De recente aardschokken op de financiële markten bereikten afgelopen donderdag een (voorlopige) climax. De Deutsche Bunds stegen in ongeveer 10 dagen van 0.05% naar 0.78%. In het kielzog stegen mondiaal vrijwel overal de rentes sterk. Grote partijen zijn massaal hun ‘QE’ obligaties aan het verkopen met als gevolg dat thans in veel Europese landen de rente hoger noteert dan bij de start van Draghi’s QE. Dat is een zware tegenvaller voor Draghi en kan het ontkiemende herstel van de economie in de kiem smoren.
Iedereen wil blijkbaar door dezelfde deur massaal obligaties verkopen. Het geschatte papierenverlies op de obligatiemarkten bedroeg de afgelopen 2 weken ongeveer 500 miljard Dollar.
Opvallend is de sterke correlatie tussen de rente en euro (zie hier grafiek). Deze reflecteren vervolgens ook hun effect op de aandelenbeurzen en in het bijzonder op de DAX. Heden ten dage zijn alle financiële markten als een spinnenweb met elkaar verbonden. Het financiële systeem is thans net zo sterk als de zwakste schakel en dat lijkt thans de zeepbel op de obligatiemarkten te zijn.
Rente derivaten tikkende tijdbom
Het is afwachten wat de effecten hiervan de komende maanden zullen zijn maar zeker is dat de historische lage rente een bodem heeft bereikt en dat de voedingsbodem is gelegd voor een stijgende rentetrend.
Onduidelijk is hoe de sell-off op de obligatiemarkten zal uitwerken op de rente derivaten. Door het gigantische hefboomeffect is het goed mogelijk dat enige partijen flink ‘scheef’ zitten en op korte termijn gedwongen worden om posities te sluiten met als gevolg dat ze hierdoor de rente verder opdrijven.
Dat alle financiële markten met elkaar verbonden zijn werd de afgelopen twee weken ook pijnlijk duidelijk in de US Dollar en aandelenmarkten. De Dollar daalde in korte tijd ruim 4% en Europese aandelenmarkten leverde in korte tijd 5-10% in.
Markten kunnen imploderen
Al deze ontwikkelingen bevestigen mijn visie dat de financiële markten kunnen imploderen. Beleggers maken zich steeds grotere zorgen over de risico’s op de financiële markten en stuwen de rentes hoger door obligaties te verkopen.
Aan de andere kant kunnen de centrale banken het zich niet veroorloven om de rente te verhogen omdat dan de nu al torenhoge rente op lopende schulden niet betaald kunnen worden. De markten zitten dus in een impasse. Het vertrouwen in de centrale banken neemt in rap tempo af resulterend in al behoorlijk wat aardschokken op de financiële markten.
De gereedschapskist van de centrale banken om tijd te winnen is vrijwel leeg. De kans neemt daardoor met de dag toe dat de recente aardschokken worden gevolgd door een aardbeving op de markten resulterend in een crash.
Controle verlies
Mohamed El-Erian, hoofdeconoom bij Allianz, omschreef het afgelopen week treffend: ‘I wonder whether we’re not living in a new world in which governments no longer control as much as they think they control’.
De centrale banken en zakenbanken hebben de afgelopen jaren schaamteloos de financiële markten gemanipuleerd. Manipuleren wordt door beleggers echter vaak verward met controle. Zodra duidelijk wordt dat manipuleren een wanhoopspoging is om controle af te dwingen is het te laat.
Het blind vertrouwen van beleggers in de centrale banken staat volgens mij op de helling. Eind april, vlak voordat de sell-off op de obligatiemarkten startte, verklaarde Draghi dat hij geen aanwijzingen zag voor een zeepbel op de financiële markten. De recente vrije val op de obligatiemarkten geeft opnieuw aan dat centrale bankiers onevenwichtigheden niet kunnen voorkomen.
Manipulaties
De centrale banken hebben de controle al enige tijd verloren en verdoezelen dit met manipulaties. De opmerking van Yellen afgelopen week dat de waarderingen van de Amerikaanse aandelenmarkt ‘are generally quite high’ is een veeg teken aan de wand.
