19%).

Sparen of beleggen

Ruim vier op de tien beleggers (42%) hebben naar eigen zeggen meer dan 20.000 euro aan spaarbuffer. 2% geeft aan helemaal geen spaarbuffer te hebben. Van het vrij besteedbaar vermogen beleggen zes op de tien minder dan 20%. Driekwart van de beleggers vindt het deel dat zij beleggen prima zo. Een op de vijf beleggers zou het graag vergroten. Homan: “Met dit relatief kleine deel van hun vermogen waarmee een meerderheid van de beleggers daadwerkelijk belegt, dus minder dan 20% van hun besteedbaar vermogen, lijkt de intentie om meer te beleggen verantwoord.”

Degenen die graag een groter percentage van het vrij besteedbaar vermogen willen beleggen, zijn dit vooral van plan omdat ze verwachten meer rendement te kunnen halen met beleggen dan met sparen (75%). De beleggers die minder willen beleggen, geven het vaakst als reden op dat ze negatief gestemd zijn over het huidige beursklimaat (58%).

Kabinet krijgt een onvoldoende

De beleggers geven het kabinet een gemiddeld rapportcijfer van 5,2 voor het gevoerde sociaaleconomische beleid. Iets meer dan een kwart van de beleggers (27%) geeft het kabinet een rapportcijfer 6. Geen van de beleggers geeft een 10 en 5% van de beleggers geeft een 1. Dit is gelijk gebleven ten opzichte van maart van dit jaar. Vorig jaar oktober was het gemiddelde cijfer lager, namelijk een 4,8.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.