Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Groei Japan plots verhoogd

Japan had dit jaar de heetste zomer in 113 jaar. Meer dan 150 mensen stierven aan een “heat stroke” en 46.728 mensen moesten in een ziekenhuis worden opgenomen. Verkoeling werd gezocht in het Tokyo Summerland Wave Pool(filmpje).

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 1,37%. De bredere Topix steeg met 0,50%.
  • De yen versterkte met 0,56%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,06% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,12 naar 1,14 euro (+1,79%).

Nikkei stijgt 1,37%, weer boven 9.000 puntengrens

De Nikkei steeg deze week met 1,37% en dat is goed nieuws, want daardoor is de graadmeter weer boven de magische 9.000 puntengrens geklommen. Het is de zesde keer sinds mei 2009 dat dit niveau wordt getest en telkens wist de Japanse beurs hiervan op te veren. Afgelopen week ging het alarm af toen we onder de 9000 punten sloten, maar dat heeft nog geen vervolg gekregen. Afgelopen weekend verliet centrale bankpresident Shirakawa een dag eerder dan gepland het Jackson Hole Symposium in de VS, voor een spoedvergadering in Tokio. In die vergadering werd besloten tot monetaire stimulering van de economie middels een extra kredietfaciliteit van 10 biljoen yen ($116 miljard dollar). Daar reageerde maandag de beurs positief op en later in de week werden de koersen verder gesteund door meevallende macrocijfers uit de VS.

Sterke opwaartse herziening BBP Q2 verwacht

Nog belangrijker is dat economen de groeiverwachting voor Japan ineens hebben verhoogd. Na het sterk meevallende cijfer aangaande bedrijfsinvesteringen dat op vrijdag werd gepubliceerd, lijkt het dat de Japanse economie een stuk sterker is dan verwacht. Economen van de Citigroup, Kiichi Murashima en Jin Kenzani, denken dat het BBP-cijfer (Q2, YoY) op 10 september aanstaande opwaarts herzien wordt van 0,4% naar 2,6%. De gemiddelde verwachting onder economen is 1,5%, en dat is een behoorlijke opwaartse bijstelling. Veel beleggers hebben aandelen verkocht uit angst dat het bedrijfsleven sterk te lijden heeft van de sterke yen, maar misschien is deze angst overtrokken. Eerder al vielen de Japanse detailhandelsverkopen, de werkloosheid en de CPI cijfers mee.

Goldman verwacht meer fusies en overnames in Japan

Goldman Sachs schreef deze week in een rapport dat Japan rijp is voor meer fusies en overnames. Het kasniveau van bedrijven uit de Topix first section bereikte in maart een recordhoogte van $580 miljard dollar, waardoor de “firepower” voor overnames groot is. Daarnaast zijn de waarderingen laag. Zeventig procent van de Japanse aandelen noteren onder hun boekwaarde. Daarnaast is het interessant voor Japanse bedrijven om over de grens te kijken naar overnamekandidaten nu de yen op een 15-jarig hoogtepunt staat. Tot slot neemt de freefloat van aandelen in de markt toe, omdat bedrijven steeds meer hun crossholdings afbouwen en dat maakt het doen van overnames gemakkelijker. Goldman stelt dat meer fusies en overnames goed zal zijn voor Japan, omdat het leidt tot meer groeipotentieel. Bedrijven kunnen door de schaalvoordelen efficiënter werken en beter internationaal concurreren.

Bedrijfsnieuws

Qua bedrijfsnieuws sprongen Honda en Sony deze week in het oog. Autofabrikant Honda Motor is van plan om het aantal autodealers in India met 28% te verhogen van 117 naar 150 in 90 steden tot en met 2012. Volgend jaar zal Honda een nieuw auto introduceren in India die 500.000 rupees ($10.675 dollar) moet gaan kosten . Sony introduceerde deze week Qriocity (spreek uit als “curiosity”). Dit is een nieuwe service op het gebied van streaming video’s en muziek dat beschikbaar zal komen op de Bravia TV’s, de Sony Playstation 3, Blue Ray spelers en Vaio PC’s. Sony hoopt hiermee te concurreren met Apple.

In de portefeuille hebben wij deze week een nieuwe callspread opgezet op de Nikkei index bij Morgan Stanley. Het gaat om een investering van EUR 500.000.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *