Shoppen met Ahold

Het lijkt wel alsof de aandelenbelegger in twee kampen te verdelen is. Zij die geloven in een stevige recessie en zij die geloven dat hoewel de economische groei voorlopig mager zal zijn, een heftige recessie niet waarschijnlijk is. Nu is dat op zich niet zo opmerkelijk, maar wel de stelligheid waarmee sommige goeroes/analisten/beleggers hun mening verkondigen. Voor zover ik weet, heeft niemand de krant van morgen en moet je altijd je toekomstvisie kritisch blijven beoordelen.

Omdat de beurs al geruime tijd in een bandbreedte (circa 300 -350) beweegt en de economische vooruitzichten hoogst onzeker zijn, is een defensief aandeel op een laag aankoopniveau altijd een mooie aanvulling. Een aandeel dat ik op dit moment erg interessant vind, is Ahold.

Lage waardering

De transformatie die Ahold de laatste jaren heeft ondergaan, is opmerkelijk. Het percentage huisproducten is fors gestegen evenals de hoeveelheid vers fruit en groente. Het gevolg hiervan is dat de marge die met name Albert Heijn weet te realiseren indrukwekkend is, 6,8 %.

Met een verwachte winst per aandeel van € 0,85 in 2010 en € 1,02 in 2011 bedraagt de koers-winstverhouding op dit moment 11,3 voor dit jaar. Het aandeel noteert op dit moment € 9,68. Het laatste half jaar beweegt het aandeel zich feitelijk tussen de € 9,60 en € 10,60 (zie grafiek). Wat dat betreft lijkt een aankoopkoers van € 9,68 zo gek nog niet. En voor wat het waard is, het gemiddelde koersdoel van analisten bedraagt € 11,69.

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Optiecombinatie

De hierboven genoemde tradingrange zorgt er helaas wel voor dat, in ieder geval op de korte termijn, het onwaarschijnlijk is dat u met alleen het aandeel een mooi rendement zult behalen. Opties kunnen een uitkomst bieden. Vanwege het defensieve karakter van het aandeel, is de vollie (en dus de verkoopopbrengst) van een optie wel relatief laag. Stel we tuigen de volgende constructie op.

Koop aandeel Ahold 9,68
Verkoop call juni 2011 9,60 0,78
Verkoop put juni 2011 9,60 0,82
Netto investering 8,08

Bovenstaande constructie wordt een straddle genoemd. Bij een straddle kunnen er twee dingen gebeuren op uitoefendatum, het aandeel staat boven of onder de uitoefenprijs van de opties.

Ahold noteert lager dan € 9,60

Het “slechte” scenario is als Ahold lager dan € 9,60 noteert. Vanwege de verkochte put moeten we het aandeel bijkopen op 9,60. Onze positie in het aandeel wordt dus verdubbeld!! De gemiddelde kostprijs bedraagt dan (9,60 + 8,08)/2 = € 8,84, oftewel 8,7 % onder de huidige koers. Bij een verwachte winst van € 1,02 per aandeel in 2011 komt dit overeen met een K/W van 8,7. Onder de € 8,84 leiden we dus een dubbel verlies ten opzichte van alleen het aandeel.

Ahold noteert hoger dan € 9,60

Bij een koers van € 9,60 of hoger (let op, de huidige koers is € 9,68) realiseren we een rendement van € 1,52 (9,60 – 8,08), oftewel ruim 18 %. Daarnaast ontvangen we in april nog een dividend van € 0,25. Ons totale rendement komt dus uit op € 1,77. Als percentage is dat 21,9 % in 10 maanden. Op jaarbasis bedraagt het rendement dan ruim 26 %. Om dit rendement te behalen hoeft het aandeel niet te stijgen. Sterker nog, het aandeel mag met 8 cent dalen !! Uiteraard kunnen we dit rendement ook behalen zonder opties. Het aandeel moet dan stijgen naar € 11,55. Gegeven de koersdoelen is dat niet onhaalbaar, alleen is de kans daarop natuurlijk een stuk kleiner dan de koersdaling die wij nodig hebben.

Wel moet u beseffen dat de geschreven put een marginverplichting van € 153 met zich meebrengt.

drs Richard H.J. de Jong RBA is adjunct directeur vermogensbeheer bij Van Lieshout & Partners N.V.Privé heeft hij positie in Ahold. Voor zijn cliënten heeft hij een positie in Ahold.  De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.