Beleggers hamsteren bunkeraandelen

De beurzen wegen zich al geruime tijd zijwaarts tot licht dalend. Er is wel één categorie aandelen die omhoog geschoten is: beleggers hebben namelijk in de afgelopen weken fors “bunkeraandelen” ingeslagen.

Water uit de wc-pot

Recent zag ik de tv-overheidscampagne over noodsituaties. In een van die spotjes was bijvoorbeeld te zien wat er gebeurt als je zonder water komt te zitten. Een baby werd een mengsel van water uit de wc-pot, cv-water en water waarvan de hond gedronken had, gegeven. Ik vroeg me dus af of je daar als belegger op in kunt spelen.

Bunkeraandelen

Het blijkt dat in Amerika een portefeuille bestaat met zogenaamde bunkeraandelen. Bedrijven die middelen bieden voor elke schuilkelder. Dat kunnen ondernemingen zijn die bronwater aanbieden of producenten van ingeblikte voedsel. Ook makers van gasmaskers en generatorenproducenten maken hier deel van uit.

De portefeuille bestaande uit 18 van deze bedrijven, is dit jaar met 24% gestegen terwijl de bredere markt 4,5% is gezakt. Dit is een teken dat sommige beleggers de kans op een financiële armageddon hoger inschatten dan gedacht werd.

Hormel Foods Inc, producent van “Spam”, ingeblikt gekookt varkensvlees, is dit jaar met 12% gestegen en heeft een piek gezet op $43,95 dollar. Ook bronwaterproducent Dr Pepper Snapple vond gretig aftrek. De koers van het aandeel steeg dit met 32%. Een ander bunkeraandeel: Cummins Inc, maker van generatoren, vloog over de toonbank: de koers is dit met 66% opgeveerd. Heeft u gasmaskers nodig? Airgas heeft het.

Einde van de wereld

“Als dit aan het einde van de wereld is, wat koop je dan? Ingeblikt voedsel, wapens en generatoren,” aldus Keith Springer, voorzitter van Capital Financial Advisory Services. “Er zijn een groot aantal mensen die vinden dat dit het einde van de wereld is.”

Als belegger moet je natuurlijk argwanend zijn tegen aandelen die zo sterk gestegen zijn. We willen natuurlijk niet op de top kopen. Deze bedrijven maken producten die relatief immuun zijn voor economische schommelingen. Zij zijn dus geschikt voor de defensieve belegger in deze onzekere tijden.

Veel van deze bunkerfondsen zijn dividendaandelen Ten minste 50% van deze lijst heeft het dividend dit jaar verhoogd zoals Cummins, Dr Pepper Snapple en Airgas.

Portefeuille

In de tabel ziet u de 18 aandelen die deel uitmaken van de “bunkerportefeuille”.

Bron: Wall Street Journal

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Satilmis Ersintepe
De Kritische Belegger

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.