Het risicosentiment is verbeterd ten opzichte van vrijdag, omdat de spanningen in het Midden-Oosten tijdens het weekend niet zo sterk zijn geëscaleerd als gevreesd. Hamas heeft twee gijzelaars vrijgelaten en humanitaire hulp begon Gaza binnen te komen vanaf de Egyptische grens. Maar de spanningen blijven extreem hoog en het risico op een ernstige escalatie blijft bestaan.
Goud als Veilige Haven
De markt heeft voornamelijk gereageerd op het nieuws door veiligheid te zoeken in goud. Goud piekte op vrijdag naar $1997 per ounce uit angst dat de spanningen in het Midden-Oosten verder zouden escaleren. Omdat het nieuws in het weekend enigszins beter was, daalde goud op maandagochtend naar $1964. De bovenkant blijft overheersen.
De Amerikaanse Dollar en Rente
De Amerikaanse dollarindex stagneert sinds zijn piek op 3 oktober. Sterke economische gegevens en de vastberadenheid van functionarissen van de Federal Reserve (Fed) om de rentetarieven lang hoog te houden, voeden niet langer de Amerikaanse dollar.
Deze week wordt verwacht dat de groei van het Amerikaanse BBP zal verdubbelen van 2,1% naar 4,2% voor Q3. Dat is het snelste tempo sinds de Fed begon met het verhogen van de rente.
De Euro en de ECB
De EURUSD testte vorige week al 1,06 aanbiedingen, ondanks verzwakkende verwachtingen van de Europese Centrale Bank (ECB). Er wordt verwacht dat de ECB haar tarieven stabiel zal houden als ze deze week bijeenkomt, na een stijging van 450 basispunten sinds afgelopen juli.
Energieprijzen en Spanningen
Over energie gesproken, de vat Amerikaanse ruwe olie werd verhandeld boven het niveau van $91pb op vrijdag, maar knalde deze ochtend terug onder de $88pb omdat de spanningen in het Midden-Oosten zachter bleven dan wat beleggers vreesden voor het weekend. Maar de risico’s aan de bovenkant blijven bestaan.
Aandelenmarkt Reacties
In aandelen sloot de S&P500 vorige week meer dan 2,5% lager en onder zijn 200-DMA vanwege beperkte risicobereidheid door geopolitieke spanningen. Nasdaq viel ook onder zijn opgaande basis van het afgelopen jaar. Het sentiment is somber, maar een grote golf van winsten zou aandelenbeleggers kunnen helpen om het oorlogsnieuws uit te prijzen. Amazon, Microsoft, Meta, Intel, Exxon Mobil en Chevron zijn enkele van de bedrijven die deze week hun resultaten zullen rapporteren.