Staatsschuld Japan baart zorgen

De Japanse premier Hatoyama heeft een muziekalbum uitgebracht. Op de cd zijn nummers te horen die hij twintig jaar geleden heeft gezongen. Hatoyama zegt zich wel te schamen, want tegenwoordig zingt hij een stuk beter, aldus hemzelf.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 2,45%. De bredere Topix verloor 2,31%.
  • De yen daalde 1,49%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 3,8% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,33 naar 1,27 euro (-4,5%).

De Japanse beurs stond deze week wederom onder druk. Nadat vorige week de Nikkei index met 2,41% zakte, ging er deze week nog eens 2,45% vanaf. Op 31 augustus maakte de index een top op een stand van 10.767 en sindsdien is er twee keer een lagere top in de grafiek ontstaan en kunnen we dus stellen dat er in de daggrafiek een neerwaartse trend is ontstaan.

Het nieuws met betrekking tot Japan was deze week ook niet bevorderlijk voor het positieve sentiment. Zo verscheen er in de Britse Telegraph een alarmerend artikel met als titel “It is Japan we should be worrying about, not America”. Hierin wordt gesteld dat het risico bestaat dat Japan afstevent op een faillissement, wat de financiële markten wereldwijd zou aantasten. Het IMF verwacht dat de staatsschuld van Japan dit jaar oploopt naar 218% van het BBP, 227% volgend jaar en naar 246% in 2014. Tot nu toe is de schuld hanteerbaar geweest, omdat Japanse spaarders bereid waren tegen een zeer lage rente staatspapier te kopen. De yield op een tienjarige staatobligatie bedroeg dit jaar gemiddeld 1,3%, maar steeg vorige week naar 1,42%. Credit Default Swaps op vijfjarig staatspapier, zeg maar de verzekeringspremie tegen een faillissement, zijn sinds september van 35 naar 63 basispunten gestegen. De markt zal in de toekomst steeds minder in staat zijn om de schuld te absorberen, gezien de vergrijzing in Japan. Het staatspensioenfonds van Japan, de grootste ter wereld met een vermogen van $1,5 biljoen dollar, is sinds dit jaar een netto-verkoper geworden van staatsobligaties om pensioenuitkeringen te betalen.

Het bedrijfsnieuws was deze week overwegend positief. Toyota, de grootste autoproducent ter wereld, verwacht dit fiscale jaar een verlies te maken van $2,2 miljard dollar en dit is aanzienlijk beter dan het eerder verwachte verlies van $4,95 miljard dollar. Hetzelfde geldt voor Nissan, dat haar verliesverwachting terugbracht van $1,8 miljard naar $442 miljoen dollar voor dit jaar. Om kosten te besparen heeft Toyota laten weten zicht terug te trekken uit de Formule 1 en ook het Japanse Brigdestone stopt met het leveren van banden aan de Formule 1. Tot slot liet Honda weten dat het de komende vijf jaar 100 autodealervestigingen per jaar wil openen in China om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen. Honda opereert op volle capaciteit in China en verwacht dat de verkopen daar dit jaar met 16% zullen stijgen naar 550.000 auto’s.

Intereffektfunds
Derivatenteam

4 gedachten over “Staatsschuld Japan baart zorgen”

  1. Het is ook nog eens extra zuur te moeten constateren dat “The Japanese” way monetair te veel druk opgeleverd heeft en dus de problemen niet verholpen heeft maar eerder voor zich uitgeschoven. Bernanke-san is dezelfde weg ingeslagen zonder echter de export capiciteit die Japan echter wel heeft.

    Helaas moet ook Amerika grotendeels haar grondstoffen importeren en heeft ze bovendien veel weggegeven aan exportcapaciteit. De grootste binnenlandse afnemer gesponserd door “Cheap Money” is het grote snel consumerende Amerikaanse leger tegen zeer onaantrekkelijke prijzen als je het dan toch zuiver economisch wil bekijken. De Leger brandstof word extra duur betaald aan een steeds groter groeiend XE Huur leger.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.