De Dax staat vandaag in de plus. Deze herstelbeweging kan echter alleen duurzaam zijn als Wall Street ook meebeweegt. Het is gewoon stom dat de New York Stock Exchange (NYSE) momenteel een Hindenburg-Omen produceert.
De Hindenburg-indicator ontleent zijn naam aan de in 1937 verongelukte zeppelin Hindenburg en is een technische indicator die aangeeft dat de beurzen in een ongezonde staat verkeren hetgeen mogelijk tot ongelukken gaat leiden in de komende periode.
Het is een grondig controversiële technische indicator, die in het verleden echter vrij betrouwbaar heeft aangegeven dat er een koersdaling op komst is.
Hindenburg Omen: Een verkoopsignaal dat optreedt wanneer de nieuwe hoogtepunten en nieuwe dieptepunten van de NYSE elk meer dan 2,8% zijn van het totaal aantal NYSE-noteringen waarin die dag gehandeld werd.
Het wordt opwindend wanneer bijna elke dag een voorteken ontstaat. Dit was het geval in de eerste helft van augustus op zeven handelsdagen. “Sinds half juli 2019 hebben we negen Hindenburg-voortekens vermeld”, benadrukt marktdeskundige Robert Rethfeld van “Wellenreiter-Invest” in een recente analyse.
Was dat nog maar het begin?
In feite zijn valse signalen via de Hindenburg Omen niet al te zeldzaam. In het verleden werd het altijd serieus toen vele voortekenen elkaar in korte tijd volgden. Bijvoorbeeld in de financiële crisis van 2007/2008.
Zelfs als de recente koersverliezen goed lijken te passen bij de vele voortekenen van Hindenburg, moeten beleggers er rekening mee houden dat Hindenburg-Omen vaak pas na volledige vertraging hun volledige effect ontwikkelen.
In deze lezing zou de recente inzinking op Wall Street slechts het begin zijn van een grote neerwaartse beweging. In feite is de Dax technisch extreem beschadigd. Binnen drie weken verloor hij ruim 1.000 punten. Zolang de Dax onder de 200-daagse lijn staat (momenteel op 11.650 punten), kunnen dalende prijzen worden verwacht op de middellange tot lange termijn.
Trump als koersberijder
Op vrijdag is het echter aanvankelijk aanzienlijk gestegen. De Dax wint 1,1 procent tot 11.542 punten. Ook de futures duiden op een positieve opening voor Wall Street: De Amerikaanse benchmarkindex Dow Jones Industrial staat 1,0 procent hoger, de Nasdaq 100-future wint zelfs 1,3 procent.
De aandelenmarkten worden ondersteund door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens zijn verklaring verwacht hij een snelle overeenkomst in het handelsconflict. Effectenmakelaars konden ook de plannen van de regering van Beijing om het beschikbare inkomen van werknemers te verhogen om de economie te stimuleren waarderen.
Deze enigszins verzoenende woorden zijn nauwelijks verrassend, vooral in het geval van de Amerikaanse president. Trump is zich terdege bewust van de kracht van de markten.
Amerikaanse recessie vreest overdreven?
Er zijn zelfs eerste tekenen dat de gevreesde recessie vreest, sinds de inversie van de Amerikaanse rentecurve, wellicht overdreven is. Donderdag werd aangekondigd dat de Amerikaanse detailhandel in juli met 0,7 procent was gestegen, bijna twee keer zoveel als verwacht. Particuliere consumptie wordt beschouwd als de steunpilaar van ’s werelds grootste economie.
Vandaag zijn er weinig nieuwe economische cijfers. Alleen het consumentenvertrouwen van Michigan University, dat rond 16:00 uur uitkomt, kan de markten wat in beweging zetten.
Olieprijzen stijgen, goud maakt pas op de plaats
De positieve signalen in het Amerikaanse handelsgeschil worden ook positief ontvangen op de grondstoffenmarkten. De olieprijzen stijgen aanzienlijk, de Noordzee-Brent is duurder met meer dan twee procent.
De goudprijs daalt echter aanzienlijk tot $ 1,508 per troy ounce. Het gele edelmetaal, dat wordt gewaardeerd als een “veilige haven”, kan niet van nature profiteren van de dalende risicoaversie van beleggers.
De Euro geeft iets toe tot $ 1,1085.
Start met Automatisch Beleggen
Het 8-jaarlijkse IPCC rapport is op maandag ochtend gepubliceerd. Dit biedt mogelijkheden voor duurzaam beleggen en gevaren voor vervuilende industrieen.
Financiële markten schrikken er hopelijk een beetje van. Die waren met hun gedachten al lang met de post coronavirus periode bezig.
Op de lange termijn kennen de beurzen slechts één richting: opwaarts - dat is tenminste een bekende beursregel.
Gaat er iets niet goed met de S&P 500. Je zou het haast gaan denken. De index wordt voor zijn succes wel heel erg afhankelijk van een handvol bedrijven.