Dit is duidelijk een aanzet van de Fed om zich in te dekken en zo achteraf niet de schuld te krijgen van een mogelijke crash op de financiële markten.
Het is nu afwachten totdat de recente haarscheurtjes op de beurzen overgaan in grotere scheuren waardoor de manipulaties van de centrale banken en zakenbanken worden overvleugeld door een vertrouwenscrisis van beleggers.
Jan van Gemeren
www.gannanalist.com
De grootste banken kom je tegen bij de SEC die gestraft worden met disciplinaire maatregelen vanwege manipulatie maar de FED heb ik daar nog niet voorbij zien komen. Lijkt mij sterk dat de FED boven dat gezag staat en zo disciplinaire acties weet te omzeilen.
Maar inderdaad, een herhaling 2008/2009 is waar op gerekend kan worden, en dat was al langer bekend dan vandaag…
Vandaag kwam Imtech in het nieuws. De situatie was nog veel erger dan naar buiten is geommuniceerd. De eerste emissie van Imtech is bewust door de banken te duur in de markt gezet, Het is was puur eigen belang van de banken, Moeten we niet naar een ander systeem toe?
Dat systeem komt er vanzelf wel Hans, een aantal banken zal weggevaagd worden door de crisis. Enkel de sterksten zullen overblijven en dat zijn gelijk de veiligste, in de ruimste zin van het woord.
Nog even geduld dus.
Welke banken kunnen dit overleven, Edwin?
Staat er al geloof ik Leon,enkel de sterksten, of, de sterkste banken, kan ook natuurlijk….
Kijk ik er overheen? Zie niet zo snel namen van sterke banken? Bij een totale implosie is dat wel iets om op te letten. Kijk wat we eerder zagen op Cyprus…
Cyprus is een mooi voorbeeld.Banken waar er meer uit moest dan erin zat, waren het. Dat waren dus geen sterke banken!..
Die gehouden ‘stresstest’ zal ik maar niet teveel op leunen voor het bepalen van een sterke bank,over namen gesproken…
Het is nog een groot geheim, maar de Griekse banken hangen momenteel aan het infuus van het IMF. Risico bestaat dat straks alle schulden in 1x afgeboekt moeten gaan worden. Dit zal dan direct gebeuren en niet vantevoren worden aangekondigd. De schulden van de Greieken is over de 100%, dus er moet wel iets gaan gebeuren. Dijsselbloem krijgt echt iedere cent nog terug!
rectificatie: “niet iedere cent terug”
-:)
Zo’n groot geheim is dat nu ook weer niet hoor Hans dat het IMF terug betaald moet worden door Griekenland. Inderdaad, dat zijn uitgeleende centen van Nederland die niet meer terug komen, maar is dat zo erg dan?, jij en ik eten er geen boterham minder om hoor.
Het wordt onderhand zo’n principe kwestie, dat uitgeleende geld móet terug…..Een Holland ding waarschijnlijk. Terwijl er iets veel belangrijker op stapel staat dan dat uitgeleende geld, een crisis, waar dit artikel op doelt…..
Het wordt nu spannend voor Griekenland. De grote landen als Duitsland+Frankrijk, samen met Lagarde en Supermario gaan het lot bepalen over Griekenland. Grieken komen wel met een eigen plan, maar nu wordt er beslist. Ik ben bang dat Nederland 17 miljard euro moet afschrijven en zou er dan weer extra bezuinigd moeten gaan worden. Dit gaat ten kosten van onze eigen economie. Nog meer winkels gaan failliet. Geen geld meer uitlenen, zoals we nu gedaan hebben. Nooit meer.
Winkels gaan zullen toch wel failliet gaan Hans….. Het resultaat van een crisis.
Het is wellicht begrijpelijk dat Griekenland de aanleiding voor alles zal zijn, crisis bijvoorbeeld.. Maar in feite is Griekenland een op zich zelf staand iets, zeg maar een crisis binnen een crisis. De ene crisis zie jij, en de andere niet.. Het druk maken om Griekenland, en eventuele gevolgen, is nog het minst wat je hoeft te doen, wanneer een crisis van formaat voor de deur staat.