Nederland is al Europees kampioen

Voor een goed beleggingsrendement op aandelen hoeven Nederlandse beleggers dit jaar niet ver van huis. De Nederlandse AEX Index presteerde in de eerste helft van 2024 beter dan vergelijkbare indices van andere Europese landen en versloeg zelfs de toonaangevende Amerikaanse S&P 500 Index. Wat maakte het verschil?

AEX Index is de beste van Europa en doet niet onder voor de Verenigde Staten

Het koersrendement van de AEX in de eerste zes maanden van 2024 bedroeg 17,4% (zie tabel 1). Tel daar nog eens ongeveer 2,4% aan dividendrendement bij op en de belegger komt uit op 19,8%. Het is een prachtig resultaat, dat met kop en schouders boven dat van vergelijkbare aandelenindices in andere landen uitsteekt. Italië volgt op gepaste afstand met 9,2%, Duitsland is derde met 8,9%. In de Duitse DAX Index is bovendien het dividend al meegenomen. In Europa komt de Franse CAC40 Index over deze periode als enige licht negatief uit, door onrust vanwege de plotseling gehouden nationale verkiezingen.

Ook als we kijken naar de Verenigde Staten doet de AEX Index het goed. De brede S&P 500 Index bracht 14,5% op, waarbij nog ongeveer 1,4% aan dividend mag worden opgeteld. Voor de Nederlandse belegger, die in Amerika wil beleggen, speelt de wisselkoers van de euro ten opzichte van de US-dollar een rol. Die werd sinds het begin van het jaar 3,3% zwakker. Zelfs als we dat verschil meenemen heeft de AEX Index net iets beter gepresteerd.

Welke aandelen maakten het verschil?

Hoe Nederlands de AEX Index nog is, daar kan over worden gediscussieerd. Drie van de vier zwaarstwegende aandelen (Shell, Unilever en RELX) hebben het hoofdkantoor in het Verenigd Koninkrijk staan. Bij elkaar dragen zij momenteel maar liefst 39% bij aan het totaal. Na aftrek van Prosus en DSM-Firmenich blijft er nog 52% over. Voor beleggers in de AEX zal het de pret niet drukken. Het mandje, dat wordt samengesteld en berekend door Euronext Amsterdam, blijkt in de huidige marktomstandigheden een mooie balans in zich te hebben.

Het belangrijkste verschil met andere Europese landen komt, uiteraard, voor rekening van de technologiesector, die met ASML, Adyen, ASM en Besi sterk is vertegenwoordigd. ASML en ASM trokken de kar met koersrendementen van 56% en 45%. Opvallend is ook de bijdrage van de twee dataleveranciers, Wolters Kluwer en RELX, die profiteren van de vraag naar kwalitatief hoogwaardige databestanden om AI-modellen te trainen. Daarbij komen de goede rendementen van de financiële dienstverleners, die ook nog eens bovengemiddelde dividenden uit te betalen. Bij elkaar opgeteld is het voldoende om de minder spraakmakende resultaten van industriële bedrijven IMCD, ArcelorMittal en AkzoNobel en het cyclische uitzendbureau Randstad goed te maken.

Wat is het vooruitzicht voor de tweede helft van het jaar?

Ook voor de tweede helft van het jaar lijkt de groep van 25 multinationals in de AEX Index goed gepositioneerd. In de Verenigde Staten zwakt de economie af, maar wordt naar verwachting een recessie ruimschoots vermeden. Renteverlagingen, die tot nu toe zijn uitgesteld, blijven daardoor in het verschiet. In Europa wordt de lichte recessie afgeschud en wordt voor het eerst sinds vier kwartalen gemiddeld genomen weer voorzichtige groei van de bedrijfswinsten verwacht. Die trend kan doorzetten indien de ECB besluit tot meerdere renteverlagingen. Daarvan kunnen waarde-aandelen profiteren. Gelet op de enorme investeringen van Amerikaanse Big Tech-bedrijven is de verwachting dat ook de trend op het gebied van chips en AI voorlopig nog niet ten einde is.

Een belangrijk inzicht is ook dat de bedrijfswaarderingen, gemeten naar koers/winstverhouding, in Europa duidelijk lager zijn dan in de VS. De ongebreidelde groei in de technologiesector is in het huidige tempo niet vol te houden. Op enig moment zal er een draai komen vanuit de VS naar andere regio’s, zoals Europa en opkomende markten. Omdat de aandelenmarkten in die regio’s voor wat betreft marktkapitalisatie inmiddels zo veel kleiner zijn dan die in de VS, kan een relatief kleine verschuiving al voor een extra impuls in Europa zorgen. Het voornaamste risico lijkt van politieke aard te zijn. Grote politieke verschuivingen in het Europees Parlement, het Verenigde Koninkrijk en Frankrijk kunnen beleggers argwanend maken. Door de gebalanceerde samenstelling van de AEX Index is het onze verwachting dat de 25 multinationals ook die zorgen kunnen doorstaan.

Tabel 1. Rendement aandelenindices in de eerste helft van 2024

Land Aandelenindex Rendement*
Nederland AEX 17,4%
Italië FTSEMIB 9,2%
Duitsland DAX 8,9%
Spanje IBEX 35 8,3%
Verenigd Koninkrijk FTSE 100 5,6%
Frankrijk CAC 40 -0,8%
Verenigde Staten Nasdaq 100 17,0%
Verenigde Staten S&P 500 14,5%
Verenigde Staten Dow Jones 3,8%

* Koersrendement tussen 31/12/23 en 28/6/24 in lokale valuta zonder dividend

 

Tabel 2. Rendement van aandelen in de AEX Index in de eerste helft van 2024

AANDEEL RENDEMENT 2024 H1
ASM International 56%
ASML 45%
Prosus 24%
RELX 21%
Wolters Kluwer 21%
NN Group 19%
ING 19%
Unilever 16%
DSM Firmenich 16%
Besi 15%
KPN 15%
Shell 12%
Philips 11%
ABN AMRO 11%
UMG 10%
Aegon 9%
Exor 8%
Ahold Delhaize 4%
ASR Nederland 2%
Heineken -1%
Adyen -4%
IMCD -17%
ArcelorMittal -17%
Akzo Nobel -23%
Randstad -26%

* Koersrendement tussen 31/12/23 en 28/6/24 in lokale valuta zonder dividend

Geschreven door eToro’s marktanalist Jean-Paul van Oudheusden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.