DAX wacht op nieuwe impuls

Beleggers wachten na twee dagen van winst op de beurzen op nieuwe impulsen. Die moeten deze week komen van de centrale banken. Tegen de middag noteert de Dax op 11.715 punten. De handel in Tokio was positiever. De Nikkei-index steeg vandaag met 0,6 procent tot 20.677 punten. Op de valutamarkt schommelt de euro urenlang rond de grens van 1.1085 dollar.

Vooral met betrekking tot de verwachte renteverlagingen door de Fed, wachten effectenmakelaars gretig op de publicatie van de Fed-notulen morgen en de Europese Centrale Bank (ECB) een dag later. Bovendien zijn de ogen gericht op de jaarlijkse bijeenkomst van internationale centrale bankiers op donderdag in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming. Marktwaarnemers denken dat Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve, vrijdag nog een renteverlaging zal doorvoeren in zijn toespraak.

De hernieuwde vraag van de Amerikaanse president Donald Trump naar een agressieve versoepeling van het monetaire beleid zou echter contraproductief kunnen zijn, zei portefeuillebeheerder Thomas Altmann van financieel adviseur QC Partners. “Omdat de Fed nu alles moet doen om zijn onafhankelijkheid te bewijzen”.

Trump valt Fed frontaal aan

Donald Trump heeft opnieuw de Amerikaanse Federal Reserve fel aangevallen. De Fed moet de rente snel verlagen met “minimaal 1,00 procentpunt”, schreef Trump op Twitter. Misschien moet ook een kwantitatieve versoepeling worden toegevoegd. Dit zou bijvoorbeeld de hernieuwde aankopen van staatsobligaties omvatten.

Als dit gebeurt, zou de Amerikaanse economie volgens Trump “nog beter” draaien. Bovendien zou de wereldeconomie sterker en sneller groeien. Dit zou volgens Trump “goed voor iedereen” zijn. Helaas weegt de sterke dollar momenteel op andere delen van de wereld. Federale Reserve voorzitter Jerome Powell heeft een “verschrikkelijk gebrek aan visie”.

Italië in zicht

Goed nieuws is Italië. In de overheidscrisis zijn er steeds meer tekenen van een mogelijke verandering van de coalitiepartner van de 5-sterrenbeweging. Het had goede discussies met de oppositie van de Social Democratic Party PD, zei het maandagavond in kringen van populistische 5 sterren, die momenteel de regeringscoalitie vormt met de juiste Lega. Premier Conte moet vandaag met de senaat spreken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.