Beurzen dalen scherp

Het koersherstel op korte termijn vanaf de ochtend is al geschiedenis. De Dax is weer duidelijk in het minpuntje gegleden. Ook andere beurzen leveren flink in.

Tegen de middag verloor de Dax met maar liefst 1,1 procent tot 11.373 punten. Tot nu toe verliest hij aanzienlijk minder dan de vorige dag met 2,2 procent. Maar de initiële koersstijging van maximaal 0,4 procent tot 11.530 punten kon gewoon niet worden gehandhaafd.

Ook de Japanse beurs sloot in mineur. De Nikkei-index verloor 1,2 procent tot 20.405 punten. Op de valutamarkt schommeltde euro sinds gistermiddag tussen 1.1130 en 1.1150 dollar.

“Het constante en willekeurige heen en weer in het handelsconflict tussen de VS en China, de overheidscrisis in Italië, de Brexit-chaos, de protesten in Hong Kong: te veel probleemgebieden wegen momenteel op de stemming van beleggers,” zei Thomas Metzger, hoofd vermogensbeheer bij Bankhaus Bauer.

Het slechte R-woord

De grootste last op dit moment is echter zeker de angst voor een wijdverspreide recessie en het daarmee gepaard gaande verlies aan inkomsten en inkomsten van veel bedrijven. Nadat het belangrijke technische kaartgebied niet op ongeveer 11.600 punten lag en nu niet kon worden heroverd, duidt dit op een fase van zwakte, die behoorlijk wat langer zou kunnen duren.

Maar uiterlijk wanneer de volgende vergadering van de ECB-Raad op 12 september terugkomt, moet de Dax op zijn minst even weer herstellen. Hoe slechter het economische nieuws tot dan, hoe waarschijnlijker het is dat de Europese centrale bankiers met nieuwe maatregelen komen.

Economische cijfers in zicht

In de middag zullen er enkele hints zijn over de huidige economische situatie in de VS zoals de Philadelphia Federal Reserve Bank economische barometer, Amerikaanse productie en detailhandelsverkopen. De particuliere consumptie wordt beschouwd als de steunpilaar van ’s werelds grootste economie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.