Het Japanse bedrijfsleven kan wel eens de grote winnaar van de pandemie worden. De beursgenoteerde bedrijven zitten op een stapel liquiditeiten ter waarde van $ 6,5 biljoen. De rest van de wereld komt daar niet eens in de buurt! Vooral westerse beleggers eisten voor de crisis op hoge toon, dat die berg aan hen uitgekeerd zou worden!
Die ongelooflijke berg geld stelt Japanse bedrijven nu in staat om al hun stakeholders keurig op maat te blijven bedienen. Dat betekent bijvoorbeeld dat Japanse bedrijven hun dividend niet hoeven op te schorten in deze moeilijke tijden. Dat betekent ook dat het binnenlands proces van M&A gewoon door kan gaan. Het Japanse bedrijfsleven is nog steeds hopeloos gefragmenteerd. Japan BV zal dus sterker uit de crisis komen.
De financiële kracht stelt het Japanse bedrijfsleven in staat om in deze crisistijden over de grens te gaan winkelen om zo hun internationale marktpositie te verbeteren en te versterken. Zuinigheid bouwt huizen als kastelen, zo luidt het gezegde. We gaan het waarschijnlijk meemaken voor Japan.
Start met automatisch beleggen
Berekeningen laten zien dat inspelen op een eindspurt van de aandelenbeurzen enorm loont. Beleggers zouden hun geld verzevenvoudigd hebben.
De Duitse aandelenindex heeft de smaak goed te pakken. Desalniettemin ziet het algemene technische plaatje op lange termijn nog niet goed uit.
Het voorbije jaar zal de geschiedenis ingaan als dat waarin de Sars-CoV-2-viruspandemie meer dan 50 miljoen mensen besmette.
De aandelenmarkt kan zich wel eens opmaken voor een nog grote correctie omdat de waarderingen zo sterk gestegen zijn. Gisteren melden wij dat de Amerikaanse beurzen steeds meer uit het lood geslagen z...