Permanente portefeuille beperkt verlies dankzij goud

In de voorbije maand oktober verloren aandelen 4,4% van hun waarde, terwijl lange termijn staatsobligaties ook 1,5% daalden. Toch had de permanente portefeuille slechts 0,9% verlies dankzij het goede resultaat van +2,8% voor goud.

Met een aanvaardbaar rendement van -0,9% in oktober weet de permanente portefeuille zijn rendement grotendeels te behouden. Het totaalrendement voor 2009 tikt op +8,1%. Nog steeds goed voor een portefeuille die nauwelijks -2,7% verlies had in 2008. Hier een overzicht van de verschillende activa hun rendementen dit jaar tot en met oktober:

Permanente portefeuille oktober 2009
Permanente portefeuille oktober 2009

Aandelen doen met -4,4% een stapje terug in de maand oktober maar hebben nog steeds een totaalrendement in 2009 van +19%. Aandelen beleggers mogen zich dan wel in de handen wrijven maar om een herstel van -50% goed te maken (2008) heb je wel +100% nodig, en niet +19% dus we zijn er zeker nog niet! Laat je dus niet vangen door misrepresentaties al zou de beurs al +60% gestegen zijn vanuit zijn dieptepunt. Hoewel dit correct is geeft het toch een verkeerde indruk. Feit is dat de beurs nauwelijks een kwart hersteld is van het verlies in 2008. Er is dus nog 3/4e te gaan! Of dat zal gebeuren weet iedereen en niemand.

Maar aandelen waren voorlopig wel een goede belegging met nog steeds +19% voor 2009. Iedereen die dus eind 2008, en tot midden 2009 aangeraden heeft aandelen te kopen heeft het gelijk tot vandaag aan zijn zijde. Een rendement van +19% is zeker niet slecht. Het is het beste rendement van 2009 van alle activa.

Je zou denken dat met deze kleine correctie in oktober de lange termijn staatsobligaties stegen, maar dat is niet gebeurd. De rente is in oktober opgelopen waardoor de obligatie -1,5% in waarde heeft verloren. Dit brengt het totaalverlies, en dat is interest van 4,5% inbegrepen, op -2% voor het jaar. Een slechte belegging tot nu toe die je hele interest heeft doen opgaan in rook + nog iets meer. Maar -2% is nu ook nog helemaal geen ramp en snel goed te maken. Iedereen die aangeraden heeft 30 jarige obligaties te kopen als geconcentreerde speculatie (Hugh Hendry bv) heeft het gelijk nog niet aan zijn zijde voor 2009.

Cash brengt tegenwoordig niets meer op, ook in oktober kreeg je maar 0,03% stijging, wat het totaal op nauwelijks 1% brengt voor 2009. Maar dat wil niet zeggen dat cash trash is! Net nu het niets meer opbrengt zullen veel mensen eruit vluchten en hun geld voor langere periodes vastzetten om meer rente te hebben of naar meer risicovolle beleggingen gaan als aandelen, goud of bedrijfsobligaties met hogere rentes.

De ironie zou natuurlijk zijn dat we terug een deflatiepandoering krijgen, maar dat nu ook de intrestvoeten van de staatsobligaties niet langer dalen maar serieus gaan stijgen omdat men nu ook de overheid niet langer vertrouwt en dus meer interest wil. In zo een scenario zullen aandelen en bedrijfsobligaties omlaag duiken. Zelfs staatsobligaties die voor iets langere periode zijn vast gezet (1-5 jaar) zullen dan flink verlies lijden. Goud kan het net zoals in de grote contractie in oktober 2008 dan ook moeilijk hebben maar cash op een veilige spaarrekening zal in dat scenario weer gaan floreren omdat het direct geniet van die rentestijgingen en als enige geen kapitaalverlies kent. Dus die 25% cash, ook al brengt ze nu niets op, zit zeer goed in onze permanente portefeuille en blijft er mooi zitten, forever!
De redder in oktober was het goud. Weeraleens omhoog met deze maand +2,8%. Goud heeft in 2009 al +15% opgebracht nadat het in 2008 ook +10% gedaan heeft! Schitterende prestaties. Zelfs in vergelijking met aandelen in 2009 begint het zijn gat serieus dicht te rijden. +15% is niet zoveel minder als +19%. Als goud in 2009 weer aandelen verslaat zullen er vele aandelen beleggers zuur gaan beginnen kijken. Want als zelfs in 2009 aandelen, nadat ze zoveel verloren zijn, niet in staat zijn goud te verslaan, dan zal het nooit gebeuren! To be continued …

De permanente portefeuille kiest geen favoriet maar zorgt ervoor dat het van elke activa een stevige portie heeft van 25%. Voorspellingen zijn fascinerend maar gevaarlijk indien je je pensioen gaat beleggen in functie daarvan. Velen stappen nu met hun pensioen uit de beurs, want het is al veel gestegen en zal waarschijnlijk terug crashen, anderen stappen nu weer in de beurs, want het is al veel gestegen en gaat nog veel meer stijgen. 1 van de 2 zal waarschijnlijk ongelijk krijgen en zijn pensioen zien opgaan in rook! Ben jij de gelukkige?

Neen, steek dat pensioen in een permanente portefeuille zodat je degelijk beschermd bent als:

  1. de beurs crasht (dankzij je andere activa die de schade beperken, zoals oktober, maar ook bv februari bewezen heeft met -10% voor aandelen versus +13% voor goud)
  2. als de beurs naar de hemel stijgt (zoals april +15% voor aandelen versus -5% voor goud) omdat je geen enkele rally zal missen doordat je ALTIJD een goede portie aandelen hebt.

Het is een beetje als paardenwedden maar dan op elk paard gokken zodat je op het einde van de rit steeds met een glimlach naar huis kan.

Maar wat is er nu leuk aan op elk paard te wedden? De kunst is juist je superioriteit te tonen door te gokken op het juiste paard! Dat is pas inzicht, dat is pas kunnen! Dus kom ik graag terug op mijn gokje van vorige maand: “Ik gok dat aandelen iedereen blijven verbazen in 2009, goud het goed blijft doen en obligaties wegzakken terwijl cash een lage rente blijft hebben.” Oeps, dat is al voor 25% fout gebleken.

Maar, zoals een goede speculant beaamt zeg ik: wacht maar, ik zal wel gelijk krijgen! Ik wed voor 5 euro, dat kan ik wel missen zonder groen te lachen, dat mijn voorspelling juist zal blijken eind 2009 en dat ‘aandelen minstens 20% winst zullen hebben eind 2009’! Wel heb ik graag een tegenpartij met gezicht. Dat maakt het genot van winnen nog zoveel leuker. Wie is mijn tegenpartij? Waar zitten al die beurscrash voorspellers?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.