Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: ik blijf negatief

De top van de AEX op 328 punten is een belangrijke markering voor de ingezette daling. Ik zit in ieder geval short.

Met een weer vlekkeloos werkende PC vandaag een update over wat we mogen verwachten komende weken tot maanden.

Zoals u op het forum kon zien had ik de stoploss voor de AEX verlaagd naar 300 op slotbasis, die inderdaad uitgestopt werd. Nadrukkelijk vermeldde ik erbij dat dit advies uitsluitend voor actieve beleggers bedoeld was. De achtergrond hiervan ligt in de idee dat ik vermoed dat de 328.51-top een erg belangrijke zal blijken te zijn. Met mijn relaties heb ik dus naast een trading- positie ook een strategische positie. De laatste positie is bedoeld om de grotere swings mee te kunnen pakken die weken tot maanden kunnen duren.

We zien de laatste dagen een technisch herstel optreden tot aan het 50-daags voortschrijdende gemiddelde. In een negatief vervolgscenario kan dit gemakkelijk het maximaal haalbare zijn. Andere en langduriger herstelbewegingen zijn echter ook nog mogelijk, zij het dat de laatste top van 328.51 hierbij wel een cruciale rol speelt en dus niet overschreden mag worden, daar er anders een ander scenario favoriet wordt.

Mijn verwachting is echter dat deze top erg belangrijk zal blijken te zijn de komende maanden, dus ik heb vandaag opnieuw shortposities ingenomen, naast de strategische positie. Misschien dus wat te vroeg, maar maandag a.s. zijn er veel tijdsevenwichten die op een top(je) kunnen duiden, wat in combinatie met de golfstructuur aannemelijk is.

U heeft een mooie trade van bijna 7% kunnen doen (van 322 tot 300) en dat in korte tijd, wat met een turbo al gauw tot een veelvoud van procenten aan rendement heeft geleid.

Onderstaand een oude grafiek, die ik weer eens van stal heb gehaald. Dit, om het grotere plaatje weer eens helder voor ogen te krijgen.

Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 6 november 2009
Beursbarometer relatieve sterkte tussen Randstad en AEX 6 november 2009

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik vind Randstad als vroegcyclisch aandeel een goede barometer om de stemming te peilen en vervolgens mijn verwachtingen op de markt als geheel te baseren, zij het dat dit niet ‘het’ maar ‘een’ argument is. U ziet dat Randstad na de bodem in maart 2009 een herstel heeft laten zien van 38.20% (fibonacci-ratio), wat mogelijk het maximale is. Ik zeg mogelijk, omdat o.b.v. de huidige info dit nog niet met zekerheid te zeggen valt.

Interessant is echter wel dat tegelijkertijd de AEX de oude weerstandslijn genaderd is, die zich niet toevallig ook bij mijn favoriete Gann- doelen van 322 / 325 bevond. De conclusie is voor mij helder. Op middellange – tot korte termijn zal zwakte favoriet zijn en dan praat ik niet over dagen maar weken tot maanden.

Koersdoelen 290 en lager.

Positie-info:

Strategisch: AEX short 322, stoploss 320 op slotbasis.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Succes

Ik heb positie AEX short. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

2 reacties op “AEX: ik blijf negatief”

  1. Avatar

    Ik houd zelf een iets lagere stop voor de aex aan namelijk 315,5 maar waar zou jij een (vergelijkbare) stop aanhouden voor de Eurostoxx50?

  2. Cees

    Gelet op de recente sterkte lijkt het tijdsevenwicht van maandag jl. een low te zijn. De kansen voor een dubbele top nemen daardoor toe. Ik wil echter niet de shortpositie kwijt dus ik wijzig de stoploss naar 335 op slotbasis voor strategische positie. De huidige sterkte kan evt tot expiraties voortduren of eerder tot staan komen.
    De reden achter de huidige sterkte moet gezocht worden in de zwakte van de dollar, die echter dichtbij een draaipunt komt, m.i. een significante.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *