Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Ik ga short

In mijn vorige column, getiteld, nu juist kopen? hintte ik op twee gedachten. Ten eerste de cycle-low van 25 augustus en vervolgens de kans of echt iets positiefs zou kunnen ontstaan.

We zijn nu een week verder en zagen de beurzen omhoogspringen. Is er een nieuwe opwaartse golf gestart of worden de beren tot het uiterste getart?

Augustus en september

Eerder gaf ik aan dat augustus een zeer beladen maand was wat astrologische aspecten betrof en dat de kans op een significante top groot was. Ook gaf ik aan dat september een moment van kopen in zich heeft als we de statistieken raadplegen.

Waar staan we nu? September is aangebroken en de start is… niet bearish. Maar september duurt nog lang, dus 30 september een AEX– stand van 250 kan net zo goed een koopmoment zijn, nietwaar? Anders gezegd, de opwaartse bias kan evengoed een verkoopmoment inhouden, en ik blijf de mening toegedaan dat dit het meest waarschijnlijk is.

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Onzekerheid

Dat het lastig blijft een goede weekvoorspelling te maken is wel duidelijk, nu ook weer. De AEX beweegt al maanden zijwaarts, dus je kunt je ook afvragen waar iedereen zich nu zo druk over maakt. Het antwoord daarop heeft alles te maken met beleggingshorizon. De korte termijnbelegger ergo speculant wil gebruik maken van korte bewegingen en zal het een zorg zijn wat er over twee weken gebeurt. En daar zit nu net de crux, want de huidige bewegingen kunnen wel degelijk de voorbode zijn van een schijnbaar onverwacht scherpe daling. En dat maakt mensen nerveus, gelet op de wereldwijd gehoorde alarmbellen als het gaat om vooral technische indicaties als Hindenburg Omen en andere ‘ crash- bewijzen’.

Bottomline beweegt de AEX zijwaarts en onder 300 wordt pas afscheid genomen van die fase en zal 280 en mogelijk veel lager op de borden verschijnen, waarbij de cycles helpen een prijs/tijdevenwicht te bepalen waarop gekocht kan worden.

Cycles

Over cycles gesproken. Wat vindt u van deze Gann- georiënteerde uitleg?

Zoals u weet vindt Gann verjaardagen interessant voor potentiële draaipunten. Gann vindt verder een aantal cycli zeer interessant zoals bijvoorbeeld de 20 jarige cyclus. Niet toevallig heeft dat alles met astrologie te maken, maar daar ga ik verder niet op in. Daarnaast hecht Gann veel waarde aan het 50% fenomeen, zowel in tijd als prijs.

Welnu, als 20 jaar belangrijk is, dan zal 10 jaar (50% van 20) ook best interessant kunnen zijn, nietwaar?

Over twee dagen……is het 10 jaar geleden dat de AEX 703 als hoogtepunt had. Dat is voor mij aanleiding extra alert te zijn voor het inslaan van een nieuwe richting. Wordt het een top of was de verjaardag aan de vroege kant en bleek de 1e september een low?

Conclusie:

Ik blijf bij de stelling dat een opwaarts vervolg erg laag scoort en zie de sterkte dan ook als een technisch herstel. De maand september is nog lang en kan wel eens een superglijbaan worden als we de golfstructuur goed inschatten.

Posities:

LONG: VXX (dollar 1.2935) op 25.70, koersdoel 50 en hoger.

Nieuw: AEX short op 327 (donderdag 13.30 uur) stoploss 335 op slotbasis, doel 300 en lager.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Gann – seminar

 • Wat betekent het als Prijs en Tijd samenkomen?
 • Hoe profiteren in stijgende en dalende markten?
 • Aandelenselectie middels database.

Verrijk uw kennis en laat wiskunde u mede leiden bij het nemen van beleggingsbeslissingen.

De bijeenkomst vindt plaats ten kantore van Cees in Molenaarsgraaf.

Bent u ook geïnteresseerd om te horen en zien hoe met uiterste precisie koop- en verkooptransacties tot stand komen en beleggen weer leuk en winstgevend wordt?

Wilt u ook grip krijgen op uw vermogensontwikkeling?

Geef u nu op voor dit seminar, want de plaatsen zijn beperkt. Het seminar wordt op 6 of 13 oktober ’s avonds gehouden. (gelieve uw voorkeur voor datum aan te geven). De insteek van het seminar zal zich primair richten op de vermogende belegger.

Reageer via onze contactpagina. Vermeld uw naam, aantal personen,  telefoonnummer en e-mail adres waaronder u bereikbaar bent. De kosten bedragen EUR 100 inclusief BTW per deelnemer.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

15 reacties op “Ik ga short”

 1. Avatar

  Hallo Cees,

  ik onderschrijf je stelling volledig. Ook ik heb een aantal short posities ingenomen, want volgens mij zal de beurs weldra haar ware gezicht laten zien.

 2. Avatar

  Je hebt 100% gelijk. Eén zwaluw maakt nog geen zomer!!!

  De druk van Bernanke op de inkoopmanagers was hoog en zie het resultaat. Nu ook weer Trichet over Europa, gewoon een hoop gezeur.

  Goldman heeft vorige week gezegd: we gaan short!!!

  Is dit een trucje of waarheid….. ik denk het laatste.

  ik denk dat dit een beweging is om de beren uit de markt te halen. Ik verwacht volgende week nog een up van S&P naar de 1100 en daarna……!

 3. Avatar

  Hallo Cees,

  Ik denk ook dat deze euforie binnenkort op haar einde loopt. Wat me wel opvalt, is dat de VXX proportioneel sneller daalt bij een stijging van de S&P500 en minder hevig stijgt bij een daling van de S&P500. Bij de eerste golf omhoog een paar maanden geleden daarentegen schoot de VXX bij de minste daling omhoog. Intussen staan we al rond de 20USD, oftewel een 20% onder uw positie. Ik heb een gelijkaardige instap, denk je dat we die 25USD snel terugzien?

 4. Avatar

  Cees, ik zal je nog één visie geven!

  Bernanke heeft het in 2004 tot op heden nog nooit goed gehad. Een voorbeeld: in 2008 zei hij: het gaat goed met de huizenmarkt en geen 6 weken later stortte de beurs in. In begin 2010 zegt hij: we liggen op stoom het gaat goed met de economie en plots zegt hij 2 mnd geleden: het is niet zo goed en later zegt hij: we moeten mogelijk weer de economie stimuleren met een aantal miljarden.

  Als je een normaal denkend mens bent dan kan het alleen maar slecht zijn of anders gezegd: graaf je maar in!!!

  Natuurlijk komt er weer een draai in de economie maar dat zal wel even duren. Wat ik denk, is dat heel veel mensen zich laten manipuleren door de uitspraken van Bernanke, inkoopmanagers en nu weer Trichet.

  Waar je naar moet kijken is het verschil tussen de Baltic en de S&P en die is nog nooit in de geschiedenis zo groot geweest. Verder staat ERCI op -/- 10% en die geeft een 90%-100% garantie.
  Kijk ook naar de MACD en je zult schrikken.

  Verder: de AEX hobbelt gewoon achter de S&P aan en op RTLZ lopen ze onzin te verkondigen. Waarom dit laatste: hun reclame inkomsten komen van banken.

 5. Avatar

  Cees denk dat je wel eens gelijk gaat krijgen. Misschien morgen nog even een doorstoot naar 329-331 (61,8% Fibbo retracement vanaf 340 -> 311 en vorige top) en dan wave 3? Indien dit waarheid wordt ligt het eerste koersdoel op 285 ofwel 1,5 x wave 1

 6. Avatar

  Denk dat jullie allemaal ongelijk hebben, de Amerikaanse economie staat er zo beroerd voor, het kan niet slechter, die zogenaamde eventuele dubbele dip is allang ingeprijsd (of gedeeltelijk) ,ze zijn echt niet gek daar in de US of A maar goed ga maar mooi short met z’n allen.

 7. Avatar

  Nou dan zit je vandaag meteen op de stoploss, gefeliciteerd mensen als jullie short gegaan zijn , werkloosheid cijfers vallen mee en de hele theorie kan zo weer de prullenbak in. (03-08, 14.30)

 8. Avatar

  9/11 2001 …. bijna 9 jaar geleden….
  5 sept 2000 …. 10y Gann
  3 sept 1929 …. 81y Gann (9*9)

  1970 – 40y Gann
  1980 – 30y Gann

  Beetje Astro?

  Op 6 maart 2009 zette de US de low (wij de maandag daarna).
  Bijzonder hier is dat Venus op 6 maart 2009 retrogarde ging….exact op de low….is dat het einde van een Cycle en wellicht de start van een nieuwe Venus Cycle?

  Even kijken:
  Venus heeft een omloop van 1,6255 graden om de zon per aardse dag (365,26/224,70).
  Venus doet gemiddeld 221,46 aardse dagen om 360 graden om de zon te gaan (360/1,6255)

  Stel we zoeken een bodempje….nemen we eens 720 graden met als startdatum 9 maart 2009
  720 graden venus omloop = 221,46 * 2 (keer 360 graden) = 442,92 dagen afgerond 443 dagen.
  9 maart 2009 + 443 dagen = 26 mei 2010
  de 301,48 low viel op 25 mei 2010…niks bijzonders dus…gewoon 720 graden Venus.

  13 september a.s. is Venus sinds die 26e mei al weer 180 graden verder…..en 900 graden (10 * 90) verder dan 9 maart 2009…..ik denk er het mijne van.

  Nog een keer 180 graden verder (dus 1080 graden v/a 9 maart 2009) zitten we op 1-3 januari 2011.
  1-6 januari ziet Gann graag als CIT dagen.

  1080 = 12 * 90
  1080 graden venus is 664,38 dat mag je afronden naar 666 dagen….niks bijzonders 😉

  Venus beschrijft in 12.8 jaar twee pentagrammen in de Zodiak.
  12.8 jaar is 666 weken….niks bijzonders 😉
  1080 venus rondjes om de Zon….666 jaar….niks bijzonders….

  Waarom zouden de Maya’s, de Inca’s, de Sumeriers en vele anderen toch zo vertrouwen op Venus?
  En waarom schildert “men” pentagrammen en het getal 666 af als het nummer van het beest, de duivel, hel verdoemenis?

  Laat u geen angst aanjagen…Venus is een goede klok…en niet voor niets het felst zichtbare hemellichaam als u ’s avonds naar de wereld boven ons staart.

 9. Avatar

  Beste Cees,

  Ik hoop niet dat je je short positie hebt gesloten.

  Lees Zero Hedge van gisteren maar even en dan snap je wat ik bedoel. Ik zei al dat S&P 1100 zou zijn op vrijdag en het is 1104 geworden.

  En je weet van het verleden dat dit soort stijgingen normaal zijn in een ‘berenmarkt’. Dus trek je conclusie.

  De ECRI staat nu zelfs op -10,1% en je kent deze uitdrukking toch wel: ’the proof is in the pudding’. En de rest kun je zelf wel bedenken.

 10. Avatar

  Ik wens jullie veel succes met short gaan, maar het gaat je geld kosten.

  Risk appetite staged an impressive comeback as US economic data surprised sharply to the upside throughout last week, starting with a outperformance on the consumer confidence reading, followed by an unexpected pickup in manufacturing growth, and closing out with a much stronger than expected jobs report. Equity markets responded accordingly as traders continued to look to the health of the world’s largest consumer market as the bellwether for the global recovery at large, with the MSCI World Stock Index snapping three consecutive weeks of losses to add 3.7 percent, the most in two months. The docket of US event risk pales by comparison in the week ahead, seemingly suggesting that little stands in the way established pro-risk momentum and promising continued gains for stocks and related currencies.

  Read more: Forex @ DailyFX – Forex Fundamental Trends Monitor 09.06.2010
  http://bit.ly/9nc14i

 11. Avatar

  De rente op de Griekse staatsobligaties gaat wel weer door het dak, dus het enige “veilige” short is volgens mij euro/dollar momenteel, krijgen we dan toch een daling op de beursen neem je in ieder geval de sterker wordende dollar nog even mee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *