Meta daalt ondanks winstcijfers

Gisteren maakte Facebook’s Meta een vrije val van 10%, zelfs nadat het bedrijf beter dan verwachte winstcijfers had aangekondigd. Desondanks was de daling gisteren minder ernstig dan aanvankelijk werd gesuggereerd in de handel na sluitingstijd. CEO Mark Zuckerberg merkte op dat het bedrijf in het verleden ook te maken heeft gehad met hoge prijsvolatiliteit tijdens een investeringsperiode waarin de resultaten nog niet zichtbaar waren. Meta zou zijn investeringen in AI uiteindelijk kunnen omzetten in winst, maar het zal iets langer duren dan verwacht. Sommige beleggers denken dat Meta de moeite waard is om te kopen tijdens deze dip. De vraag is: waar is die dip?

Positief nieuws is dat Meta gisteren niet de rest van de tech-aandelen met zich meetrok. Nvidia won meer dan 3% terwijl Tesla nog eens 5% steeg (vraag me niet waarom).

Macro-economische uitdagingen en de Fed
Op het macro-economische toneel waren de nieuwsberichten niet rooskleurig. De eerste schatting voor de groei van het Amerikaanse BBP in het eerste kwartaal toonde aan dat de Amerikaanse economie veel sterker vertraagde dan verwacht in Q1. Een zwakkere publicatie had op zijn minst de hoop op een versoepeling van het beleid van de Federal Reserve (Fed) kunnen herstellen, maar de opvallende stijging van de kern-PCE-prijzen tot 3,7%, van 2% een kwartaal eerder, bood weinig ruimte voor optimisme.

De cijfers gisteren gooiden roet in het eten voor de droom van een zachte landing en deden vrezen voor stagflatie, waarbij de economie vertraagt terwijl de inflatie aanhoudt – wat de Fed zou dwingen haar beleid strak te houden. Het rendement op Amerikaanse 2-jaars obligaties blijft de 5%-grens testen aan de bovenkant, terwijl het rendement op 10-jaars obligaties bijna 4,70% nadert.

Focus op kern-PCE-cijfers
Vandaag zijn alle ogen gericht op de kern-PCE-cijfers voor maart in de VS, waarvan verwacht wordt dat ze zullen dalen naar 2,6% ten opzichte van 2,8% een maand eerder. De angst is natuurlijk om een hogere inflatiecijfer te zien, wat de verwachtingen voor een renteverlaging door de Fed verder zou ondermijnen. Maar het ‘goede’ nieuws is dat het erop lijkt dat de koersactie van gisteren de kern-PCE-cijfers van vandaag al heeft ingecalculeerd. Daarom zijn slecht nieuws – althans gedeeltelijk – al in de koersen verwerkt.

Een wat diepere analyse van het BBP-cijfer van gisteren laat zien dat de vertraging voornamelijk werd veroorzaakt door een lagere voorraadopbouw en een groter handelstekort. Maar een maatstaf voor de onderliggende vraag kwam toch boven de 3% uit voor het derde opeenvolgende kwartaal. Dit verklaart waarom we inflatie zien aanhouden terwijl het hoofd-BBP vertraagt. Kortom, de inflatie, die vorig jaar afnam dankzij het afzwakken van de impuls na de pandemie, wordt nu gevoed door een nog steeds robuuste vraag. En dat is iets waar de Fed mee om zou kunnen gaan door haar beleid strak te houden. Swap-handelaren prijzen nu een renteverlaging van 35 basispunten in voor heel 2024, een daling ten opzichte van de zes renteverlagingen die aan het begin van het jaar werden verwacht.

AI-hype houdt aan
Zowel Microsoft als Google’s moederbedrijf Alphabet maakten een sprong in de nabeurshandel na het aankondigen van sterke resultaten die aan en overtroffen werden verwacht. Microsoft steeg meer dan 4% door beter dan verwachte verkoop en winst, dankzij sterke vraag vanuit bedrijven naar zijn cloud- en AI-diensten. Google sprong 11% omhoog, gestimuleerd door zijn eigen cloudactiviteiten. De Nasdaq-futures zijn vanmorgen meer dan 1% gestegen.

Uitverkoop yen zet door
De Amerikaanse dollarindex wordt vanochtend iets beter verhandeld, nadat de USDJPY boven het niveau van 156 schoot nadat de Bank of Japan (BoJ) besloot om haar rentetarieven ongewijzigd te laten. De beslissing was verwacht; de BoJ verhoogde zelfs haar inflatieprognose voor 2024 van 2,4% naar 2,8%, maar tevergeefs. Het ontbreken van een duidelijke ‘hawkish’ boodschap en het gebrek aan interventienieuws versterkten de vraag naar een verdere stijging naar 160.

Elders trekken de euro en het pond zich vanochtend terug ten opzichte van de Amerikaanse dollar na het herstel van deze week. Amerikaanse ruwe olie herstelt zich boven het niveau van $84 per vat, ondanks de teleurstellende Amerikaanse BBP-cijfers en de verdere daling van de verwachtingen voor renteverlagingen door de Fed. De geopolitieke risico’s blijven naar de bovenkant gekanteld, aangezien wordt gezegd dat Israël zich voorbereidt op een allesomvattende oorlog met door Iran gesteunde Hezbollah.

Energiebedrijven komen met cijfers
Op het gebied van bedrijfsresultaten worden vandaag de resultaten van het eerste kwartaal verwacht van Exxon en Chevron. Ondanks stijgende prijzen voor ruwe olie wordt verwacht dat beide bedrijven een daling in de winst voor het eerste kwartaal zullen rapporteren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, vanwege een wereldwijd overschot aan aardgasvoorraden en smallere raffinagemarges. Als alles goed gaat en de prijzen voor ruwe olie blijven stijgen, zouden de fortuinen van de energiegiganten in het tweede kwartaal kunnen keren. Exxon sloot de sessie van gisteren af boven $121 per aandeel, terwijl Chevron steeg tot boven $165 per vat. Hoewel de reflatiehandel wordt verwacht de eetlust voor energiebedrijven te stimuleren, zou de ongewenste terugkeer van inflatie deze ontwikkeling kunnen vertragen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.